Žena trpí záhadnou chorobou, na hlave jej rastú nechty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: www.wafb.com

Prípad mladej ženy z amerického Memphisu označili lekári za medicínsku záhadu. Shanyne Isom, 28-ročnej študentke trestného práva, rastú z vlasových folikulov nechty. Shanyna smutne tvrdí, že ide o prvý známy prípad tohto druhu na celom svete.

Bez názvu
Foto: www.wafb.com

Trápenie mladej ženy začalo pred troma rokmi, keď nastúpila na univerzitu. Po astmatickom záchvate v septembri 2009 lekári predpísali Shanyne steroidy. Už po niekoľkých hodinách sa jej na tele objavila alergická reakcia. Najprv pocítila svrbenie, vzápätí sa jej na nohách objavili čierne vyrážky. Reakcia sa neustále zhoršovala, až Američanke pomaly zabránila v pohybe a žena skončila na nemocničnom lôžku.

Bez názvu
Foto: www.wafb.com

Lekári okamžite uskutočnili sériu liečebných postupov a otestovali rôzne lieky vrátane tých na ekzémy či stafylokokové infekcie, príčinu choroby však nevypátrali. „Testovali ma na všetko od A po Z, no všetky výsledky sa vrátili negatívne. Bolo to ako nočná mora, z ktorej sa pokúšate prebudiť,“ spomína Shanyna.

V auguste 2011 ženu prijali na kliniku Johna Hopkinsa v Baltimore, kde sa lekári dopracovali k prvým výsledkom. Okrem iného tu zistili, že Shanynine vlasové folikuly produkujú až 12-násobne viac kožných buniek ako vlasových, a tak sa je koža postupne „dusí“ a mení zloženie. „Na miestach, kde by mali rásť chlpy a vlasy, mi rastú nechty,“ uviedla Američanka o chorobe, ktorú lekári ešte stále nevedia diagnostikovať. I napriek tomu jej však svitlo na lepšie časy – vďaka znalosti príčiny ochorenia dnes doktori môžu aspoň zredukovať príznaky choroby.

Bez názvu
Foto: www.wafb.com

„Nemohla som sa posadiť, nemohla som ani chodiť, ale dnes už dokážem chodiť s pomocou bariel a niekedy aj bez nich,“ teší sa Shanyna. Na plecia sa jej však zosypali ďalšie problémy – účty za liečbu a 17 druhov liekov, ktoré musí pravidelne brať, aby zabránila tvorbe nadbytočných kožných buniek. Jej dlh sa medzitým vyšplhal na 160-tisíc libier, ktoré nemá z čoho zaplatiť.

Američanka preto zriadila fond s názvom S.A.I. Foundation a dúfa, že s pomocou ľudí sa jej podarí finančný problém vyriešiť. Ako sama hovorí, hoci je teraz jediný známy prípad s takouto chorobou, nie je isté, že to tak aj zostane. „Chcem pomôcť aj ostatným, ktorí by sa mohli ocitnúť v takejto situácii. Ak to znamená zaoberať sa takýmito problémami, som ochotná si tým prejsť,“ dodala Shanyne na záver.

www.wafb.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať