Hamilton potvrdil svoju formu, triumfoval aj v Monze

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lewis Hamilton
Brit Lewis Hamilton dosiahol 40. víťazstvo v kariére. Foto: SITA/AP

MONZA 6. septembra (WEBNOVINY) – Úradujúci majster sveta formuly 1 Lewis Hamilton potvrdil veľkú formu, keď triumfoval na nedeľňajšej Veľkej cene Talianska. Britský jazdec tímu Mercedes štartujúci z pole position dosiahol v dvanástom podujatí tohtoročného seriálu siedme víťazstvo a celkovo okrúhle 40. v kariére. Hamilton na okruhu v Monze obhájil vlaňajšie prvenstvo a celkovo si tu pripísal už tretie prvenstvo.

Na druhom mieste skončil Sebastian Vettel na monoposte Ferrari. Nemec v nedeľu výkonnostne nestačil na Hamiltona, zaostal za ním až o 25 sekúnd. Štvornásobný šampión sa po prvý raz predstavil pred domácimi fanúšikmi vo farbách Scuderie a pripísal si ôsme pódiové umiestnenie v tomto ročníku. Tretie miesto obsadil Felipe Massa z tímu Williams po tom, ako Hamiltonovmu kolegovi Rosbergovi dve kolá pred koncom zhorel motor. Brazílčan získal druhé umiestnenie na stupni víťazov v sezóne, rovnako tretí bol aj v rakúskom Spielbergu.

Rosberg nedokončil preteky

Výsledky musela neskôr oficiálne potvrdiť Medzinárodná automobilová federácia (FIA), pretože Mercedes porušil pravidlá o minimálnom tlaku v pneumatikách. V ľavej zadnej gume Hamiltona bol tlak nižší o 0,3 PSI a u Rosberga o 1,1 PSI. Najmenší možný tlak pred začiatkom pretekov má byť 19,5 PSI. FIA napokon po zasadnutí spolu s dodávateľom pneumatík Pirelli a zástupcami Mercedesu potvrdila, že Hamilton nedostane žiadnu penalizáciu.

Momentálne nie som znepokojený. Mal som skvelý deň, celý víkend a to je to, čo ma zaujíma. Čo bude, bude. Spravili sme všetko, čo bolo v našich silách. Formula 1 je o tom byť na maximu. Každý jeden jazdec a každé jedno auto. Sme na limitoch v rôznych veciach. Tlak je vždy vyšší ako minimálny, ale ideme tak nízko, ako sa len dá. Z neznámeho dôvodu to bolo dnes o 0,3 PSI menej, ale nemá to žiadny vplyv na auto. Musí to byť viac, aspoň 0,5 až 1,“ povedal Hamilton.

Rosberg pre vypadnutie prišiel o dôležité body v boji o majstrovský titul, nedokončil vôbec prvé preteky v tomto roku. Doteraz nielenže dokončil všetkých 11 veľkých cien, ale vo všetkých aj bodoval. Bodovú šnúru ťahá ako jediný už len Hamilton. Štvrtého klasifikovali Massovho kolegu Valtteriho Bottasa. Napriek pokazenému štartu odjazdil dobré preteky aj Kimi Räikkönen z Ferrari. Fín sa po štarte prepadol až na chvost a pomaly sa predieral dopredu. V cieli mu patrilo 5. miesto.

Na ďalších priečkach skončili jazdci Force Indie Sergio Pérez s Nicom Hülkenbergom. V prvej desiatke sa objavili aj piloti Red Bullu Daniel Ricciardo a Daniil Kvjat, medzi ktorých sa vmestil Marcus Ericsson z tímu Sauber. Preteky nedokončili len jazdci Lotusu Romain Grosjean s Pastorom Maldonadom.

V priebežnom poradí vedie Hamilton pred svojím „parťákom“ Rosbergom už o 53 bodov. Najbližšia veľká cena je na programe o dva týždne v uliciach Singapuru.

Hamilton si vyjazdil siedme víťazstvo v sezóne

Räikkönen po zhasnutí červených svetiel zaspal a prepadol sa z druhého na 14. miesto, Hamilton si udržal vedúcu pozíciu pred Vettelom. Mierne klesol aj štvrtý Rosberg. Po desiatich kolách bol Räikkönen už na deviatej priečke, Hamilton mal na Vettelom náskok 5,7 sekundy. Priebežne tretí bol Massa. Po zastávkach v boxoch a prezutí na stredné tvrdé zmesi pneumatík sa úradujúci britský majster sveta s prehľadom vrátil na prvé miesto pred Vettela.

Tretí už bol Rosberg a za ním dvojica Williamsu Massa s Bottasom. Räikkönena pri vjazde do pit lane skoro zozadu nabral Merhi, ktorý mal veľké problémy s dobrzdením. Fín sa naďalej predieral štartovým poľom, po dvoch tretinách pretekov mu patrila už siedma pozícia. Rosberg sa pomaly približoval k Vettelovi, desať kôl pred koncom za ním zaostával len o tri sekundy. Tri kolá pred finišom sa ešte Räikkönen dostal pred Péreza na 6. miesto. Krátko na to zhorel Rosbergovi motor a venoval tretiu priečku Massovi. Hamilton si suverénne prišiel po siedme víťazs

tvo v sezóne.

Veľká cena Talianska – Monza – nedeľa – výsledky (po 53 kolách):

1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:18:00,688 h, 2. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +25,042 s, 3. Felipe Massa (Braz.) Williams +47,635, 4. Valtteri Bottas (Fín.) Williams +47,996, 5. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +1:08,860 min, 6. Sergio Pérez (Mex.) Force India +1:12,783

Poradie MS (po 12 z 19 pretekov): 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 252 bodov, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 199, 3. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 178, 4. Felipe Massa (Braz.) Williams 97, 5. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 92, 6. Valtteri Bottas (Fín.) Williams 91

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 451 bodov, 2. Ferrari 270, 3. Williams 188, 4. Red Bull 113, 5. Force India 63, 6. Lotus 50

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel RicciardoFelipe MassaKimi RäikkönenLewis HamiltonNico RosbergRomain GrosjeanSebastian VettelSergio PérezValtteri Bottas