Na Euro štartuje štvrťfinále, Ronaldo má na dosah rekord

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty z piateho dňa ME vo futbale
Portugalčan Cristiano Ronaldo počas zápasu F-skupiny ME vo futbale proti Islandu. Saint-Étienne, 14. jún 2016. Foto: SITA/AP

MARSEILLE 30. júna (WebNoviny.sk) – Štvrťfinálovú fázu futbalových majstrovstiev Európy vo Francúzsku otvorí vo štvrtok večer duel medzi Poľskom a Portugalskom (začiatok o 21.00 h SELČ). Hrá sa na Stade Vélodrome v Marseille, rozhodcovskú taktovku zverili Nemcovi Felixovi Brychovi.

Obidva tímy postúpili medzi najlepšiu osmičku až po napínavých osemfinálových dueloch. Poliaci mali pevnejšie nervy v jedenástkovej lotérii proti Švajčiarom, Portugalčania si v dueli s Chorvátmi zaistili prienik do štvrťfinále až tesne pred koncom predĺženia.

Rozhodne jeden gól, veští Bronowicki

Poľsko odohralo v minulosti proti Portugalsku viacero nezabudnuteľných zápasov. Dva z nich sa stali námetom pre sympatickú komédiu režisérky Anny Wieczurovej-Bluszczovej s názvom Byť ako Kazimierz Deyna. Keď hlavný hrdina filmu prichádzal na svet, celé Poľsko sedelo pri televíznych obrazovkách.

Písal sa 29. október 1977 a „bielo-červení“ hrali proti Portugalčanom rozhodujúci súboj kvalifikácie o postup na MS 1978. Duel sa skončil výsledkom 1:1, legendárny Kazimierz Deyna vtedy strelil gól priamo z rohového kopu, a tak novorodenec dostal meno po ňom.

Poliaci vtedy vďaka nerozhodnému výsledku vyhrali svoju eliminačnú skupinu a postúpili na šampionát do Argentíny. Mimochodom, v spomenutom dueli pred 80-tisíc divákmi na Sliezskom štadióne v Chorzówe nastúpil v základnej zostave Poľska aj súčasný kormidelník národného mužstva Adam Nawalka.

Obrazom: Najkrajšie momenty z osemfinále ME vo futbale

Film vrcholí v momente, keď už dospelý Kazimierz očakáva narodenie dcérky a celá krajina opäť s napätím sleduje duel s Portugalskom v rámci kvalifikácie o postup na ME 2008, v ktorom Poľsko zvíťazilo 2:1 po presných zásahoch Eusebiusza „Ebiho“ Smolareka (11. októbra 2006, pozn.).

„Portugalsko má kvalitných hráčov schopných rozhodnúť o výsledku, ale s prihliadnutím na doterajšie výsledky na šampionáte si myslím, že ak budeme hrať kolektívne, môžeme vyhrať,“ myslí si niekdajší poľský reprezentant Grzegorz Bronowicki, ktorý v pamätnom dueli pred 10 rokmi odohral celý zápas a ustrážil nebezpečného Cristiana Ronalda. „Rozhodne jeden gól,“ dodal pre sport.pl 35-ročný obranca, ktorý v uplynulej sezóne 2015/2016 ukončil kariéru v tíme JKS 1909 Jaroslaw zo štvrtej najvyššej súťaže.

Tímy sa na vrcholných podujatiach stretli dvakrát

V doterajších desiatich vzájomných dueloch Poliaci triumfovali trikrát, Portugalčania majú na konte štyri víťazstvá. Tímy sa na vrcholných podujatiach stretli dvakrát – v oboch prípadoch na MS. V Mexiku 1986 zvíťazilo Poľsko 1:0, rozhodol Wlodzimierz Smolarek – otec Eusebiusza, ktorý bol hrdinom o 20 rokov neskôr.

V Kórejskej republike a Japonsku 2002 triumfovalo Portugalsko vysoko 4:0, hetrikom sa vtedy zaskvel Pedro Pauleta. „Nebojte sa, toto zviera sa dá skrotiť,“ povedal pre Przeglad Sportowy na margo portugalského súpera Jacek Krzynówek, ktorý v roku 2007 na lisabonskom Estádio da Luz zariadil v 88. min duelu konečnú remízu 2:2.

„Poliaci majú skvelých hráčov na čele s Robertom Lewandowským. Je to veľmi silný tím. Očakávam skvelý zápas medzi dvoma mužstvami, ktoré budú chcieť zvíťaziť,“ diplomaticky vyhlásil podľa portálu sportowefakty.wp.pl kouč Portugalska Fernando Santos.

Šesťdesiatjedenročný rodák z Lisabonu stál proti Poliakom na klubovej a reprezentačnej úrovni niekoľkokrát, no nikdy neprehral. „Je to veľmi inteligentný tréner. Pozoruje a vyvodzuje mnoho poznatkov, ktoré nám následne odovzdáva. V osemfinálovom dueli s Chorvátmi ste mohli vidieť, že sme schopní zachovať si chladnú hlavu a udrieť vo chvíli, keď dostaneme príležitosť,“ cituje slová portugalského obrancu Cédrica portál tvn24.pl.

„Duel nemá favorita. Vieme, že Poľsko má silné mužstvo so skúsenými hráčmi, proti Nemecku dominovali väčšinu zápasu. Súper má sebavedomú obranu, ale som presvedčený, že sa nám ju podarí zlomiť. Musíme ukázať to najlepšie, čo je v nás, veriť si a pokúsiť sa uspieť. Ja, Cristiano Ronaldo a Quaresma sa pomaly rozbiehame a naša forma rastie každým zápasom,“ vyhlásil podľa webu fourfourtwo.com útočník Nani.

Súboj Lewandovski vs. Ronaldo

Duel v Marseille bude aj súbojom dvoch excelentných kanonierov Roberta Lewandowského a Cristiana Ronalda. Prvý menovaný zatiaľ na šampionáte neskóroval, presadil sa iba v osemfinálovom úspešnom penaltovom rozstrele proti Švajčiarom.

„Robert Lewandowski je fantastický, mentálne silný, motivuje spoluhráčov. Mňa ako trénera to veľmi teší. Som rád, že je v každom stretnutí fyzicky veľmi dobre pripravený, púta na seba pozornosť súperových obrancov a tým dáva priestor iným našim hráčom. Som si istý, že už v najbližšom stretnutí prelomí streleckú smolu,“ skonštatoval pre Przeglad Sportowy poľský kormidelník Adam Nawalka.

Portugalčan CR7 dvakrát napol sieť v stretnutí s Maďarskom (3:3) v rámci F-skupiny. Cristiano Ronaldo je blízko vyrovnania streleckého rekordu histórie ME. Na deväťgólového Francúza Michela Platiniho momentálne stráca jediný gól.

„Aj keď nie je úplne v najlepšej forme, chcel by som mať Cristiana Ronalda v poľskom tíme. Portugalsko však nie je iba o ňom, je to veľmi dobré mužstvo. Keby som mal upozorniť na jedného hráča, bol by to Renato Sanches. Zatiaľ prevažne striedal, ale je to kvalitný stredopoliar, ktorý dokáže súperovi narobiť veľa problémov,“ vyhlásil poľský brankár Wojciech Szczesny, ktorý na šampionáte pre zranenie doteraz chytal iba v prvom zápase proti Severnému Írsku.

Tieto správy prinášame s podporou internetových stávok eTIPOS.sk.
Tipos

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Cristiano RonaldoFernando SantosWojciech Szczesny