Štedrý bankomat vydával dvojnásobky súm, vyberala aj polícia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: Shutterstock

Bankomat najväčšej poľskej banky PKO v Toruni na severe krajiny chybne vydával dvojnásobky požadovaných súm, pričom z účtu odpisoval len zadané čiastky. Štedrosť bankomatu spôsobila ošiaľ, ktorý pohltil aj dvoch policajtov v službe – k automatu sa neváhali vrátiť 33-krát.

Bankomat policia
Foto: SITA/Viktor Zamborský

Chybu bankomatu spôsobili dve zamestnankyne, ktoré boli zodpovedné za jeho plnenie. Do priehradiek určených pre bankovky v hodnote 50 a 100 zlotých (v prepočte asi 11,5 a 23 eur) omylom vložili bankovky s dvojnásobnými hodnotami. Keďže kazety na bankovky sú zvonka rovnaké, banka chybu vyhodnotila ako zlyhanie ľudského faktora.

Bankomat vydával dvojnásobky súm po dobu 17 hodín a 15 minút, banka prišla o vyše 15-tisíc zlotých. Kamerový záznam spätne dokázal, že možnosti vybrať si viac peňazí odolalo len šesť klientov. Ostatní po zistení chyby začali transakcie opakovať. Patrili k nim aj dvaja policajti, ktorí v priebehu 24 minút vybrali peniaze až 33-krát.

Výzvu banky vrátiť neoprávnene získané peniaze väčšina klientov poslúchla, policajti k nim však nepatrili. „Dvaja strážci zákona v toruňskom policajnom zbore k nim nepatrili. Súdu v Toruni predložili výpisy zo svojich účtov a tvrdili, že zákon neporušili. Súd im však nedal za pravdu a uplynulý týždeň im uložil vysoké pokuty a nariadil vrátenie neoprávnene získaných peňazí,“ uviedol poľský denník Gazeta Wyborcza.

Bankomat rozdával už v apríli

Prasa, pokladnička, peniaze, centy
Foto: Shutterstock

Podobný prípad sa v Poľsku odohral aj v polovici apríla. Vtedy dvojnásobné sumy vydával bankomat rovnakej banky v Gdaňsku. Správa o „veľkorysosti“ automatu sa medzi občanmi šírila rýchlosťou blesku. Ľudia podľa informácií poľskej tlače volali známym, ktorí neváhali využiť na cestu k bankomatu aj taxík. Pri pokazenom zariadení sa vytvoril rad záujemcov, ktorý sa sklamane rozišiel až po polnoci, keď bankomat vydal aj posledný zlotý. Banka dovtedy prišla o státisíce zlotých.

V máji sa podobný prípad odohral aj v dedine Milford-on-Sea v anglickom Hampshire. V priebehu dvoch hodín si vyššie sumy vybralo vyše dvesto dedinčanov, polícia bankomat následne zapečatila. Na rozdiel od poľskej banky HSBC peniaze od klientov naspäť nepýtala. „Bankomat vydával nesprávne čiastky a my nebudeme žiadať peniaze naspäť. Nie je to zodpovednosť našich klientov,“ uviedol v máji hovorca banky HSBC.

http://m.wyborcza.pl/, www.dailymail.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať