Tínedžer navrhol stroj, ktorý očistí oceány od ton plastov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: www.boyanslat.com,

Mladý holandský študent Boyan Slat navrhol zariadenie, ktoré by mohlo vyčistiť moria a oceány od 7 250 000 ton plastových odpadov. Prístroj, ktorý dostal názov Ocean Cleanup Array, by mal pozostávať zo siete vznášajúcich sa trámov ukotvených na dne mora a niekoľkých zberných plošín, ktoré by boli dopravené do znečistených vodných oblastí na celom svete. Namiesto toho, aby sa zariadenie hýbalo smerom k odpadu, sa sila prílivu a odlivu spolu s veternou energiou využijú na to, aby sa odpad plavil k trámom, ktoré budú slúžiť ako zberný lievik. Uhol položenia trámov na vodnej hladine sa zasa postará o to, aby sa odpad pohyboval smerom k plošinám. Tu bude oddelený od planktónu, prefiltrovaný a uskladnený pre účely recyklácie.

Bez názvu
Foto: www.boyanslat.com

Projekt 19-ročného študenta si získava čoraz širšie publikum z oblasti laikov i odborníkov. Mladík pritom celý projekt začal jednoduchou analýzou veľkosti a množstva plastových predmetov, ktoré vytvárajú obrovské hromady odpadu priamo na morských vlnách. Jeho záverečná práca zaujala aj odborníkov a vyhrala množstvo súťaží vrátane ocenenia za najlepší technický dizajn roka 2012, ktorý organizovala holandská vysoká škola Delft University of Technology. Študent pokračoval v rozvoji svojho konceptu a v zime uplynulého roka ho predstavil aj na konferencii TEDxDelft.

Odtiaľ chýbal už len krok k tomu, aby založil neziskovú organizáciu The Ocean Cleanup Foundation, ktorá bude zodpovedná za realizáciu jeho technologického návrhu. Jeho projekt by tak mohol ročne zachrániť státisíce morských živočíchov a znížiť množstvo znečisťujúcich látok v moriach a oceánoch, ktoré sa v konečnom dôsledku dostávajú aj do nášho každodenného jedla. Ďalšie milióny by tak zariadenie ušetrilo na nákladných čistiacich akciách ako i škodách námorných plavidiel, ktoré sú spôsobené nečakaným odpadom.

Bez názvu
Foto: www.boyanslat.com

„Jeden z problémov je, že ľudia si tieto odpadové plochy nevedia predstaviť, pretože sú roztrúsené na miliónoch kilometroch štvorcových. Umiestnením našich prístrojov do morí a oceánov by sa odpad zhromaždil pozdĺž trámov, a tak by si ľudia konečne vedeli vizualizovať odpadové „záplaty“. Musíme tiež zdôrazniť dôležitosť recyklácie a znížiť množstvo plastových obalov,“ uviedol Slat.

Bez názvu
Foto: www.boyanslat.com

Slatovo zariadenie nevyužíva žiadne siete, a tak sa vyhne uväzneniu morských živočíchov. Trámy vznášajúce sa na hladine by mali byť v neustálom kontakte s vodou, čím by zabránili úniku zozbieraných plastov aj v rozbúrených podmienkach. Mladík verí, že celý projekt by v konečnom dôsledku okrem vyčistenia morí a oceánov bol aj ziskový. „Tento projekt je taký účinný, že predajom zozbieraných plastov z prstencov by sme dokázali zarobiť viac peňazí, než koľko by stála realizácia projektu. Inými slovami – projekt je výnosný,“ uviedol Holanďan.

Mladík teraz hľadá odborníkov z rôznych oblastí vrátane námorných staviteľov a biológov špecializujúcich sa na planktón. Zároveň dúfa vo finančnú podporu podnikateľov a širokej verejnosti. Ak sa mu podarí dostať zariadenie do morí a oceánov, celý čistiaci proces by mohol byť v priebehu piatich rokov úspešne ukončený.

www.boyanslat.com, www.inhabitat.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia