Hamilton vyhral VC Veľkej Británie, poznačili ju kolízie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton síce po štarte prišiel o vedúcu pozíciu, ale vďaka rýchlej zastávke v boxoch sa dokázal dostať späť na prvé miesto a potvrdil výsledok z kvalifikácie. Foto: SITA/AP

SILVERSTONE 5. júla (WEBNOVINY) – Domáci jazdec Lewis Hamilton z tímu Mercedes sa po roku opäť stal víťazom Veľkej ceny Veľkej Británie formuly 1.

Domáci jazdec Lewis Hamilton z tímu Mercedes sa po roku opäť stal víťazom Veľkej ceny Veľkej Británie formuly 1. Jazdec Mercedesu síce po pomalom štarte prišiel o vedúcu pozíciu, ale vďaka rýchlej zastávke v boxoch sa dokázal dostať späť na prvé miesto a potvrdil výsledok z kvalifikácie. „Bolo to vzrušujúce, pomohlo mi počasie, tieto preteky nám ukázali, že nesmieme hádzať flintu do žita, keď sa niečo pokazí,“ povedal rodák zo Stevenage, ktorý sa radoval na okruhu v Silverstone už tretíkrát, predtým v rokoch 2008 a 2014.

Šieste double „strieborných šípov“ v ročníku

Tridsaťročný Brit zdolal tímového kolegu Nica Rosberga o viac ako 10 sekúnd aj vďaka tomu, že v druhej polovici pretekov zavítal na trať dážď. Hamilton dosiahol v deviatych pretekoch sezóny piate víťazstvo a celkovo 38. v kariére. Pre „strieborné šípy“ to je zároveň šieste double v ročníku. Na tretej pozícii skončil Nemec Sebastian Vettel na Ferrari, pričom štartoval zo šiestej priečky. Štvornásobný majster sveta bol na predchádzajúcich dvoch podujatiach piaty a štvrtý.

Štvrté a piate miesto obsadili jazdci Williamsu, ktorí boli po skvelom štarte do pretekov vo vedení. Po zlej stratégii a následnom neskorom obutí pneumatík do dažďa však prišli o vedúce postavenie a napokon i o pódium. Druhý najlepší výsledok v ročníku si vybojoval Danill Kvjat z Red Bullu (6. miesto), na bodoch skončili aj obidva monoposty Force India. Prvý bod v sezóne za 10. priečku získal Fernando Alonso na McLarene. VC Veľkej Británie nedokončilo až sedem monopostov, čo je doterajší rekord tohto roka.

V priebežnom celkovom poradí Hamilton zvýšil náskok pred Rosbergom opäť na 17 bodov, pred Vettelom vedie už o 59 bodov. Nasledujúce preteky sa uskutočnia o tri týždne na maďarskom Hungaroringu.

Po kolíziách skončili oba Lotusy

Ešte pred štartom odstúpil z pretekov Nasr zo Sauberu pre technické problémy. Po zhasnutí červených svetiel fantasticky vyštartoval tretí Massa a dostal sa do vedenia pred dvojicu Mercedesu. Chvíľu bol na druhom mieste aj jeho kolega Bottas, ale napokon sa Hamilton dostal pred neho.

V prvom kole odstavil svoje auto pri trati Button z McLarenu a na okruh zavítalo bezpečnostné vozidlo, po kolíziách skončili aj oba Lotusy. Počnúc štvrtým kolom sa opäť začalo pretekať a Massa dokázal uhájiť vedenie pred Hamiltonom, navyše Brit prišiel o druhú pozíciu na úkor Bottasa.

Massa mal v 10. kole náskok 0,7 s pred Bottasom a 1,3 s pred Hamiltonom, štvrtý jazdil Rosberg. Na konci 20. kola zamierili Massa s Rosbergom naraz do boxov a vychádzali z nich bok po boku. Pred oboch sa však dokázal dostať Hamilton, ktorý navštívil svojich mechanikov o kolo skôr. Ako posledný z vedúcej štvorice odišiel do pit lane Bottas a vrátil sa tesne za Massu a pred Rosberga.

V polovici pretekov mal vedúci Hamilton 4,2-sekundový náskok pred Massom. V 35. kole sa na trati objavili prvé dažďové kvapky. V 39. kole sa Rosberg v premenlivých podmienkach dostal pred Bottasa na tretiu priečku a o niekoľko okamihov predbehol aj druhého Massu.

Mercedesom teda opäť patrili prvé dve pozície. Vzápätí začalo hustejšie pršať a pre intermediálky k mechanikom sa vybrali Hamilton aj Rosberg. V tíme Williams váhali s prezutím do mokra, čo využil Vettel na Ferrari a dostal sa na tretiu pozíciu. Hamilton si napokon pred Rosbergom utvoril vyše 10-sekundový náskok a obhájil vlaňajšie víťazstvo.

Veľká cena Veľkej Británie – Silverstone:

1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:31:27,729 h, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +10,956, 3. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +25,443, 4. Felipe Massa (Braz.) Williams +36,839, 5. Valtteri Bottas (Fín.) Williams +1:03,194 min, 6. Daniil Kvjat (Rus.) Red Bull +1:03,955

Poradie MS (po 9 pretekoch z 19):

1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 194 bodov, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 177, 3. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 135, 4. Valtteri Bottas (Fín.) Williams 77, 5. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 76, 6. Felipe Massa (Braz.) Williams 74

Pohár konštruktérov:

1. Mercedes 371 bodov, 2. Ferrari 211, 3. Williams 151, 4. Red Bull 63, 5. Force India 39, 6. Lotus 29.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Felipe MassaFernando AlonsoKimi RäikkönenLewis HamiltonNico RosbergSebastian VettelValtteri Bottas