Spoločnosť zodpovednú za katastrofu zastavili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kolontár
Foto: youtube.com

BUDAPEŠŤ 5. októbra (WEBNOVINY) – Zástupca maďarského ministra životného prostredia Zoltán Illéš vo štvrtok oznámil, že zastavil činnosť hlinikárne MAL, majiteľa nádrže s odpadom, ktorý zaplavil okolité dediny a vyžiadal si štyri obete. Ako dodal, rozhodnutie nadobudlo okamžitú platnosť. Minister vnútra Sándor Pintér v Kolontári zároveň uistil, že v regióne Ajka už viac nebezpečenstvo nepretrváva.

MAĎARSKO: 4 mŕtvi a v 3 župách výnimočný stav

Maďarská vláda vyhlásila v utorok v troch severozápadných župách výnimočný stav po tom, ako do oblasti v pondelok unikol toxický červený kal z nádrže s jedovatým bahnistým odpadom z miestnej hlinikárne. Informuje o tom agentúra MTI. Výnimočný stav platí pre Vesprémsku, Rábsko-mošonsko-šopronskú a Vašskú župu. Ministerstvo vnútra tiež pre agentúru MTI uviedlo, že v utorok pre ekologickú katastrofu zasadne aj vládny koordinačný výbor maďarskej vlády.

Najmenej štyria ľudia vrátane trojmesačného dieťaťa zahynuli a ďalších asi 90 utrpelo zranenia pri nešťastí na západe Maďarska, kde v pondelok pretiekla nádrž s jedovatým bahnistým odpadom z miestnej hlinikárne. Jedovaté červenkasté bahno zaplavilo viacero obcí v okolí mesta Ajka, kde sa nádrž nachádza. V utorok o tom agentúru MTI informoval starosta postihnutej obce Kolontár Karoly Tily. Ako dodal, všetky štyri obete boli obyvateľmi obce, pričom záchranári stále pátrajú po ďalších štyroch nezvestných.

Spomedzi 90 zranených, ktorí pri kontakte s jedovatou látkou utrpeli popáleniny, je 8 až 10 vo vážnom stave, informuje agentúra MTI s odvolaním sa na zdravotníkov.

Červený kal zaplavil do výšky dvoch metrov približne 230 domov následkom čoho bola pozastavená dodávka vody a elektrickej energie. V Kolontári, najviac postihnutej obci, požiarnici museli evakuovať deti zo školy ako aj viacerých obyvateľov, pretože jedovaté bahno zaplavilo všetky okolité cesty a mesto je tak pozemnou dopravou nedostupné. Kal z hlinikárne okrem toho poškodil aj miestny plynovod, informuje MTI.

Na náprave situácie pracujú desiatky záchranárov aj vojakov, nad postihnutou oblasťou lieta prieskumný vrtuľník, ktorého osadenstvo zisťuje, na ktorých miestach je potrebné zasiahnuť. Vláda odporúča ľuďom, ktorí sa dostanú do kontaktu s jedovatou látkou, aby si postihnuté miesto umyli čo najväčším množstvom vody.

SITA/MTI

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať