Ruskí hokejisti šokujúco prehrali s Francúzskom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Denis Kokarev
Francúzsky kapitán Vincent Bachet v súboji s ruským útočník Denisom Kokarevom počas zápasu na MS. Foto: SITA/AP

HELSINKI 9. mája (WEBNOVINY) – HELSINKI 9. mája (SITA) – Hokejisti Francúzska sa postarali o najväčšiu senzáciu v doterajšom priebehu majstrovstiev sveta 2013, keď v Helsinkách zdolali Rusko 2:1.

Je to jeden z najnečakanejších výsledkov v histórii šampionátov. Rusi vstupovali do súboja ako veľký favorit a v stretnutí s outsiderom mali natiahnuť sériu bez prehry na štrnásť zápasov. Naposledy prehrali v dueli o 3. miesto na svetovom šampionáte 2011 v Bratislave. Vlani i v prvých troch súbojoch v Helsinkách „zborná“ nezakopla ani raz.

O francúzske góly sa postarali Damien Fleury a Antoine Roussel. Webová stránka Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) neváhala označiť víťazstvo za francúzsky ekvivalent „Zázraku na ľade“ – víťazstva univerzitného výberu USA nad ZSSR na zimných olympijských hrách v Lake Placid. „Je to niečo fantastické, ak zdoláte obhajcov titulu a najlepších hráčov vo svete. Je to veľké víťazstvo pre francúzsky hokej, ktoré je len veľmi ťažké opísať,“ skonštatoval podľa iihf.com tréner Francúzov Dave Henderson.

Francúzi boli od úvodu aktívnejším tímom a niekoľkokrát preverili Vasilija Košečkina. V úvodnej časti hry prestrieľali favorita 7:6. V druhej časti pridali Rusi na dôraze a Alexander Perežogin otvoril skóre v 27. min. Zdalo sa, že zápas naberie očakávaný smer.

V polovici zápasu však prepálil Fleury od mantinelu Košečkina a v 37. min Roussel získal puk pri mantineli a poslal tím do vedenia. Rusi sa v záverečnej časti hry nedostali do optimálneho tempa a nevyužili šance na vyrovnanie. „Mnohí naši hráči pôsobia vo francúzskej lige, ich hráči v NHL a v KHL. To je najväčší rozdiel. Boli sme stále v strehu a disciplinovaní, vtedy je všetko možné. Ak by sme hrali s nimi dvadsaťkrát, možno by sme devätnásťkrát prehrali,“ uviedol francúzsky obranca Vincent Bachet.

Ruskí hráči boli nezvyčajne pomalí a neorganizovaní. V tretej tretine sa síce prebrali, ale na obrat to nestačilo. S Francúzmi sa stretli na vrcholnom fóre šiestykrát a prvýkrát prehrali. Pred štyrmi rokmi v poslednom súboji vyhrali vo Švajčiarsku bez problémov 7:2.

Jedným z francúzskych hrdinov bol brankár Florian Hardy, ktorý nastúpil druhýkrát na turnaji. „Hardy býva so mnou na izbe. O zápase sme veľmi nehovorili, ale bol trochu pred ním nervózny. Myslím si, že Rusi nás trochu podcenili, ale to je ich problém,“ povedal podľa iihf.com Tim Bozon.

Tréner Ruska Zinetula Biľaletdinov na pozápasovej tlačovej konferencii len veľmi ťažko hľadal slová na vysvetlenie prekvapenia. „Neviem, ako by som vysvetlil dnešnú prehru. Jednoducho sa to nedá. Vyvodíme z nej všetky dôsledky. Verím, že v piatok s Fínmi budeme hrať oveľa lepšie,“ povedal Biľaletdinov.

Pri absencii kapitána Laurenta Meuniera, ktorý vynechal pre narodenie potomka druhý zápas, mal kapitánske céčko na drese Vincent Bachet. „Keď budem mať šesťdesiat, porozprávam vnúčatám, že som bol kapitán tímu, ktorý zdolal Rusko na majstrovstvách sveta. Je to špeciálne,“ dodal pre iihf.com Bachet.

Rusko – Francúzsko 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)

Góly: 27. Perežogin (Popov, Belov) – 30. D. Fleury (Bellemare, Hecquefeuille), 37. Roussel

Vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Fraňo (ČR), Rantala (Fín.) – Hunnius (Nem.), Morrison (USA), 6 820 divákov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Francúzska hokejová reprezentáciaRuská hokejová reprezentácia