Rusi dostali výprask od Američanov, nepomohol ani Ovečkin

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rusko usa
Paul Šťastný (v bielom) prekonáva ruského brankára v štvrťfinálovom zápase majstrovstiev sveta Foto: SITA/AP

HELSINKI 16. mája (WEBNOVINY) – Rusko už nemôže obhájiť titul majstra sveta a prvýkrát od turnaja v Rige 2006 bude chýbať v semifinále hokejového šampionátu.

Postarali sa o to Američania, ktorí prvýkrát v histórii majstrovstiev sveta či zimných olympijských hier dokázali streliť vo vzájomnom zápase zbornej viac ako päť gólov. Hladké víťazstvo 8:3 pred stretnutím nikto nečakal.

O niečom podobnom sa nám ani nesnívalo. Sú to skvelé pocity, navyše sa nám podarilo vyradiť Rusov vo štvrťfinále. Z našej strany to bol skvelý výkon. Snažili sme sa o pozornú defenzívu a rýchly prechod do útoku. Niečo podobné hrali proti nám v skupine Slováci, teraz táto taktika vyšla nám proti Rusku. Bývajú aj také zápasy, keď sa vám podarí dať toľko gólov,“ tešil sa po zápase kapitán amerického výberu Paul Stastny.

Hokejista so slovenskými koreňmi dosiahol v zápase štyri body za dva góly a dve asistencie. S trinástimi bodmi (6+7) patrí medzi najproduktívnejších hráčov na turnaji.

Obrazom: Štvrťfinále majstrovstiev sveta Rusko – USA

Rusko - USA
Smutní ruskí hokejisti po prehre s USA. Foto: SITA/AP

Rusko - USA
Hráč USA Alex Galchenyuk prekonáva ruského brankára Bryzgalova v zápase štvrťfinále majstrovstiev sveta. Foto: SITA/AP
Rusko - USA
Hráč USA Paul Šťastný (v bielom) prekonáva ruského brankára v štvrťfinálovom zápase majstrovstiev sveta. Foto: SITA/AP
Rusko - USA
Hráči USA sa tešia zo štvrťfinálového víťazstva na majstrovstvách sveta proti Rusku. Foto: SITA/AP
Rusko - USA
Brankár USA John Gibson počas zápasu štvrťfinále majstrovstiev sveta proti Rusku. Foto: SITA/AP

Rusko – USA 3:8 (1:2, 0:2, 2:4)

Góly: 16. Svitov (Soin, Ťutin), 42. Ovečkin (Varlamov), 44. Perežogin (Popov, Ovečkin) – 12. P. Stastny (C. Smith, Hunwick), 13. Oshie (Stapleton), 26. N. Thompson (R. Carter), 38. Galchenyuk (C. Smith, P. Stastny), 43. R. Carter, 49. Trouba (C. Smith, P. Stastny), 50. Moss (C. Smith), 51. P. Stastny (C. Smith, Butler)

Vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:1, rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Reiber (Švaj.) – Arm (Švaj.), Wilmot (Kan.), 5506 divákov

Zostavy:

Rusko: Bryzgalov (39. Varlamov) – Nikulin, J. Biriukov, Ťutin, Medvedev, Denisov, Belov, Zajcev – Radulov, Tereščenko, Kovaľčuk – Popov, Perežogin, Ovečkin – Kuznecov, Anisimov, Petrov – Soin, Kokarev, Svitov – Moziakin

USA: Gibson – Carle, Faulk, E. Johnson, Hunwick, Petry, Butler, McBain, Trouba – Moss, P. Stastny, C. Smith – Oshie, Galchenyuk, Stapleton – N. Thompson, R. Carter, S. Gionta – Palushaj, Bjugstad, Kristo

Ohlasy médií na vypadnutie Ruska si môžete pozrieť —–> v tomto článku

Ovečkin odchádza smutný

Jedným z amerických hrdinov sa stal brankár John Gibson. Len devätnásťročný tohtoročný juniorský majster sveta prišiel do Helsínk s jedným štartom medzi seniormi, keď nastúpil za Norfolk Admirals v AHL. „Bol to pre nás veľmi ťažký zápas. Niekoľkokrát sa Rusi dostali do zápasu. Neustále sme verili v naše schopnosti, je to niečo nádherné. Už sa tešíme do Štokholmu. Veríme, že odohráme ďalšie dobré súboje,“ radoval sa Gibson, ktorý proti Rusom kryl 31 striel.

Rusko - USA
Foto: SITA/AP

Mladý gólman dostal šancu pred skúsenejším Benom Bishopom, ktorému nevyšiel duel so Slovenskom.

Rusku nepomohol ani príchod Alexandra Ovečkina, ktorý v zápase strelil gól a pridal aj asistenciu. Po skončení duelu ho vyhlásili za najlepšieho hráča ruského tímu.

Prišiel som do Helsínk, aby som pomohol mužstvu. Nepodarilo sa a odchádzam smutný. Dnes sme urobili veľa chýb v strednom pásme, nešla nám streľba. V obrane sme hrali nedôsledne. Keď sme znížili na 1:2, mali sme súpera zatlačiť a skúsiť vyrovnať. Prišla však chyba a opäť Američania viedli vyšším rozdielom,“ krútil hlavou útočník Washingtonu.

Reprezentácie USA a Ruska sa stretnú aj v základnej skupine olympijského turnaja. „Budú to iné tímy, iný zápas. Z toho dnešného nemusíme už teraz robiť závery vo vzťahu k Soči. Do zimných olympijských hier je ešte veľmi ďaleko. Všetci vieme, čo sme dnes urobili zle,“ tvrdil Ovečkin.

Video: Najkrajšie momenty zo zápasu Rusko – USA

Američanom sa splnil sen

Rusom sa v úvode nepodarilo otvoriť skóre zápasu, ako to urobili v prvom vzájomnom zápase. Američania boli pred bránkou dôraznejší a nebezpečnejší. „Nechápem, čo sme najmä v prvej tretine robili na ľade. Nehrali sme vôbec dobre. Robili sme chyby. Američania nám dávali góly, strelecky sa im darilo, hrali ako jeden tím. Za prehru však nemôžeme viniť našich brankárov,“ tvrdil Iľja Kovaľčuk, ktorý sa s kolegami z reprezentácie chcel naladiť na olympijský turnaj v Soči.

Do hry ruského mužstva sa však vniesol veľký zmätok, tím neťahal za jeden koniec povrazu. Defenzíva stála na hlinených nohách a v ofenzíve sa hráči snažili o individuálne akcie namiesto kombinácií. „V Soči sa nič podobné nemôže zopakovať,“ tvrdil Kovaľčuk.

Američania si v semifinále zahrajú prvýkrát od roku 2009. Na medailu čakajú od svetového šampionátu 2004, kde v súboji o bronz zdolali Slovákov. „Pred turnajom sme veľmi snívali o zápasoch o medaily. Dnes sa sen stal realitou. Hrali sme veľmi trpezlivo, držali sa svojej taktiky a dostavil sa pekný výsledok,“ doplnil Stephen Gionta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iľja KovaľčukPaul Stastny
Firmy a inštitúcie Americká hokejová reprezentáciaRuská hokejová reprezentácia