Svetová rada motoristického športu odobrila predaj formuly 1

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Formula 1
Foto: SITA/AP

ŽENEVA 19. januára (WebNoviny.sk) – Svetová rada motoristického športu odobrila predaj formuly 1. Novým majiteľom najväčšieho balíka akcií prestížneho seriálu sa stane americký mediálny gigant Liberty Media, ktorý zaň zaplatí firme CVC Capital Partners celkovo 4,4 miliardy amerických dolárov (3,9 miliardy eur).

Súhlas Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) bol poslednou prekážkou transakcie, ktorú by mali podľa očakávaní dokončiť pred štartom novej sezóny 26. marca v Melbourne. „Počas stretnutia prezentovali zástupcovia nového vlastníka detailnú stratégiu do budúcnosti. Tešíme sa na spoluprácu,“ uviedla FIA vo vyhlásení.

Za mediálnou spoločnosťou Liberty stojí 75-ročný John Malone, podľa časopisu Forbes 184. najmajetnejší muž planéty. Výšku jeho imania odhadujú na 7,1 miliardy USD. Do športu už investoval kúpou klubu bejzbalovej MLB Atlanta Braves.

Liberty Media odkúpi sto percent podielov v materskej spoločnosti F1 Delta Topco. V marci 2017, keď by sa mala transakcia uzavrieť, bude mať Liberty Media v moci 35,5 percenta akcií „efjednotky“. Investuje celkovo 4,4 miliardy USD a okrem toho prevezme súčasné záväzky F1 vo výške 4,1 miliardy USD.

CVC bola doteraz s 35,5 percentami väčšinovým vlastníkom Formula One Group, nasledovala americká finančná spoločnosť Waddell & Reed s vyše 20 percentami. Ecclestonovi patrí 5,3 percenta, prostredníctvom rodinného podniku Bambino Holdings ovláda ďalších 8,5 percent. Doterajší účastinári stále budú mať v moci 65 percent podielov a zastúpenie v rade riaditeľov. Pri uzatváraní obchodu sa operovalo s 8 miliardami USD ako s hodnotou F1 pri zarátaní dlhov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia