Švajčiarsky filozof chce postaviť sieť svätýň pre ateistov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Podľa švajčiarskeho filozofa by aj neveriaci mali mať svoje chrámy Foto: Ilustračné foto, www.flickriver.com

Švajčiarsky filozof a spisovateľ Alain de Botton patrí k ľuďom s revolučnými myšlienkami, ktoré nenecháva len vo virtuálnej rovine nesplnených sľubov. Autor mnohých filozofických esejí a dokumentov, ktorý prežil väčšinu života vo Veľkej Británii, nemá ďaleko ani od architektúry. V roku 2009 sa stal spoluzakladateľom projektu Living Architecture, vďaka ktorému si aj bežný človek môže na vlastnej koži vyskúšať, aký je to pocit žiť v obklopení špičkovej architektúry. Living Architecture oslovuje svetoznámych architektov a následne nimi navrhnuté netradičné domy v turisticky zaujímavých oblastiach Anglicka prenajíma (patrí k nim aj Balansujúci dom od MVRDV).

Bez názvu
Foto: www.alaindebotton.com

Nedávno sa na trh dostala jeho najnovšia kniha s názvom Religion for Atheists (Náboženstvo pre ateistov). Jej hlavná myšlienka by sa dala zhrnúť do autorovej provokatívnej úvodnej otázky: „Aj keď náboženstvo nie je založené na skutočnosti, nemôžeme si vychutnať jeho najlepšie časti?“. Autor, ktorý sám seba označuje tiež za ateistu, v knihe navrhuje, aby neveriaci okopírovali hlavný prvok svetových náboženstiev a postavili si architektonické skvosty v podobe majestátnych chrámov. Tie by sa mohli stať zdrojom inšpirácie a miesta na rozjímanie aj pre ateistov. Podľa de Bottonovho názoru chrám nemusí byť venovaný len náboženstvu. „Môžete postaviť chrám a zasvätiť ho čomukoľvek, čo je pozitívne a dobré. To by mohlo znamenať napríklad chrám lásky, priateľstva, pokoja alebo perspektívy,“ myslí si filozof.

Bez názvu
Foto: www.alaindebotton.com

„Prečo by nábožensky založení ľudia mali mať najkrajšie stavby na svete? Nastal čas, aby aj neveriaci mali svoje vlastné verzie ohromných kostolov a katedrál. Krásna budova je nevyhnutnou súčasťou toho, ako šíriť naše názory. Knihy samotné to nedokážu,“ vysvetľuje svoj postoj de Botton. Aby sám sebe týmto tvrdením nehádzal polená pod nohy, rozhodol sa premeniť myšlienky opísané v knihe na skutočnosť.

Bez názvu
Koncept prvého chrámu pre neveriacich má výšku 46 metrov Foto: www.alaindebotton.com

Známy filozof oslovil architektonické štúdio Tom Greenall Architect, aby navrhlo prvý z chrámov pre ateistov. Koncept má tvar čiernej veže s výškou 46 metrov, ktorá by mala stáť v centre Londýna. Výška budovy je symbolická a predstavuje vek Zeme, ktorý sa odhaduje na 4,6 miliardy rokov. Na spodnej časti čiernej budovy by mala byť asi milimeter hrubá vrstva zlata, ktorá bude symbolom ľudskej existencie v tomto časovom rozpätí.

„Aj tí najzarytejší ateisti zvyknú hovoriť pekne o sakrálnych budovách. Dokonca sa cítia smutní, že nič podobné sa v dnešnej dobe nestavia. Nemusíme sa však utápať v nostalgii. Prečo sa nepoučíme z náboženstiev a nepostavíme podobne krásne a zaujímavé stavby hneď teraz?“ vyzýva spisovateľ vo svojej knihe.

De Botton sa však nechystá zostať len pri jednej stavbe. Vo Veľkej Británii by chcel vytvoriť celú sieť ateistických chrámov, v ktorých nájdu svoj pokoj a istotu aj neveriaci. Odkiaľ chce získať peniaze na budovanie svätýň a kedy začne s výstavbou zatiaľ neuviedol.

www.alaindebotton.com

www.wired.co.uk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia