Hamilton zvíťazil na VC Bahrajnu, upevnil si vedúcu priečku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton zvíťazil na Veľkej cene Bahrajnu. Bahrajn, 19. apríl 2015. Foto: SITA/AP

SACHÍR 19. apríla (WEBNOVINY) – Úradujúci šampión formuly 1 Lewis Hamilton triumfoval na Veľkej cene Bahrajnu, štvrtom podujatí tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta. Pilot Mercedesu zvíťazil systémom štart – cieľ, pripísal si tretie prvenstvo v tejto sezóne a celkovo 36. v kariére. Tridsaťročný rodák zo Stevenage sa na okruhu v Sachíre radoval aj vlani.

Na druhom mieste skončil fínsky jazdec Kimi Räikkönen s odstupom 3,380 s. Pre pilota Ferrari je to prvé pódiové umiestnenie od 6. októbra 2013, vtedy bol ešte vo farbách Lotusu druhý na VC Kórejskej republiky. „Icemanovi“ sa v Bahrajne darí, na stupeň víťazov na tomto mieste v nedeľu vystúpil po siedmy raz. Nikdy však nezvíťazil (štyri druhé a tri tretie pozície).

Rosberga zradili brzdy

„Ferrari bolo dnes veľmi silné. Bolo ťažké udržať pneumatiky pri živote, ale dokázal som sa cez to dostať. Potrebujeme stále tlačiť na pílu a som si istý, že budeme. Trochu sa mi prehrievali brzdy, ale neboli z toho problémy,“ povedal na pódiu Hamilton, ktorého doplnil Räikkönen: „Nikdy nemôžete byť spokojný s druhým miestom, ale po náročnom štarte do sezóny som spokojný s dobrým výsledkom. Musíme byť radi vzhľadom na výsledok kvalifikácie, ale chceme dosahovať lepšie umiestnenia.“

Hamiltonov tímový kolega Nico Rosberg sa musel uspokojiť len s treťou priečkou, keď pre problémy s brzdami dve kolá pred koncom neúmyselne pustil pred seba Räikkönena. Dvadsaťdeväťročný rodák z Wiesbadenu ešte tento rok nemá na konte prvenstvo, v doterajších štyroch pretekoch vybojoval dve druhé a dve tretie miesta.

„Mal som podobnú rýchlosť ako Lewis, v závere sa mi trochu vzdialil. Na konci som prišiel o brzdy, čo ma stálo pozíciu na úkor Kimiho. Som z toho sklamaný,“ dodal Rosberg.

Vettel sa trochu trápil

Räikkönenov parťák z Ferrari Sebastian Vettel sa po predchádzajúcich troch pódiových umiestneniach trochu trápil, v závere sa nedostal pred Valtteriho Bottasa z Williamsu a v cieli mu patrilo piate miesto. Tesne za bodovanými pozíciami skončil pilot McLarenu Fernando Alonso na 11. mieste. Pre britskú stajňu to bol zatiaľ najlepší výsledok v ročníku.

Hamilton si vďaka zisku plnému počtu 25 bodov upevnil pozíciu lídra v priebežnom celkovom hodnotení, pred druhým Rosbergom má momentálne 27-bodový náskok. Tretí Vettel zaostáva o 28 bodov. Nasledujúca VC je na programe 10. mája v španielskej Barcelone.

Massa štartoval z boxovej uličky

Ešte pred vstupom do zahrievacieho kola zostal stáť na trati Felipe Massa a musel štartovať z boxovej uličky. Víťaz kvalifikácie Hamilton si po štarte udržal prvú priečku pred Vettelom, no tretí Rosberg prišiel v prvej zákrute o pozíciu na úkor Räikkönena.

V 4. kole sa Nemec vrátil za pomoci otvoreného zadného krídla (DRS) na tretie miesto. V úvode 9. kola sa Rosberg dostal rovnakým spôsobom na rovnakom mieste aj pred Vettela na druhú priečku. V tej chvíli zaostával za kolegom Hamiltonom o niečo vyše päť sekúnd.

Po výmene pneumatík v 15. kole sa Vettel opäť tesne dostal pred Rosberga, jeho náskok mal hodnotu približne jednu sekundu. Úradujúci vicemajster stratu ale rýchlo zlikvidoval a Vettela predbehol na konci cieľovej rovinky.

Hamilton nečelil žiadnej hrozbe

V polovici pretekov mal Hamilton na Rosberga takmer tri sekundy k dobru, tretí Vettel mal odstup ďalšie štyri sekundy. Na štvrtej pozícii jazdil Räikkönen na stredne tvrdej zmesi pneumatík, traja jazdci pred ním mali obuté mäkké gumy. Po druhej zastávke u svojich mechanikov sa Vettel znovu dostal pred Rosberga, ktorý sa okamžite začal približovať a ešte na konci kola sa dostal pred neho.

V 37. kole musel bývalý jazdec Red Bullu Vettel opäť zájsť do boxov pre problém s predným krídlom a zaradil sa na 5. miesto za Bottasa. Po finálnych rošádach s pneumatikami viedol Hamilton 16 kôl pred cieľom pred Rosbergom o 4,8 s, tretí Räikkönen s mäkšími gumami oproti ostatným mal manko 20 s.

Tri kolá pred koncom Räikkönen strácal na Rosberga len niečo vyše jednej sekundy. Nemec mal dve kolá pred koncom problém s brzdami, Fín to dokázal využiť a dostal sa na druhé miesto. Hamilton nečelil žiadnej hrozbe a doviedol svoj monopost k víťazstvu.

Veľká cena Bahrajnu – nedeľa – výsledky:

1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:35:05,809 h, 2. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +3,380 s, 3. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +6,033, 4. Valtteri Bottas (Fín.) Williams +42,957, 5. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +43,989, 6. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull +1:01,751 min

Poradie MS (po 4 z 19 pretekov): 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 93 bodov, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 66, 3. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 65, 4. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 42, 5. Felipe Massa (Braz.) Williams 31, 6. Valtteri Bottas (Fín.) Williams 30

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 159 bodov, 2. Ferrari 107, 3. Williams 61, 4. Red Bull 23, 5. Sauber 19, 6. Lotus a Toro Rosso po 12

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel RicciardoFelipe MassaFernando AlonsoKimi RäikkönenLewis HamiltonNico RosbergSebastian VettelValtteri Bottas