Recept na Nemcov? Prvý gól alebo aj penaltová lotéria

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marek Hamšík
Marek Hamšík Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 26. júna (WebNoviny.sk) – Streliť favorizovaným nemeckým futbalistom gól a potom to udržať do konca zápasu. Prípadne doviesť osemfinálové stretnutie na majstrovstvách Európy vo Francúzsku do konečnej remízy a potom skúsiť postúpiť v rozstrele zo značky pokutového kopu.

Tieto tipy na podporu slovenských futbalistov pre agentúru SITA ponúkli bývalí československí reprezentanti Dušan Galis, Jozef Barmoš či Ján Kocian, ktorí neskôr pôsobili pri slovenských národných tímoch ako tréneri. V ankete svoje názory prezentovali aj bývalí slovenskí reprezentanti Erik Jendrišek a Martin Fabuš.

„S Nemcami nemôžeme hrať otvorenú partiu. Z dobrej defenzívy by sme sa mali usilovať o rýchle brejky. Hráčov na to v mužstve máme. A je jedno, či to budeme ťahať cez Hectora alebo Kimmicha. Po stranách treba Nemcov prekvapiť,“ myslí si Ján Kocian, v minulosti aj asistent trénera v nemeckých tímoch 1. FC Kolín nad Rýnom a Eintracht Frankfurt.

Obrazom: Najkrajšie momenty z osemfinále ME vo futbale

Netreba sa zľaknúť, hovorí Jendrišek

Erik Jendrišek tvrdí, že súpera sa netreba zľaknúť, hoci ide o úradujúcich majstrov sveta. „Treba si proti nim veriť. V mužstve máme teraz niekoľko chlapcov, ktorí sú práve vo výbornej forme, oni by to mohli dokázať,“ povedal Jendrišek.

Futbalista, ktorý má v kariére za sebou výraznú nemeckú stopu (Hannover, Kaiserslauern, Schalke, Freiburg, Cottbus), tipuje tesné slovenské víťazstvo. „Ťažko teraz, v tejto chvíli, tipovať výsledky futbalových zápasov. Ale už som povedal, že v nedeľu cez Nemcov postúpime. Takže 1:0 pre nás,“ dodal Jendrišek.

Bývalý československý reprezentant a neskôr úspešný, aj reprezentačný, tréner Dušan Galis to vidí nasledovne: „Verím, že dokážeme Nemcov poriadne potrápiť a nič im nedáme zadarmo. Bol by som rád, keby chlapci ukázali všetkým, že na tomto šampionáte aj v slovenskom drese hrajú naozaj veľmi kvalitní hráči. A výsledok? Podľa mňa bude remíza. Dokážeme ju s Nemcami uhrať. Verím tomu.“

Ideálny scenár podľa Barmoša

Ďalší bývalý skvelý futbalista Jozef Barmoš, ktorý svoje odborné postrehy ponúka aj vo futbalových štúdiách na RTVS, v súvislosti so súbojom Slovákov s Nemcami uviedol, že návod na úspech nám poskytol už predchádzajúci „skupinový“ duel proti Angličanom:

„Taký výkon, aký sme predviedli proti Angličanom, nám môže zabezpečiť potrebné body aj v konfrontácii s Nemcami. Ale ak chceme byť v nej úspešní, nemôžeme sa zamerať iba čisto na defenzívu. Musíme k nej aj niečo pridať. Teraz mám na mysli rýchle protiútoky, prekvapujúce akcie, rýchle kontry. Po kraji ihriska by to mohlo ísť, lebo práve tam v našom mužstve operujú veľmi šikovní hráči.“

Na otázku o tipe na konečný výsledok, odpovedal Barmoš jednoznačne: „Ja by som bol najradšej, keby sme súboj s Nemcami dotiahli do predĺženia, respektíve až k pokutovým kopom. To by bol ideálny scenár.“

Anketové otázky pred osemfinálovým zápasom Slovensko – Nemecko na ME 2016:

1. Ako by mali v nedeľu hrať Slováci, aby postúpili ďalej?

2. Tipnete si výsledok tohto merania síl?

3. Kto bude majstrom Európy?

Erik Jendrišek, niekdajší slovenský reprezentant:

1. Myslím si, že chalani si recept na Nemcov vyskúšali už v stretnutí tesne pred európskym šampionátom. Aj keď to bol iba prípravný zápas, Nemcov sme v ňom dokonale zaskočili. Nemci neradi prehrávajú. Aj v príprave chcú víťaziť. My sme ich zdolali. Aj v nedeľu treba s nimi hrať nebojácne, odvážne. Len tadiaľ vedie cesta k úspechu. Treba si proti nim veriť. Netreba sa zľaknúť ich kvality. Aj my máme dobrých futbalistov. V mužstve máme teraz niekoľko chlapcov, ktorí sú práve vo výbornej forme, oni by to mohli dokázať. Oni by mohli dať návod ako na Nemcov. Ja chalanov verím, že pôjdu ďalej. Bude to síce veľmi ťažké, ale oni to zvládnu. Som o tom presvedčený.

2. Ťažko teraz, v tejto chvíli, tipovať výsledky futbalových zápasov. Ale už som povedal, že v nedeľu cez Nemcov postúpime. Takže ja tipujem 1:0 pre nás. Bude to síce ťažké, ale my to dokážeme.

3. Na týchto majstrovstvách Európy som mal možnosť vidieť mnoho zápasov. Vo veľmi dobrom svetle sa doteraz ukazovali najmä Španieli. Ich by som tipoval za nových majstrov Európy. Podľa mňa však na tomto šampionáte ďaleko pôjdu aj Chorváti. Hrajú pekný a odvážny futbal. Oni dokázali zdolať aj Španielov. Takže čiernym koňom tohto šampionátu môžu byť práve Chorváti.

Martin Fabuš, bývalý slovenský reprezentant:

1. Predovšetkým musíme proti Nemcom hrať veľmi zodpovedne v defenzíve. Musíme mať zabezpečenú obranu, z ktorej by sme sa mali pokúšať o naše typické rýchle protiútoky. Nebude to však vôbec ľahký zápas. Videl som Nemcov hrať proti Severnému Írsku, kde na trávniku jasne dominovali. V tomto súboji mohli dať sedem – osem gólov a nikto by sa nemohol diviť. V útoku sú mimoriadne nebezpeční, vedia sa dostať do šancí. Všimol som si, že na tomto šampionáte sa netradične trápia v koncovke. Nevedia premieňať šance, čo v minulosti u nich nebolo. Bodaj by im tie problémy v koncovke vydržali aj počas zápasu s nami. Nám by to veľmi pomohlo. Máme v mužstve niekoľko výborných hráčov, ktorí vedia presne zakončiť rýchly protiútok. Nemci na tomto šampionáte ešte nedostali gól, ale ak by sme im ho my dali, pravdepodobne by znervózneli. Nie sú na tieto veci zvyknutí. Treba im streliť gól a udržať čisté konto. Potom postúpime.

2. Výsledok tohto merania síl bude veľmi tesný. Musím povedať, že ja osobne by som sa neodvážil tipovať konečný stav tohto duelu. Chlapcom však verím, držím im palce a dúfam, že cez Nemcov prejdeme. K tomu by nám stačil aj výsledok 1:0. Tak tipujem, že Nemcom gól dáme, no od nich nedostaneme.

3. Okruh favoritov na majstrovský titul je v tejto fáze šampionátu ešte dosť široký. Mnoho mužstiev si brúsi zuby na celkový triumf. Pre mňa osobne zatiaľ najväčším prekvapením sú Chorváti. Oni podľa všetkého pôjdu na tomto šampionáte veľmi vysoko. Ale aj tak si myslím, že titul získajú Španieli.

Ján Kocian, bývalý reprezentant ČSSR a tréner A-mužstva Slovenska:

1. To je ťažká otázka. Ťažko teraz radiť, ako treba hrať. Ja si myslím, že tréner Kozák je veľmi skúsený človek, ktorý dokáže stanoviť správnu taktiku. Druhá vec však je, či hráči dokážu jeho zámery preniesť aj na ihrisko, či ich budú vedieť použiť v konkrétnej fáze konkrétneho zápasu. On za nich hrať nemôže, ale môže ´ušiť´ dobrú taktiku. Musíme sa zamerať najmä na prepracovanú defenzívu, poctivé bránenie. S Nemcami nemôžeme hrať otvorenú partiu. A potom z dobrej defenzívy by sme sa mali usilovať o rýchle brejky. Hráčov na to v mužstve máme. A je jedno, či to budeme ťahať cez Hectora alebo Kimmicha. Po tých stranách treba Nemcov prekvapiť. Máme na to technicky zdatného Weissa, bojovného a pohotového Maka, resp. ďalších šikovných futbalistov, ktorí vedia hrať popri čiare. Niektoré naše opory sú práve v životnej forme. Nemci sú však špičkový tím. Počnúc od Neuera a končiac Gómezom. V každej formácii majú hráčov svetovej triedy. Všetko sú to mimoriadne kvalitní hráči. Mohli by sme im dať jeden gól a náskok ubrániť. Ale bude to extra ťažké. Lebo Nemci na tomto šampionáte gól ešte nedostali. Skôr to vidím na remízu, predĺženie a potom penaltový rozstrel. A tam by to už bola hotová lotéria. Aspoň tak si to želám. Chlapcom budem držať palce, aby Nemcov dobre potrápili a donútili ich ísť až na doraz.

2. Tipovať tento zápas sa neodvážim. Bude to súboj, ktorý sa môže skončiť hocijakým výsledkom. Ak chceme byť úspešní, musíme veľmi rýchlo zabudnúť na víťazstvo 3:1 v Augsburgu. Nemci tam hrali naozaj ako v príprave. To netreba brať do úvahy. Ako som povedal, ja by som bol za remízu 1:1, predĺženie a strely zo značky pokutového kopu. To by bol pre nás ideálny scenár. Ale to je iba moje želanie, nie tip.

3. Keby som to vedel, potom by som vám povedal aj to, ako sa skončí stretnutie Slovensko – Nemecko (smiech). Ale také danosti nemám. Nie som prorok. Samozrejme, okruh favoritov na majstra Európy je dosť veľký. Ak poviem, že Nemecko, tak by to znamenalo, že Nemci boli nad naše sily. Priznal by som, že osemfinále pre nás by bolo stropom na týchto ME. Tak poviem radšej, že budúci majster Európy vzíde z trojlístka, ktorí tvoria Španieli, Nemci, Angličania. Tieto tímy majú najväčšie predpoklady na triumf vo Francúzsku. Ale prekvapiť môže aj niekto ďalší. Teraz si fakt netrúfam určiť iba jeden tím, ktorý sa bude na konci šampionátu radovať zo zaslúženého triumfu.

Dušan Galis, bývalý československý reprezentant a bývalý tréner A-mužstva Slovenska:

1. Ak chceme uspieť v súboji s Nemcami, musíme hrať tak, ako sme dokázali bojovať s Angličanmi. Musím ísť až na hranicu možností, na dno svojich síl. Musíme na ihrisku nechať srdce. Ale musíme hrať aj s rozumom a futbalovým kumštom. Iba bojovnosť by nám nepriniesla úspech. Verím, že dokážeme Nemcov poriadne potrápiť, že im nič nedáme zadarmo. Bol by som rád, keby chlapci ukázali všetkým, že na tomto európskom šampionáte aj v slovenskom drese hrajú naozaj veľmi kvalitní hráči. Na súboj s Nemcami treba nastúpiť odvážne a sebavedome. Veď na tomto šampionáte máme za sebou výsledky, ktoré nás k tomu oprávňujú.

2. Ja tipujem remízu. Podľa mňa bude remíza. Dokážeme ju s Nemcami uhrať. Verím tomu.

3. Ťažko sa mi vyberá mužstvo, ktoré by ma na ME nejako extra upútalo. Futbalisti z mnohých krajín, najmä z tých špičkových, prišli na šampionát do Francúzska unavení. Veľmi psychicky i fyzicky vyčerpaní. Na ich výkone vidieť, že sezóna bola veľmi dlhá, mnohí z nich majú za sebou ešte aj dlhé účinkovanie v Lige majstrov. Je to už fakt veľa. Preto mnohé mužstvá sa vo Francúzsku v základnej skupine pomaly rozbiehali. Nie sú v takej športovej forme, na akú sme u nich v minulosti boli zvyknutí. Ani osobnosti ma výrazne nezaujali. Preto sa mi ťažko vyberá horúci kandidát na nového majstra Európy, veď ani domáce Francúzsko nehrá extra oslnivo…. Verím však, že postupne sa prejaví futbalová kvalita a favoriti dajú o sebe vedieť. Vybrať majstra Európy však neviem.

Jozef Barmoš, bývalý československý reprezentant a bývalý tréner tímu SR do 21 rokov:

1. Návod, ako máme s Nemcami hrať, sme si vyskúšali už na tomto európskom šampionáte v súboji s Anglickom. Taký výkon, aký sme predviedli proti Angličanom, nám môže zabezpečiť potrebné body v konfrontácii aj s Nemcami. Ale ak chceme byť v nej úspešní, nemôžeme sa zamerať iba čisto na defenzívu. Musíme k nej aj niečo pridať. Teraz mám na mysli rýchle protiútoky, prekvapujúce akcie, rýchle kontry. Po kraji ihriska by to mohlo ísť, lebo práve tam v našom mužstve operujú veľmi šikovní hráči. Mohli by sme ich v tomto priestore zaskočiť. Ak sa však zameriame iba čisto na defenzívu, mohli by sme sa dostať pod obrovský tlak, ktorý Nemci vedia na súpera vyvinúť. Musíme ich rýchlymi kontrami držať stále v strehu, nesmieme im dovoliť hrať ich typickú nátlakovú hru. Tréner Kozák určite veľmi dobre vie, čo treba proti Nemcom hrať. Určite na nich nájde šikovnú taktiku. a ja mu teraz radiť nejdem. Nie som tam… Na Nemcov bude platiť naša premyslená aktívna obrana. To všetci veľmi dobre vieme.

2. Ja by som bol najradšej, keby sme súboj s Nemcami dotiahli do predĺženia, respektíve až k pokutovým kopom. To by bol ideálny scenár. Prečo? Pretože strely zo značky pokutového kopu sú už potom totálna lotéria. Ja by som bral s Nemcami remízu. To by bol náš úspech. Treba im dať minimálne jeden gól. Máme hráčov, ktorí to určite dokážu. Verím tomu.

3. To sa dá ťažko určiť iba takto na diaľku od stola. Treba však konštatovať, že už na začiatku šampionátu sa prejavila na mnohých mužstvách veľká fyzická i psychická záťaž z náročnej sezóny. Preto v ďalšom priebehu šampionátu bude dôležité aj to, v akom zdravotnom stave budú kľúčoví hráči. Darmo teraz povieme, že titul získajú Angličania, Španieli alebo Nemci. Stačí nejaké zranenie niektorého z kľúčových hráčov – a zrazu bude všetko inak. Tímy na ME sú vzácne vyrovnané. Topfavorita medzi nimi nevidím. Napríklad Nemci sa vo Francúzsku veľmi trápia v koncovke. To u nich nebývalo zvykom. Bolo to vidieť v súboji so Severným Írskom. Za polčas mohli dať tri – štyri góly, ale nedali ich. Titul môžu získať Taliani, Španieli, Portugalci sa podľa mňa dostali z najhoršieho. Niekto ďalší môže tiež prekvapiť. Mužstvá z Európy by mali ukázať Angličanom, že starý kontinent už dávno prerástol kolísku futbalu. Myslím si, že titul zostane práve na ňom, nebude sa sťahovať do Anglicka. Najmä nie teraz, keď Briti nechcú byť s nami v spoločnej Európe…

Tieto správy prinášame s podporou internetových stávok eTIPOS.sk.
Tipos

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan GalisErik JendrišekJán Kocian
Firmy a inštitúcie Nemecká futbalová reprezentáciaSlovenská futbalová reprezentácia