Tour de „detské izby“: Takto spia deti vo svete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Kde spia deti Foto: www.amusingplanet.com

Detská izba – miesto, ktoré sa stáva svedkom tých najrôznorodejších hier, prvých školských úloh, zúrivých hádok so súrodencami i pokojného spánku. Skutočne? Americký novinár Chris Booth a fotograf James Mollison si zbalili kufre a vydali sa na cestu okolo sveta, aby ľuďom priniesli reportáž, ktorá zodpovie jednoduchú otázku – ako spia deti na celom svete? Výsledkom sú zábery detských izieb zo všetkých kútov sveta – od USA až po Mexiko, od Kene až po Indiu – spolu s fotografiami a krátkymi príbehmi detí, ktoré ich obývajú. Prekvapivý, smutný i fascinujúci – taký je výsledok reportáže, ktorá vyšla i v knižnej kompilácii s názvom Where Children Sleep (Kde spia deti).

„Dúfam, že táto kniha pomôže deťom premýšľať o nerovnosti, vo vnútri a medzi spoločenskými vrstvami na celom svete a možno začať uvažovať, ako na to v budúcnosti zareagujú,“ píše v úvode knihy Mollison. Práca na knihe trvala dva roky a realizovaná bola aj za podpory organizácie Save the children z Talianska. Kniha plná foto-esejí z Brazílie, Izraela, Senegalu, Číny, Anglicka či Lesotha si za hlavný cieľ kladie poukázanie na nerovnosti vo svete.

Bez názvu
Lamine Foto: www.amusingplanet.com

Dvanásťročný Lamine žije v Senegale. Učí sa Korán v miestnej dedinskej škole, kde nesmú študovať žiadne dievčatá. Izbu zdieľa s niekoľkými ďalšími chlapcami a spia na posteliach, ktoré podopierajú tehly. O šiestej ráno začínajú pracovať na školskom statku, kde sa učia kopať, zbierať kukuricu a orať pluhom. Popoludnie venujú štúdiu Koránu. Vo svojom voľnom čase hrá Lamine najradšej futbal.

Bez názvu
Jamie Foto: www.amusingplanet.com

Jamie je 9-ročný chlapec z New Yorku a so svojimi rodičmi a súrodencami žije v podkrovnom byte na 5-tej Avenue na Manhattane. Navštevuje prestížnu školu, v ktorej patrí medzi výborných študentov. Vo voľnom čase chodí na džudo a plávanie. Keď vyrastie, chce sa stať právnikom – rovnako ako jeho otec.

Bez názvu
Indirra Foto: www.amusingplanet.com

Sedemročná Indira žije s rodičmi, bratom a sestrou v blízkosti Káthmandú v Nepále. Ich dom má len jednu izbu s jednou posteľou a pár matracmi. Indira pracuje v miestnom žulovom lome od svojich troch rokov, pretože jej rodina je veľmi chudobná, a tak je bežné, že musia všetci pracovať. Denne strávi v práci šesť hodín a potom doma pomáha s domácimi prácami. Jej škola je vzdialená 30 minút chôdze od jej domova. Snom malej Nepálčanky je stať sa tanečnicou.

Bez názvu
Jasmine Foto: www.amusingplanet.com

Jasmine má síce len 4 roky, no už vyhrala niekoľko súťaží krásy. Jej izbu v americkom Kentucky zdobia mnohé stuhy a ocenenia, ktoré získala v nespočetných súťažiach. Spolu so svojimi rodičmi a tromi bratmi žije v nádhernom prostredí v poľnohospodárskej oblasti. Jej voľný čas je zväčša vyplnený prípravami na ďalšie súťaže a rôzne podujatia. Keď vyrastie, chce byť rockovou hviezdou.

Bez názvu
Foto: www.amusingplanet.com

Domov tohto chlapca a jeho rodiny tvorí matrac v poli na okraji Ríma v Taliansku. Rodina prišla z Rumunska a svoje jediné peniaze použili na lístky do Talianska. Keďže nemajú žiadne doklady, nemôžu legálne pracovať. Chlapcovi rodičia, ktorí nenavštevovali žiadnu školu, umývajú čelné sklá áut, ktoré zastavia na križovatkách.

Bez názvu
Kaya Foto: www.amusingplanet.com

Štvorročná Kaya žije so svojimi rodičmi v byte v centre Tokia. Jej detská izba je od podlahy až po strop pokrytá bábikami a šatami, ktoré pre Kayu šije jej mama. Okrem obrovského množstva princeznovských šiat si v jej šatníku našlo miesto aj vyše 30 párov topánok a niekoľko parochní. Do školy však aj napriek tomu musí nosiť uniformu. Keď vyrastie, chcela by sa stať karikaturistkou.

Bez názvu
Roathy Foto: www.amusingplanet.com

Raňajky bývajú pre 8-ročného Roathyiho častokrát jediným jedlom dňa. Žije na okraji Phnom Penh v Kambodži. Na mieste, kde prespáva, žije okolo päť tisíc ďalších ľudí. Jeho „posteľ“ tvorí matrac vyrobený zo starých pneumatík a jeho prácou je triedenie plastových fliaš, ktoré predáva recyklačnej spoločnosti.

Bez názvu
Joey Foto: www.amusingplanet.com

Joey má ešte len 11, ale nesmie chýbať na žiadnej poľovačke, na ktorú sa vydá jeho otec. Vlastní dve brokovnice a jednu kušu a svoju prvú korisť – jeleňa – ulovil ešte ako 7-ročný. Jeho rodina vždy je len to mäso, ktoré sama uloví. Aj Joey sa drží myšlienky, že zvieratá by sa nemali zabíjať len kvôli zábave či športu. Keď nie je práve na poľovačke, rád pozerá televíziu spolu so svojou jaštericou Lily.

www.amusingplanet.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať