V Japonsku oslavuje sté narodeniny vyše 47-tisíc ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: Ilustračné/SITA/AP

Kým na Slovensku sa oslávenci storočnice pravidelne dostávajú na titulky novín, v ázijských krajinách nie je sfúknutie sto sviečok na torte až také výnimočné. Najväčšími expertmi na dlhovekosť sú práve Japonci. Podľa nedávnej štúdie, ktorú zverejnilo Ministerstvo zdravotníctva, práce a sociálnych vecí Japonska, v krajine žije 47 756 obyvateľov vo veku sto a viac rokov, z toho 87,1% tvoria ženy. Najstaršou ženou v ostrovnej krajine je Chiyono Hasegawa, ktorá v novembri oslávi už svoje 115. narodeniny. Najstarším mužom je 114-ročný Jirouemon Kimura.

Pre porovnanie – v roku 1999 mal klub storočných Japoncov len 11 346 členov. Za posledných 12 rokov ich počet vzrástol štvornásobne. Úrady pripustili, že štatistiky, ktoré ministerstvo zverejňuje každý rok pri príležitosti osláv Dňa starších ľudí, môžu byť v dôsledku zemetrasenia a následných vĺn tsunami z marca tohto roka mierne skreslené. Niektorí obyvatelia sa totiž ešte stále nachádzajú na zozname nezvestných. Ministerstvo však potvrdilo, že 3307 oslávencov, ktorí na zoznam pribudli v priebehu tohto roka, sú nažive.

Japonci patria medzi najrýchlejšie starnúce národy. Skutočnosť, že v krajine vládne veľmi nízka pôrodnosť a zdravý životný štýl obyvateľov zabezpečuje dlhovekosť, však má na svedomí i mnohé sociálne problémy. Zmenšujúci sa daňový základ a vyťažený dôchodkový fond v krajine so 128 miliónmi obyvateľov spôsobuje ďalšie vrásky, na ktoré vláda hľadá riešenie.

www.aol.com

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia