Rossi cíti krivdu, Márquez pomohol Lorenzovi k titulu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Valentino Rossi
Valentino Rossi počas nedeľňajšej Veľkej ceny Valencie, v ktorej obsadil štvrté miesto a to mu nestačilo na zisk majstrovského titulu. Valencia, 8. november 2015. Foto: SITA/AP

VALENCIA 9. novembra (WebNoviny.sk) – Valentino Rossi nevie prehltnúť trpký záver tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta cestných motocyklov, keď mu rekordný desiaty titul ušiel pomedzi prsty v posledných troch pretekoch.

Legendárny Talian má ťažké srdce najmä na Španiela Marca Márqueza, ktorý mu údajne zruinoval šance na celkové prvenstvo tým, že pomáhal krajanovi Jorgemu Lorenzovi. Jazdec Yamahy napokon aj zásluhou víťazstva na nedeľňajšej Veľkej cene Valencie získal tretí titul v kariére v MotoGP po sezónach 2010 a 2012.

Rossi potreboval na titul druhé miesto vo Valencii

Tridsaťšesťročný veterán Rossi potreboval na zisk ôsmeho titulu v najvyššej triede skončiť v pretekoch vo Valencii na druhom mieste, obsadil štvrté. Predviedol však perfektnú jazdu, pretože štartoval až z poslednej 26. pozície – vinou trestu pre spôsobenie pádu Márqueza na Veľkej cene Malajzie.

Mladík v službách tímu Repsol Honda jazdil na druhej priečke za Lorenzom a počas celých pretekov nejavil snahu zaútočiť na víťazstvo. „Jeho správanie bolo zahanbujúce, o šampionáte sa nerozhodovalo na trati,“ povedal Rossi a pokračoval: „Situácia už bola zlá predtým. Ale dnešok bol trápny a počínanie Márqueza veľmi zlé pre každého a špeciálne pre tento šport. Honda bola rýchlejšia, o tom niet pohýb. Vedeli sme, že v druhej časti pretekov má Honda väčší potenciál, ale Márquez len chránil Lorenza tak ako v Austrálii a Malajzii. Koniec koncov si myslím, že ani Lorenzo nie je veľmi nadšený, že o titule sa nerozhodlo v priamom súboji.“

Márquez prišiel o šancu na prvenstvo v Japonsku

Marc Márquez, ktorý sa tešil z titulov v MotoGP v sezónach 2013 a 2014, skončil tento rok tretí v hodnotení. O šancu na prvenstvo prišiel na VC Japonska v Motegi začiatkom októbra. „Som rád, pretože teraz každý vidí, čo som povedal už v Austrálii. Nerozumiem správaniu Márqueza, úprimne, je pre mňa ťažké mu niečo povedať, pretože dúfam, že v budúcnosti pochopí, čo spravil v týchto posledných troch pretekoch. Po Japonsku som mal veľké šance na titul, ale od Veľkej ceny Austrálie sa niečo zmenilo. Videli sme niečo, čo sa doteraz v našom športe nestalo,“ dodal deväťnásobný majster sveta Rossi.

Dvadsaťdvaročný Márquez sa po záverečných pretekoch bránil, tvrdil, že sa v posledných kolách vo Valencii chystal zaútočiť na Lorenza, ale prekvapila ho snaha tretieho Daniho Pedrosu o útok. „Je jasné, že Valentinove slová k jeho fanúšikom zavážia. V kariére víťazil s charizmou a ide príkladom pre každého jazdca. Pre mňa ako pretekára s víťaznou mentalitou je urážkou tvrdenie, že som nechcel zvíťaziť. Pri každom výjazde na trať idem za víťazstvom a robím pre to všetko možné,“ vyhlásil rodák z Cervery.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jorge LorenzoMarc MárquezValentino Rossi