Hamilton zaknihoval rekordný piaty triumf na Hungaroringu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lewis Hamilton
Britský jazdec Lewis Hamilton počas pretekov Veľkej ceny Maďarska na Hungaroringu. Foto: SITA/AP

HUNGARORING 24. júla (WebNoviny.sk) – Brit Lewis Hamilton triumfoval na nedeľňajšej Veľkej cene Maďarska formuly 1. Úradujúci majster sveta na monoposte Mercedes štartoval na okruhu Hungaroring z druhého miesta, už v prvom kole sa dostal pred tímového kolegu Nica Rosberga a počas zvyšku pretekov nikoho pred seba nepustil.

Tridsaťjedenročný rodák zo Stevenage zvíťazil pred Rosbergom s náskokom 1,977 sekundy, tretí finišoval Austrálčan Daniel Ricciardo na monoposte Red Bulle s vyše 27-sekundovým mankom na víťaza. Štvrtú priečku tesne za Ricciardom obsadil Nemec Sebastian Vettel z tímu Ferrari, za ním boli Holanďan Max Verstappen (Red Bull) a Fín Kimi Räikkönen (Ferrari). V top 10 sa umiestnili aj Španiel Fernando Alonso (McLaren), Španiel Carlos Sainz (Toro Rosso), Fín Valtteri Bottas (Williams) a Nemec Nico Hülkenberg (Force India).

Hamilton je rekordérom VC Maďarska

Hamilton sa 48. víťazstvom v kariére zároveň stal rekordérom VC Maďarska: na konte má už päť miestnych triumfov a na čele historického poradia sa osamostatnil od legendárneho Nemca Michaela Schumachera. Hamilton sa na Hungaroringu tešil aj v rokoch 2007, 2009, 2012 a 2013. Britský trojnásobný svetový šampión potvrdil v Maďarsku skvelú formu, vyhral piatu veľkú cenu z ostatných šiestich.

„Štart rozhodol o všetkom. Je neuveriteľné, že som prekonal takého velikána, akým bol Michael Schumacher. Vyrastal som sledovaním jeho víťazstiev, takže mať tu v Maďarsku lepšie štatistiky ako on je niečo neskutočné. Vedeli sme, že teplota bude o niečo väčšia než v tréningoch a nemohli sme predpovedať, ako dlho presne vydržia pneumatiky. Akonáhle som bol vo vedení, staral som sa o ich životnosť a pridal až vtedy, keď som potreboval. Pomalší jazdci mi v závere trochu robili problémy, ale bol som schopný udržať si dostatočný náskok,“ povedal po pretekoch Hamilton.

„V závere som sa snažil vyvinúť tlak na Lewisa, ale nebolo možné ho predbehnúť na tejto trati. Je dobré, že najbližšie preteky nás čakajú už o týždeň. Mierime na moju domovskú veľkú cenu do Nemecka, bude to úžasné,“ dodal Rosberg. Hamilton sa zásluhou maďarského triumfu premiérovo v sezóne prepracoval na prvú priečku v šampionáte, pred Rosbergom má náskok šiestich bodov. Tretie miesto v seriáli MS patrí Ricciardovi s odstupom 77 bodov za Hamiltonom. Nasledujúca veľká cena sa uskutoční už o týždeň v nemeckom Hockenheime.

Rosberg sťahoval Hamiltonov náskok

Po zhasnutí červených svetiel sa odohral veľký súboj Mercedesov a Red Bullov. Na čele sa napokon ocitol z druhého miesta štartujúci Hamilton, za ním bol tímový kolega Rosberg a potom Ricciardo s Verstappenom. Rozdiel medzi jazdcami „strieborných šípov“ bol v 12. kole na hodnote 2,6 sekundy.

Po zastávkach v boxoch si Hamilton udržal prvú pozíciu o takmer 2 sekundy pred Rosbergom, tretí bol Ricciardo, štvrtý Vettel. Verstappen sa na šiestej priečke zasekol za Räikkönenom. V polovici veľkej ceny Rosberg zaostával za Hamiltonom o 2,8 sekundy. Po druhom kole zastávok u mechanikov rozdiel narástol na 4,4 sekundy, na tretie miesto sa zaradil Ricciardo, za ním sa nachádzal Vettel.

Rosberg pomaly sťahoval náskok úradujúceho majstra sveta, v 50. kole mal už len 1,5-sekundový odstup. V 57. kole sa Räikkönen dostal do kontaktu s Verstappenom a poškodil si predné krídlo, do boxov však nešiel a súboj pokračoval. „Iceman“ napokon nenašiel recept na 18-ročného mladíka a skončil šiesty. Z rekordného piateho víťazstva na Hungaroringu sa tešil Hamilton, ktorý nepripustil súboj o prvé miesto s Rosbergom.

Výsledky – Veľká cena Maďarska F1 – nedeľa (po 70 kolách):

1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:40:30,115 h, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +1,977 s, 3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull +27,539, 4. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +28,213, 5. Max Verstappen (Hol.) Red Bull +48,659, 6. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +49,044

Poradie MS (po 11 z 21 podujatí): 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 192 bodov, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 186, 3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 115, 4. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 114, 5. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 110, 6. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 100

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 378 bodov, 2. Ferrari 224, 3. Red Bull 223, 4. Williams 94, 5. Force India 74, 6. Toro Rosso 45

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Carlos SainzDaniel RicciardoFernando AlonsoKimi RäikkönenLewis HamiltonMax VerstappenMichael SchumacherNico HülkenbergNico RosbergSebastian VettelValtteri Bottas