Video: Veľkú cenu Monaka formuly 1 ovládol Lewis Hamilton

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hamilton
Foto: SITA/AP

MONTE CARLO 29. mája (WebNoviny.sk) – Úradujúci majster sveta Lewis Hamilton triumfoval na nedeľňajšej Veľkej cene Monaka formuly 1. Tridsaťjedenročný pilot tímu Mercedes sa dočkal víťazstva po viac ako 200 dňoch, naposledy sa tešil vlani koncom októbra na VC USA, kde získal tretí titul svetového šampióna. Hamilton v úzkych uličkách Monte Carla ťažil z taktiky a tiež chyby v Red Bulle, keď mechanici nepochopiteľne zlyhali pri výmene pneumatík pre víťaza kvalifikácie Daniela Ricciarda – nemali ich nachystané a Austrálčan musel dlho čakať.

Britský šampión aj touto zásluhou dosiahol 44. víťazstvo v kariére F1, v Monaku triumfoval aj v roku 2008. Na tretej priečke skončil prekvapujúco Sergio Pérez, ktorý štartoval zo siedmej priečky. Mexičan v službách Force India predtým naposledy stál na stupňoch víťazov vlani v októbri na Veľkej cene Ruska. Vtedy bol rovnako tretí.

Hamilton sa modlil za deň ako tento

„Vďaka Bohu, že dnes to dopadlo tak, ako som dúfal. Úprimne, nenachádzam teraz tie správne slová. Modlil som sa za deň ako tento, splnilo sa mi to. Pri voľbe pneumatík sme museli byť opatrní, treba si premyslieť, ako veľmi ich môžete využiť. V poslednom kole už vážne začali odchádzať. Veľká gratulácia patrí Danielovi, odjazdil tu fenomenálny víkend. Je to jeden z najlepších jazdcov, akým som kedy čelil. Teším sa na ďalšie súboje s ním, mal by byť hrdý na to, ako si v Monaku počínal. Mám za sebou jedny z najťažších pretekov,“ povedal Hamilton. „Bolí to. Tie pneumatiky mali byť pripravené. Fakt o tom nechcem hovoriť. Mám pokazený druhý pretekársky víkend za sebou. Myslel som si, že som najrýchlejší vo všetkých podmienkach, ale druhé miesto to nedokazuje. Som veľmi sklamaný, je ťažké to prijať,“ dodal Ricciardo.

Štvrtú pozíciu obsadil Sebastian Vettel na Ferrari, skvelé piate miesto vybojoval Fernando Alonso na monoposte McLaren. V prvej desiatke mal aj svojho kolegu Jensona Buttona na deviatej priečke. Aktuálny líder šampionátu a víťaz posledných troch VC Monaka Nico Rosberg z Mercedesu skončil až na siedmom mieste, keď ho tesne pred cieľovou čiarou predstihol Nico Hülkenberg na Force Indii. Body získali aj ôsmy Carlos Sainz (Toro Rosso) a desiaty Felipe Massa (Williams). V poradí MS má Rosberg náskok 24 bodov pred Hamiltonom. Priebežne tretí je Ricciardo. Najbližšie je na programe Veľká cena Kanady 12. júna v Montreale.

https://www.youtube.com/watch?v=42FCyvnaRlM

Naostro sa začalo jazdiť na konci siedmeho kola

Po nedeľňajšom predpoludňajšom daždi odštartovali piloti do Veľkej ceny Monaka za bezpečnostným vozidlom. Naostro sa začalo jazdiť na konci siedmeho kola, ale už o kolo neskôr búral v cieľovej rovinke Palmer z Renaultu a jazdci museli opäť spomaliť pre virtuálny safety car. O niekoľko momentov neskôr Räikkönen nestihol zabočiť v najpomalšej zákrute, narazil do bariéry a prišiel o predné krídlo. Chvíľu ešte pokračoval s krídlom pod svojím monopostom, ale napokon svoje auto zaparkoval v jednej z výjazdových zón. Medzitým si Ricciardo vybudoval náskok deviatich sekúnd, tretí Hamilton tlačil na druhého Rosberga. V 16. kole Nemec úmyselne pustil v Sainte-Dévote pred seba britského kolegu, ktorý bol v mokrých podmienkach jasne rýchlejší. V 21. kole sa v La Rascasse dostali do kolízie Magnussen s Kvjatom.

Trať postupne vysychala, väčšina pilotov prezula na intermediálky, jedine Hamilton jazdiaci na čele zostával na trati s gumami do dažďa. V závere 31. kola úradujúci majster sveta zamieril do boxov a prezul na ultramäkké pneumatiky. Vettel sa pri návšteve mechanikov dokázal dostať pred Rosberga. V pit lane sa zakrátko objavil aj Ricciardo, ale mechanici mu zabudli nachystať supermäkké pneumatiky a Austrálčan sa tam zdržal veľmi dlho. Red Bull neuveriteľnou chybou venoval priebežné prvé miesto Hamiltonovi.

Ricciardo sa však dotiahol a dýchal Hamiltonovi na krk. Na treťom mieste bol Pérez, Rosberg sa trápil a patrila mu šiesta priečka. V 35. kole pri kasíne havaroval Verstappen a vedenie pretekov nasadilo virtuálny safety car. To sa objavilo opäť v 50. kole, keď v La Rascasse došlo k nezmyselnej kolízii dvoch monopostov v tíme Sauber. Hamilton si udržoval bezpečný náskok pred Ricciardom a napriek dažďovým kvapkám v závere oslavoval vytúžené víťazstvo.

Výsledky – Veľká cena Monaka F1 – nedeľa (po 78 kolách):

1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:59:29,133 h, 2. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull +7,252 s, 3. Sergio Pérez (Mex.) Force India +13,825, 4. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +15,846, 5. Fernando Alonso (Šp.) McLaren +1:25,076 min, 6. Nico Hülkenberg (Nem.) Force India +1:32,999

Poradie MS (po 6 z 21 pretekov):

1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 106 bodov, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 82, 3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 66, 4. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 61, 5. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 60, 6. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 38

Pohár konštruktérov:

1. Mercedes 188, 2. Ferrari 121, 3. Red Bull 112, 4. Williams 66, 5. Force India 37, 6. Toro Rosso 30

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Carlos SainzDaniel RicciardoFelipe MassaFernando AlonsoKimi RäikkönenLewis HamiltonMax VerstappenNico HülkenbergNico RosbergSebastian VettelSergio Pérez