Video: McLaren začal novú éru, predstavil monopost

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
McLaren sa chce vyrovnať rivalom, predstavil nový monopost
Po ôsmich rokoch sa do McLarenu vracia Fernando Alonso, jeho kolegom bude Jenson Button, ktorý v tíme pôsobí už od roku 2010. Foto: mclaren.com

WOKING 29. januára (WEBNOVINY) – Tím formuly 1 McLaren predstavil vo štvrtok napoludnie prostredníctvom online prenosu monopost MP4-30 pre sezónu 2015. Pre britské zoskupenie ide o začiatok novej éry, pretože od tohto roku obnovilo spoluprácu s japonskou automobilkou Honda, ktorá bude dodávať McLarenu pohonné agregáty ako jedinému z celého štartového poľa. Tieto dve značky naposledy kooperovali v ročníku 1992.

Nový model sa dostane na trať už v nedeľu, keď odštartujú prvé predsezónne testy v španielskom Jereze (1. – 4. februára). McLaren sa síce už s motorom s označením RA615H Hybrid predstavil na novembrových dvojdňových testoch v Abú Zabí, ale veľa toho nenajazdil. Čo sa týka lakovania MP4-30, po stranách vozidla prevláda čierna farba, vrch je natretý na strieborno. Z bokov prednej časti popri kokpite až dozadu sa tiahnu dva červené pruhy.

Tím stojí pred veľkou výzvou

„Auto sme cez zimu aerodynamicky zdokonalili a výsledkom je elegantný dizajn s rafinovaným riešením nosa, zoštíhlenou zadnou časťou, predovšetkým okolo prevodovky, a inkorporáciou novej pohonnej jednotky pod pevne tvarovanú karosériu. Výrazne dbáme na to, aby sme v Jereze odviedli dobrú prácu pri vývoji nového monopostu. Nemyslíme si však, že to bude jednoduché. Pred nami je obrovská výzva, aby sme sa dotiahli späť na rivalov,“ uvádza sa v stanovisku McLarenu.

Najväčšou hviezdou tímu v tejto sezóne bude bezpochyby Fernando Alonso, ktorý sa do Wokingu vrátil po ôsmich rokoch. V sezóne 2007 obsadil s vtedajším modelom MP4-22 tretie miesto. Potom sa vrátil do Renaultu, kde v rokoch 2005 a 2006 získal zatiaľ jediné majstrovské tituly.

Po ročníku 2009 zamieril do Ferrari, v talianskom zoskupení však nedokázal pridať tretí úspech. Počas piatich sezón vo farbách Scuderie dosiahol tri druhé miesta, vždy za Sebastianom Vettelom. Alonsovým kolegom v McLarene bude Jenson Button, ktorý v tomto tíme pôsobí už od roku 2010.

McLarenu sa minulý rok nedarilo

Predchádzajúca spolupráca McLarenu s Hondou trvala v rokoch 1988 – 1992. Za ten čas dokázal tím získať štyri majstrovské tituly: Ayrton Senna sa tešil trikrát (1988, 1990, 1991) a raz Alain Prost (1989). Vo všetkých štyroch prípadoch získal McLaren aj Pohár konštruktérov.

Vlani sa tímu z Wokingu vôbec nedarilo, piloti Button a Kevin Magnussen nazbierali 181 bodov, čo stačilo v konštruktérskom poradí na piatu pozíciu. Najlepším individuálnym výsledkom bola druhá priečka Magnussena v úvodných pretekoch v Austrálii.

Video: McLaren predstavil nový monopost

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ayrton SennaFernando AlonsoJenson ButtonKevin Magnussen
Firmy a inštitúcie McLaren