Rosberg sa na domácej trati pokúsi zastaviť Hamiltona

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rosberg hamilton
Nico Rosberg spôsobil nehodu s tímovým kolegom z Mercedesu Lewisom Hamiltonom. Foto: SITA/AP

HOCKENHEIM 29. júla (WebNoviny.sk) – Už s novým lídrom štartuje druhá polovica tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta formuly 1, pred nedeľňajšou Veľkou cenou Nemecka na okruhu Hockenheimring je na čele šampionátu úradujúci šampión Lewis Hamilton. Brit sa prepracoval do vedenia víťazstvom na VC Maďarska a vystriedal tímového kolegu z Mercedesu Nica Rosberga. Hamilton má momentálne náskok šiestich bodov.

Rosberg zaostáva za očakávaniami

Tridsaťjedenročný rodák zo Stevenage je v ohromnej forme. Z posledných šiestich veľkých cien dokázal vyhrať päť, nevydarili sa mu len preteky v Baku, kde štartoval z desiatej pozície. „Je skvelé, že sa opäť vrátime do Hockenheimu, po Silverstone pôjde o ďalšiu našu domácu veľkú cenu. Vyhral som tu v roku 2008, zdá sa mi, že to bolo strašne dávno. Z okruhu mám však niekoľko výborných spomienok. Jazdil som tu často počas juniorskej kariéry. Niekoľko posledných pretekov bolo pre mňa dobrých, takže dúfam, že predchádzajúce výkony tento víkend budem môcť zopakovať,“ povedal Hamilton pre oficiálnu stránku svojho zamestnávateľa.

Rosberg po skvelom vstupe do ročníka, keď vyhral úvodné štyri preteky, trochu zaostáva za očakávaniami. Odvtedy sa tešil len v Baku, okrem toho bol dvakrát na pódiu – tretí v Silverstone a druhý na Hungaroringu. Na domácich pretekoch bude chcieť určite zabrať. „Bolo sklamaním, že v Maďarsku som prehral hneď v prvej zákrute. Bol som však spokojný s rýchlosťou počas celého víkendu, čo mi dáva sebadôveru do ďalších pretekov. Som veľmi šťastný, že teraz ideme na domácu veľkú cenu. Snáď budem schopný zopakovať víťazstvo z roku 2014. Po pretekoch si doprajeme trochu voľna, aby sme mohli dobiť baterky,“ uviedol Rosberg.

Red Bullu by mohol pomôcť dážď

Z ostatných tímov by mohli Mercedesu konkurovať tímy Ferrari a Red Bull. „Máme dobré autá, ale niečo tomu stále chýba. Pokúsime sa však využiť všetok výkon a odviesť čo najlepšiu prácu. Navyše, stále sa môže udiať čokoľvek, videli sme to v minulosti,“ povedal jazdec Ferrari Sebastian Vettel na štvrtkovej tlačovej konferencii a doplnil ho Daniel Ricciardo z Red Bullu: „Mercedes je jednoznačne najrýchlejší. Mohol by nám pomôcť dážď. Zdá sa, že vtedy vieme trochu znížiť stratu a je aj jednoduchšie spraviť chybu. Musíme sa proste pokúsiť podať čo najlepší výkon a uvidíme, na čo to bude stačiť.

Výhradný dodávateľ pneumatík pre formulu 1 Pirelli poskytol tímom pre nemecký víkend stredne tvrdé, mäkké a supermäkké zmesi. V piatok a sobotu by mohli dianie na Hockenheimringu poznačiť ľahké prehánky, v nedeľu sa neočakáva dážď, ale nemalo by byť ani úplne jasno. Teplota vzduchu vystúpi maximálne na 27°C. Nedeľňajšie preteky štartujú o 14.00 h SELČ, sobotňajšia kvalifikácia je na programe v rovnakom čase. Priame prenosy budú vysielať stanice Sport1 a Sport2.

Veľká cena Nemecka:

Dejisko: Hockenheimring

Dĺžka jedného kola: 4574 m

Dĺžka pretekov: 306,458 km (67 kôl)

Divácka kapacita: 120 000 miest na sedenie

Minuloročný víťaz: nikto, podujatie sa nekonalo

Najrýchlejšie kolo v pretekoch: 1:13,780 min – Kimi Räikkönen (Fín.) McLaren (2004)

Najviac víťazstiev – jazdec: 4 – Michael Schumacher (1995, 2002, 2004, 2006)

Najviac víťazstiev – tím: 21 – Ferrari

Prehľad víťazov posledných 10 ročníkov VC Nemecka:

2014 – Nico Rosberg (Nem.) Mercedes

2013 – Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull

2012 – Fernando Alonso (Šp.) Ferrari

2011 – Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren

2010 – Fernando Alonso (Šp.) Ferrari

2009 – Mark Webber (Aus.) Red Bull

2008 – Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren

2006 – Michael Schumacher (Nem.) Ferrari

2005 – Fernando Alonso (Šp.) Renault

2004 – Michael Schumacher (Nem.) Ferrari

Poradie MS (po 11 z 21 podujatí): 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 192 bodov, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 186, 3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 115, 4. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 114, 5. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 110, 6. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 100

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 378 bodov, 2. Ferrari 224, 3. Red Bull 223, 4. Williams 94, 5. Force India 74, 6. Toro Rosso 45

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel RicciardoFernando AlonsoKimi RäikkönenLewis HamiltonMark WebberMax VerstappenMichael SchumacherNico RosbergSebastian Vettel