Pole position si na VC Veľkej Británie vyjazdil Hamilton

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pole poisiton si na VC Británie vyjazdil domáci Hamilton
Foto: SITA/AP

SILVERSTONE 4. júla (WEBNOVINY) – Domáci jazdec z tímu Mercedes Lewis Hamilton zvíťazil v kvalifikácii na nedeľňajšiu Veľkú cenu Veľkej Británie, deviate podujatie tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta motoristickej formuly 1. Úradujúci šampión zdolal na okruhu v Silverstone v tesnom súboji tímového kolegu Nica Rosberga o 113 tisícin sekundy. Britský pilot si pripísal na konto zatiaľ najlepší čas celého víkendu 1:32,248 min, ktorým by v pretekoch o viac ako sekundu prekonal traťový rekord Marka Webbera z roku 2013 (1:33,401).

Už 46. pole position v kariére

Pre 30-ročného Hamiltona to je 46. pole position v kariére, čím sa v historických tabuľkách osamostatnil na treťom mieste od Sebastiana Vettela. Viac víťazstiev v kvalifikáciách na preteky F1 majú len Ayrton Senna (65) a Michael Schumacher (68). Brit dosiahol ôsme kvalifikačné prvenstvo v tejto sezóne, jedine v Španielsku ho Rosberg dokázal pokoriť.

„Je to špeciálny deň, a to viac, že som dokázal získať pole position na domácej pôde. Fanúšikovia ma skutočne motivovali. Z hľadiska balansu to zatiaľ nebol ideálny víkend, ale urobili sme zmeny, ktoré sa možno až tak neprejavili v kvalifikácii, ale mali by fungovať v pretekoch. Keď som vstupoval do tretej časti kvalifikácie, bol som rád, že môžem dať do toho všetko. Som neskutočne šťastný,“ cituje server Sky Sports Hamiltona, ktorý vlani dosiahol len sedem kvalifikačných prvenstiev.

Teraz ich už má v polovici sezóny osem. „Neviem, čím to je, že mi to tento rok tak ide. Bola to vec, ktorú som sa snažil zlepšiť oproti vlaňajšku, pretože sa mi potom ťažšie presadzovalo v pretekoch. Prvé kolo v poslednej časti kvalifikácie je vždy veľmi dôležité a to je jedna z úloh, ktorú sa mi darí plniť dobre počas celej sezóny,“ dodal britský dvojnásobný majster sveta (2008, 2014).

Z tretieho miesta štartuje Massa

Z tretieho miesta vyštartuje Brazílčan v službách Williamsu Felipe Massa, ktorý zaostal za víťazným Hamiltonom o viac ako osem desatín sekundy. Vedľa neho sa postaví kolega Valtteri Bottas (+0,901). Tretí rad na štarte bude patriť jazdcom Ferrari Kimimu Räikkönenovi a Vettelovi. Fínsky pilot zdolal nemeckého parťáka v Silverstone zatiaľ vo všetkých meraných tréningoch i kvalifikácii.

V prvej desiatke figurujú aj pretekári Red Bullu Daniil Kvjat (7. miesto) a Daniel Ricciardo (10. miesto). Jediným zástupcom Force India v top 10 je nedávny víťaz 24 hodín Le Mans Nico Hülkenberg (9. priečka). Na kvalitné výsledky z tréningov nenadviazali jazdci Toro Rosso – Carlos Sainz obsadil 8. pozíciu a ešte len 17-ročný Max Verstappen 13. priečku. Pokračovanie mala mizéria McLarenu, ktorého piloti Fernando Alonso a Jenson Button odštartujú zo 17., resp. 18 miesta.

Nedeľňajšia Veľká cena Veľkej Británie sa začne o 14.00 h SELČ.

Výsledky – Veľká cena Veľkej Británie – Silverstone – sobota – kvalifikácia:

1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:32,248 min, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +0,113 s, 3. Felipe Massa (Braz.) Williams +0,837, 4. Valtteri Bottas (Fín.) Williams +0,901, 5. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +1,131, 6. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +1,299

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ayrton SennaCarlos SainzDaniel RicciardoFelipe MassaFernando AlonsoJenson ButtonKimi RäikkönenLewis HamiltonMax VerstappenMichael SchumacherNico HülkenbergNico RosbergSebastian VettelValtteri Bottas