Švédi stavajú 'rastlinodrap' - mestský mrakodrapový skleník

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: www.inhabitat.com

Pred niekoľkými rokmi švédsko-americká spoločnosť Plantagon odhalila plány na sériu masívnych mrakodrapových skleníkov, ktoré mali zmeniť pohľad na mestské farmy vo svetových metropolách. Hoci mnohí experti vtedy odhadovali, že odvážny projekt navždy zostane založený v šuflíku ako nezrealizovaný nápad, opak je pravdou. Už vo februári 2012 vo švédskom meste Linkoping začali s prípravou pôdy na vytvorenie prvej vertikálnej farmy sveta. Projekt, ktorý dostal prezývku „Rastlinodrap“, by sa mal stať zásobárňou čerstvej zeleniny a zároveň poskytnúť riešenia na narastajúce problémy so znečistením miest.

Bez názvu
Foto: www.inhabitat.com

Víťazný dizajn má tvar obrovskej sklenenej gule, ktorá bude nielen chrániť, ale aj vystavovať pestované rastliny. Okrem tradičného pestovania plodín poskytne aj útočisko pre vedcov, ktorí tu budú môcť testovať nové technológie na zlepšenie mestského farmárčenia.

Bez názvu
Foto: www.inhabitat.com

Zelenina sa bude pestovať v samostatných črepníkoch a následne bude presadená do špeciálnych vaničiek usporiadaných do veľkej pohyblivej špirály. Tá sa bude pomaly otáčať a rastliny tak získajú svetlo zo všetkých uhlov. Svoju cestu začnú na vrchole stavby, na prízemí sa bude zbierať hotová úroda. Zo skleníka sa bude neustále zbierať hnojivo a zvyšky rastlín, ktoré sa využijú na výrobu bioplynu. Ten sa následne postará o pohon ohrievacích i chladiacich systémov v mrakodrape. Vedci dúfajú, že vďaka vertikálnej farme sa im okrem pestovania plodín zároveň podarí vyvinúť nové riešenia pre udržateľný rozvoj vo veľkomestách týkajúce sa energie, tepla, odpadu i vody.

Podľa odhadov spoločnosti by sa rastlinodrap mohol premeniť na skutočnosť v priebehu 12 až 16 mesiacov. Švédsko tak bude mať o jeden unikát viac.

www.inhabitat.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať