Zverejnili nahrávky muža, ktorý chcel údajne útočiť na Euro

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stade de France
Štadión Stade de France v Paríži. Foto: SITA/AP

MOSKVA/KYJEV 9. júna (WebNoviny.sk) – Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zverejnila zvukové nahrávky údajných rozhovorov ukrajinského občana s Francúzom, ktorého koncom mája zadržali na Ukrajine s arzenálom zbraní a trhavín. Muži na nahrávkach diskutujú o plánoch uskutočniť vo Francúzsku teroristické útoky, informovala agentúra AP.

Nahrávky dnes SBU zverejnila na portáli YouTube, ale neuviedla, ako ich získala. Francúz, ktorého ukrajinské úrady identifikovali menom Muto, na nich v diskusii vedenej v angličtine hovorí: „Mojím cieľom je vykonať také operácie, ktoré sa dotknú všetkých Francúzov.“

Doposiaľ neznámy Ukrajinec poznamenal, že Francúz teda zrejme zháňa množstvo munície, aby v Paríži spôsobil veľký rozruch.

Francúz však odpovedal, že chce zaútočiť na daňový úrad, a Ukrajinca uisťoval, že útok vykoná v noci, keď v budove nebudú žiadni ľudia. Dodal ešte, že do operácií, ktoré pripravoval, bolo zapojených približne desať ľudí.

Akciu, ktorej cieľom bolo Francúza zadržať a usvedčiť, pripravovala SBU už od vlaňajšieho decembra.

Počas operatívnej akcie bolo občanovi Francúzska odovzdaných päť útočných pušiek typu Kalašnikov, dve riadené protitankové rakety, 125 kilogramov TNT a sto detonátorov. Celý arzenál bol zhabaný po Francúzovom zadržaní na hraniciach Ukrajiny s Poľskom.

SBU následne vyhlásila, že podozrivý plánoval „teroristické útoky“ počas majstrovstiev Európy vo futbale, ktoré sa vo Francúzsku začínajú už tento piatok 10. júna. Francúzski vyšetrovatelia však túto informáciu ani nie o deň neskôr spochybnili, pričom tvrdili, že zadržaný 25-ročný muž pravdepodobne nie je členom militantnej skupiny, ale pašerákom zbraní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať