F1 mieri do Monaka, pred pretekmi vyvstávajú tri otázky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton vyhral v Monaku zatiaľ iba raz - v roku 2008. Foto: SITA/AP

MONTE CARLO 25. mája (WebNoviny.sk) – Šieste pokračovanie tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta formuly 1 zavedie jazdcov do atraktívneho prostredia na Azúrové pobrežie, kde je na programe Veľká cena Monaka.

Pred pretekmi v úzkych uličkách Monte Carla a La Condamine vyvstávajú tri najväčšie otázky: či sa podarí Mercedesu po vzájomnej kolízii pilotov v Barcelone vrátiť sa na víťaznú vlnu, či zázračný talent Max Verstappen opäť predvedie skvelú jazdu a či sa konečne dokáže presadiť Ferrari.

Hamilton vyhral v Monaku zatiaľ iba raz

Pretekári Mercedesu Nico Rosberg a Lewis Hamilton zažili pred dvoma týždňami sklamanie, keď sa v prvom kole Veľkej ceny Španielska v Barcelone zaplietli do spoločnej kolízie a skončili v štrku. Stalo sa vôbec po prvý raz od VC Austrálie 2011, aby ani jeden monopost „strieborných šípov“ neprišiel do cieľa. Nemecký pilot Rosberg prišiel o šancu natiahnuť šnúru víťazstiev na číslo osem berúc do úvahy aj minulý rok, na druhej strane Brit Hamilton stále nemá na konte víťazstvo a prežíva najhorší štart do sezóny od roku 2013.

https://www.youtube.com/watch?v=ymImcgur5gg

„Cítil som sa strašne z toho, čo sa stalo v Španielsku. Mrzí ma to kvôli sebe a najmä tímu. Sme v tom spolu a viem, ako tvrdo každý pracujeme na výrobe týchto skvelých áut. Diskutovali sme o tom a je na čase nechať minulosť minulosťou. Monako je moja domáca trať, vyrastal som tu a stále tu žijem, takže vždy ide pre mňa o špeciálny víkend. Bolo nádherné vyhrať v posledných troch rokoch, ale viem, že bude veľmi ťažké to zopakovať. Lewis, Ferarri a Red Bull sú veľmi silní. Cítim sa však sebavedomo,“ povedal Rosberg pre oficiálnu stránku Mercedesu. Jediným pilotom, ktorý v Monaku dosiahol viac ako tri víťazstvá po sebe, je legendárny Brazílčan Ayrton Senna (5x v rokoch 1989 – 1993).

„Barcelona bola nočnou morou, ale ako vždy hovorím, skutočnou skúškou je to, ako sa cez takéto situácie dokážete preniesť a postaviť na nohy. Túto kapitolu sme už uzavreli a pozeráme sa na ďalšie preteky. Je to neuveriteľný pocit, keď na uličkách v Monaku roztancujete monopost. Vlani som mal rýchlosť, ale chyba ma pripravila o víťazstvo. K tomuto víkendu pristupujem iba s jediným cieľom,“ dodal Hamilton, ktorý vyhral v Monaku zatiaľ iba raz – v roku 2008.

Kľúčová bude sobotňajšia kvalifikácia

Z barcelonskej kolízie mercedesov prekvapujúco vyťažil len 18-ročný holandský mladík Max Verstappen, ktorý na okruhu Catalunya absolvoval vo farbách Red Bullu vôbec prvé preteky. Stal sa z neho najmladší víťaz veľkej ceny F1 a mnohí ho už vidia ako budúceho majstra sveta. „Mestské okruhy nám viac sedia, v Monaku by sme mohli byť ešte rýchlejší než v Barcelone. Všetko záleží na tom, aké máte dobré auto. Cieľom bude vyhnúť sa múrom a snáď sa budeme môcť pohybovať okolo pódiových priečok,“ povedal Verstappen.

Ferrari sa v tomto ročníku ešte nedočkalo víťazstva, hoci v niekoľkých prípadoch bolo veľmi blízko. Nemec Sebastian Vettel nevidí dôvod, prečo by monoposty Scuderie nemali byť v Monaku naspäť v top forme. „Podľa mňa by sme mali byť na tejto trati silní. Tento rok máme dobré auto, myslím si, že sme sa zlepšili v oblastiach, ktoré potrebujete práve v Monaku,“ uviedol štvornásobný majster sveta Vettel.

V Monaku bude už tradične kľúčová sobotňajšia kvalifikácia, pretože na predbiehanie v úzkych uličkách je minimum priestoru. V pretekoch budú mať premiéru ultramäkké pneumatiky, okrem nich budú môcť piloti využiť aj mäkké a supermäkké zmesi.

Počas víkendu sa na pobreží Stredozemného mora očakáva teplota 20 – 25°C, v nedeľu by však mohlo dôjsť k zrážkam, predpoveď hlási búrky a 50-percentnú možnosť dažďa. Inak by malo byť prevažne slnečno. Prvý meraný tréning je na programe netradične už vo štvrtok o 10.00 h. Nedeľňajšie preteky sa pôjdu o 14.00 h, sobotňajšia kvalifikácia je na programe v rovnakom čase. Priame prenosy budú vysielať stanice Sport1 a Sport2.

Veľká cena Monaka:

Dejisko: mestský okruh

Dĺžka okruhu: 3337 m

Dĺžka pretekov: 78 okruhov (260,286 km)

Minuloročný víťaz: Nico Rosberg (Nem.) Mercedes

Najrýchlejšie kolo v pretekoch: Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 1:18,063 min (2015)

Najviac víťazstiev – jazdec: 6 – Ayrton Senna (1987, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993)

Najviac víťazstiev – tím: 15 – McLaren

Prehľad víťazov posledných 10 ročníkov VC Monaka:

2015 – Nico Rosberg (Nem.) Mercedes

2014 – Nico Rosberg (Nem.) Mercedes

2013 – Nico Rosberg (Nem.) Mercedes

2012 – Mark Webber (Aus.) Red Bull

2011 – Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull

2010 – Mark Webber (Aus.) Red Bull

2009 – Jenson Button (V. Brit.) Brawn GP

2008 – Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren

2007 – Fernando Alonso (Šp.) McLaren

2006 – Fernando Alonso (Šp.) Renault

Poradie MS (po 5 z 21 pretekov)

1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 100 bodov, 2. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 61, 3. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 57, 4. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull a Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari po 48, 6. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 38

Pohár konštruktérov

1. Mercedes 157 bodov, 2. Ferrari 109, 3. Red Bull 70, 4. Williams 65, 5. Toro Rosso 50, 6. Haas 22

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ayrton SennaDaniel RicciardoFernando AlonsoJenson ButtonKimi RäikkönenLewis HamiltonMark WebberMax VerstappenNico RosbergSebastian Vettel