V Číne postavili 30-poschodový hotel za 15 dní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Stavba 30-poschodového hotela trvala 15 dní Foto: www.dailymail.co.uk

V najľudnatejšej krajine sveta vedia, ako sa prispôsobiť meniacim sa ekonomickým aj sociálnym trendom. Koncom uplynulého roka tu za necelých 360 hodín doslova z prachu a ničoty vyrástol moderný 30-poschodový hotel pripravený privítať prvých hostí.

Bez názvu
Foto: Youtube

Stavbu na kľúč mala na starosti čínska stavebná firma Broad Group, ktorá sa špecializuje na architektúru s udržateľným rozvojom. Stihnúť postaviť hotel za dva týždne sa im podarilo vďaka viacerým faktorom – dizajn hotela bol jednoduchý, základy boli vykopané a všetok materiál bol vopred skonštruovaný v továrňach. Jedného dňa na stavenisko priniesli prefarbrikovaný materiál a prašnú jamu premenili na nenáročnú ubytovňu.

Bez názvu
Foto: Youtube

Hotel je zvukotesný, zateplený a odolný voči zemetraseniu až do magnitúdy 9 – čo je asi päťnásobne viac ako u väčšiny bežných stavieb. Vďaka vopred pripravenému materiálu sa aj množstvo stavebného odpadu podarilo zredukovať na absolútne minimum. Stavbári sa na stavenisku striedali v zmenách denne od úsvitu až do 22. hodiny večer a hovorca Broad Group potvrdil, že počas stavby neprišlo žiadnym vážnym zraneniam.

Hotel stojí neďaleko jazera Tung-tching-chu v provincii Chunan a je už v poradí druhou „rýchlostavbou“ čínskej firmy. Koncom roka 2010 v meste Čchang-ša postavili podobný 15-poschodový hotel za šesť dní. Obidva hotely sa môžu pochváliť špeciálnym systémom, ktorý monitoruje kvalitu vzduchu v každej miestnosti. Vďaka trojfázovej filtrácii je vzduch vnútri hotelov až 20-násobne čistejší ako ten vonku. Okná budovy sú štvorvrstvové a majú nainštalované automatické vonkajšie žalúzie, ktoré chránia izby pred horúcim letným slnkom.

Neúnavnú prácu žeriavov, ktoré dlhé hodiny dvíhali železá, penovo-betónové panely, rúry, podlahy a ďalšie doplnky konštrukcie dokumentuje aj krátke video zo staveniska. Či je rýchlo postavená budova aj bezpečná, ukáže čas. Stavebná spoločnosť o tom po predchádzajúcich skúsenostiach nemá žiadne pochybnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=5hf_XJHtMgY

www.dailymail.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia