Skladateľ komponuje hudbu zo zvukov piesku i vysávača

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu

Hudba má silu meniť nielen náladu, ale niekedy aj svet. Talentovaný skladateľ Diego Stocco si život bez nej nedokáže predstaviť a svojimi krátkymi videami pravidelne presviedča ľudí, že uchu lahodiace tóny sú všade okolo nás bez ohľadu na to, kde sme. Vo svojom poslednom príspevku, ktorý vznikol pri príležitosti Dňa Zeme, vytvoril koncertnú symfóniu priamo v džungli. Kokosy, mandle, šupky z pomarančov, šušťanie listov v korunách stromov – to všetko poslúžilo na tvorbu videa Music from Nature, ktoré hýri príjemnými zvukmi i farbami.

Bez názvu

Rodák z Talianska, ktorý hľadal šťastie v USA, objavil čaro hudby už ako šesťročný, keď mu rodičia v snahe umlčať ho darovali elektronické klávesy. Zvuky klasických hudobných nástrojov Diegovi učarovali, ale len na krátko. V roku 2009 preto začal hľadať inšpiráciu vo svojom okolí.

Prvé experimenty zahŕňali tóny z bonsají, neskôr sa k nim pridal i piesok, fén na vlasy či bzukot včiel. Pri zachytávaní zvukov mu často pomáhajú zvláštne mikrofóny a stetoskopy, ktoré vlastnoručne prispôsobil svojim potrebám.

Talent 35-ročného skladateľa si všimol aj Hollywood, a tak sa jeho experimentálne nahrávacie techniky objavili aj vo filmoch ako Černobyľské denníky, Sherlock Homes, Vojna bohov, Transformeri či Spiderman. Najradšej sa však venuje svojim experimentom, ktoré sú venované rôznym predmetom ako piesku, stromom či sušičom.

Aký netradičný koncert plánuje najbližšie, zatiaľ neprezradil, no pre nadšencov experimentálnej hudby na svojej webovej stránke ponúka aspoň podrobné postupy výroby jednotlivých nástrojov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať