Šťastné pondelky: Anonymná skupina rozdáva obálky s peniazmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Začiatok pracovného či študijného týždňa po príjemne strávenom víkende nebýva ľahký. Nakopnúť svoju výkonnosť na plné obrátky a začať s rozdávaním úsmevov môže chvíľu trvať. Tajná skupina ľudí vystupujúcich pod menom Give Mondays to veľmi dobre vie, a tak sa pustila do unikátneho projektu, ktorého cieľom je zmeniť smutné pondelky na dni, na ktoré sa oplatí tešiť.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Cieľom tímu ľudí, ktorí zostávajú v anonymite, je rozdať modré obálky s bankovkami a s povzbudzujúcimi slovami úplne cudzím ľuďom a rozveseliť tak ich deň. Momentálne sa pohybujú najmä v Londýne a jeho okolí a hoci na niektorých ľudí pôsobia podozrivo, nejde o žiaden reklamný trik ani o skrytú kameru.

„Jedného rána sme mali zjavenie – dávanie navodzuje dobrý pocit a pondelky sú smutné. Požehnaní touto myšlienkou sme sa rozhodli založiť Give Mondays – pondelky dávania – a podporiť ľudí, aby každý pondelok naštartovali nejakým dobrým skutkom. Sme anonymná komunita darcov. A budeme radi, keď sa k nám pridáte,“ uvádza internetová stránka projektu. Modrá farba, ktorú si zvolili za svoju poznávaciu, nie je náhodná – slovo „blue“ má v angličtine dva významy – modrý aj skľúčený – a tak modrou obálkou odstraňujú tento negatívny pocit.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Ich internetová stránka sa postupne zapĺňa príbehmi ľudí, ktorí našli obálky v supermarketoch, medzi stránkami kníh v knižnici, alebo im ich niekto vložil priamo do rúk a krátko na to rýchlo zmizol. David Cole našiel obálku s desiatimi librami a odkazom „Otázka, ktorú si musíte klásť je: Cítim sa šťastne?“ v supermarkete Sainsbury. „Teraz už áno,“ odpovedal muž, ktorý mal najprv podozrenie, či ho nenakrúca skrytá kamera. „A bola to vlastne len náhodná láskavosť – ďakujem ti, cudzinec,“ dodal Cole, ktorý chce peniaze venovať charite venujúcej sa žlčníkovej fibróze.

„Modrú obálku s desiatimi librami mi podal cudzí človek, keď nás evakuovali na zastávke Victoria Station a zvyšok cesty som musela prejsť pešo. Bola som dojatá – peniaze som dala onkologickej charitatívnej organizácii The Royal Marsden Cancer Charity, lebo odvádzajú skvelú prácu,“ uviedla ďalšia z obdarovaných Sarah Fuggle. Mayalen Paredes z Londýna stretla anonymného darcu po ceste na schôdzku: „Bola som práve trochu v strese, lebo som meškala na schôdzku a pani, ktorá kráčala predo mnou, sa zrazu otočila, podala mi obálku a povedala: ‚Toto je pre vás, šťastný pondelok!‘ Potom sa otočila a zmizla na rušnej ulici.“ Mayalen uviedla, že najprv mala strach obálku otvoriť, potom však cítila nesmiernu radosť. „Budúci pondelok ju posuniem niekomu ďalšiemu. Je to skvelý nápad, rozveseliť takto ľudí – a hlavne v pondelok.“

Anonymný tím na svojej stránke uvádza, že by rád vytvoril komunitu darcov. „Najlepší spôsob, ako to urobiť, je podľa nás podporou náhodných láskavostí a v nasledujúcich mesiacoch ich budeme rozširovať. Dlhodobým cieľom bude ponúknuť komunite alternatívy, ako obdarovať ľudí každý pondelok,“ uvádzajú na svojej stránke. Give Mondays chce tiež ponúknuť inšpiratívne príbehy darcov, dobrovoľníkov i lokálnych projektov, ktoré potrebujú pomoc.

Zdá sa, že ľudia sú tejto myšlienke veľmi naklonení. Svedčia o tom aj slová jednej z obdarovaných Lisy Broomhall: „Pozitívna správa, ktorú takto vysielajú do sveta, pre mňa znamená oveľa viac ako tá desaťlibrová bankovka. Dúfam, že budem mať šancu niekoho tiež obdarovať.“ Zostáva dúfať, že myšlienka sa čoskoro rozšíri aj za hranice Anglicka.

www.dailymail.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať