Tréner Kozák oznámil nomináciu, na ME berie týchto hráčov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján Kozák
Nebolo jednoduché dať mužstvo dokopy po zbabranom stretnutí s Bielorusmi, priznal tréner Ján Kozák po triumfe v Luxembursku. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 30. mája (WebNoviny.sk) – Hlavný tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák oznámil v pondelok predpoludním svoju konečnú 23-člennú nomináciu hráčov na majstrovstvá Európy, ktoré sa vo Francúzsku začnú už o jedenásť dní v piatok 10. júna a potrvajú presne mesiac do nedele 10. júla 2016.

Traja hráči sú z domácej Fortuna ligy

Z predbežného širšieho 27-členného kádra, ktorý až na Róberta Maka (klubové povinnosti v PAOK-u Solún) mal 62-ročný kouč A-tímu SR k dispozícii na sústredení v rakúskom Windischgarstene i vo dvoch víťazných medzištátnych prípravných stretnutiach proti Gruzínsku (27. 5. v rakúskom Welse – výsledok 3:1) a v Augsburgu proti domácemu Nemecku (29. mája – 3:1), napokon chýbajú obranca Lukáš Tesák, stredopoliari Erik Sabo a Matúš Bero a útočník Adam Zreľák.

Vo výbere figuruje aj stopér Sampdorie Janov Milan Škriniar. „Sklamanie tam bolo cítiť, ale všetci štyria chlapci to prijali bez problémov a negatívnych reakcií,“ povedal asistent trénera Kozáka Štefan Tarkovič, ktorý kvartetu futbalistov oznámil rozhodnutie hlavného kormidelníka.

Obrazom: Slováci zaskočili majstrov sveta, v Augsburgu zdolali Nemcov

„Rozhodol som sa po zápase s Nemeckom, keď som videl, že zdravotný stav všetkých hráčov je taký, že môžu ísť na ME. Mal som jasno o 22 alebo 21 menách, s hráčmi robím tri roky, poznám ich veľmi dobre,“ uviedol Ján Kozák a doplnil: „Bolo potrebné napríklad zdupľovať post pravého obrancu. Sabo je síce univerzálnejší, ale Noro Gyömbér lepšie bráni. Aj keď nehrával, ešte máme dva týždne a výkonnostne pôjde hore. Tesák je zrelý hráč, vie, že Tomáš Hubočan aj Dušan Švento sú momentálne lepší na pozícii ľavého obrancu.“

Podľa rodáka z Matejoviec nad Hornádom má napriek neúčasti v záverečnej nominácii pred sebou svetlú budúcnosť Trenčan Matúš Bero. „Jeho čas ešte príde, v blízkej budúcnosti sa máme o koho oprieť. Aj tí štyria, ktorých som nenominoval, urobili kus práce pre kolektív,“ skonštatoval J. Kozák a vyjadril sa aj k ďalším menám: „Potreboval som aj stopéra, Škriniar spĺňa kritériá. Trochu mu uškodilo, že šiel do klubu, kde nehrával, na druhú stranu je v kvalitnom klube. Stano Šesták je skúsený hráč, na šampionáte takého potrebujeme. Viem, kedy ho môžem nasadiť, aj to, čo od neho môžem čakať. Ani na chvíľku som nepochyboval o nominovaní Miňa Stocha, poznáme jeho kvality. Je to typologicky podobný hráč ako Vlado Weiss, ak by sa niečo stalo, je alternatívou. Dokáže rozhodnúť zápas, je to hráč momentu.“

Z 23-člennej nominácie pôsobí dvadsať hráčov za hranicami Slovenska, traja sú z domácej Fortuna ligy. Ide o brankára Jána Muchu, jeho klubového spoluhráča z ŠK Slovan Bratislava stopéra Kornela Salátu a defenzívneho stredopoliara Viktora Pečovského z MŠK Žilina.

Prvý duel na šampionáte Slováci odohrajú 11. júna

Slováci absolvujú pred odchodom do Francúzska ešte jedno prípravné stretnutie, a to v sobotu 4. júna o 20.45 h v trnavskej City Arene proti Severným Írom. V pondelok 6. 6. potom už naberú smer Francúzsko.

Prvý duel na premiérových ME odohrajú reprezentanti SR v sobotu 11. júna o 18.00 h v Bordeaux proti Walesu. Vo svojej základnej B-skupine sa potom zverenci trénera Jána Kozáka ešte stretnú s Ruskom (v stredu 15. 6. o 15.00 h v Lille) a Anglickom (v pondelok 20. júna o 21.00 h v Saint-Étienne).

Slovensko sa na ME 2016 kvalifikovalo priamo ako druhý tím poradia C-skupiny eliminácie: za sebou nechalo štvoricu Ukrajina, Bielorusko, Luxembursko, Macedónsko. Lepšie bolo iba Španielsko, úradujúci európsky šampión.

Pre slovenskú reprezentáciu ide o druhú účasť na veľkom záverečnom turnaji. Slováci sa pod vedením trénera Vladimíra Weissa staršieho predstavili na majstrovstvách sveta 2010 v JAR, dokráčali vtedy do osemfinále. Svetový šampionát pred šiestimi rokmi absolvovali zo súčasného kádra SR pre ME desiati hráči – brankár Ján Mucha, obrancovia Peter Pekarík, Ján Ďurica, Martin Škrtel a Kornel Saláta, stredopoliari Juraj Kucka, Marek Hamšík, Vladimír Weiss mladší, Miroslav Stoch a útočník Stanislav Šesták.

Konečná 23-členná nominácia slovenskej futbalovej reprezentácie na ME:

Brankári: Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň/ČR), Ján Mucha (ŠK Slovan Bratislava), Ján Novota (Rapid Viedeň/Rak.)

Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín/Nem.), Milan Škriniar (Sampdoria Janov/Tal.), Martin Škrtel (FC Liverpool/Angl.), Norbert Gyömbér (AS Rím/Tal.), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva/Rus.), Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava), Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva/Rus.), Dušan Švento (1. FC Kolín nad Rýnom/Nem.)

Stredopoliari: Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Juraj Kucka (AC Miláno/Tal.), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň/ČR), Ján Greguš (FK Jablonec/ČR), Róbert Mak (PAOK Solún/Gréc.), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Ondrej Duda (Legia Varšava/Poľ.), Vladimír Weiss (Al-Gharafa/Kat.), Miroslav Stoch (Bursaspor/Tur.)

Útočníci: Adam Nemec (Willem II Tilburg/Hol.), Michal Ďuriš (Viktoria Plzeň/ČR), Stanislav Šesták (Ferencváros Budapešť/Maď.)

Realizačný tím:

Tréner: Ján Kozák

asistent trénera: Štefan Tarkovič

tréner brankárov: Miroslav Seman

kondičný tréner: Martin Rusňák

lekári: Ján Baťalík a Vladimír Pener

fyzioterapeuti: Marián Drinka a Peter Hečko

masér: Mário Prelovský

videoanalytik: Michal Slyško

kustódi: Ján Beniak a Michal Beseda

technický vedúci: Róbert Tomaschek

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Adam NemecAdam ZreľákDušan ŠventoErik SaboJán ĎuricaJán GregušJán KozákJán MuchaJán NovotaJuraj KuckaKornel SalátaLukáš TesákMarek HamšíkMartin ŠkrtelMatúš BeroMatúš KozáčikMichal ĎurišMilan ŠkriniarMiroslav StochNorbert GyömbérOndrej DudaPatrik HrošovskýPeter PekaríkRóbert MakStanislav ŠestákŠtefan TarkovičTomáš HubočanViktor PečovskýVladimír Weiss
Firmy a inštitúcie Slovenská futbalová reprezentácia