Slovenskí hokejisti prehrali aj s favorizovaným Ruskom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovensko - Rusko
Zľava: Jaroslav Janus a René Vydarený zo Slovenska a Alexander Radulov z Ruska počas zápasu Slovensko - Rusko základnej skupiny majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2013 vo Fínsku a Švédsku. Fínsko, Helsinki, 12. máj 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

HELSINKI 12. mája (WEBNOVINY) – Slovenská hokejová reprezentácia prehrala v nedeľňajšom zápase na majstrovstvách sveta v Helsinkách s Ruskom 1:3.

Slováci napriek prehre v repríze finále vlaňajšieho šampionátu majú teoretickú šancu na postup do štvrťfinále. Vo fínskej metropole ich ešte v základnej skupine čaká v utorok o 12.15 h miestneho času (11.15 SELČ) súboj s USA.

Slovenskí hokejisti podali proti favorizovanému Rusku zlepšený výkon v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma duelmi s Lotyšskom a Rakúskom. Zborná po neúspechoch s Francúzskom a Fínskom nechcela tiež nič ponechať na náhodu a od úvodu sa hral zaujímavý hokej.

V druhej tretine zabral prvý ruský útok a Alexander Radulov s Iľjom Kovaľčukom otvorili skóre. Branko Radivojevič síce znížil, ale v tretej tretine Denis Denisov vrátil favoritovi dvojgólové vedenie.

Slováci môžu postúpiť do štvrťfinále v závislosti od výsledkov Nemecka, Francúzska a Lotyšska, zároveň však musia bodovať s Američanmi. Zo šiestich zápasov na turnaji vyhrali zatiaľ dva, raz prehrali po samostatných nájazdoch.

Fotografie zo zápasu si môžete pozrieť —–> v tomto článku

VÝSLEDOK:

Slovensko – Rusko 1:3 (0:0, 1:2, 0:1)

Góly:

25:36 – 0:1 A. Radulov (J. Medvedev) – presilová hra

31:44 – 0:2 I. Kovaľčuk (A. Radulov, A. Tereščenko)

39:44 – 1:2 B. Radivojevič – gól v oslabení

44:49 – 1:3 D. Denisov

Vylúčenia:

08:19 Vladimír Mihálik (Slovensko) – 2 min. (hákovanie)

12:48 Sergej Soin (Rusko) – 2 min. (sekanie)

19:07 Alexander Radulov (Rusko) – 2 min. (hrubosť)

19:07 Michal Sersen (Slovensko) – 2 min. (sekanie)

24:34 Ivan Švarný (Slovensko) – 2 min. (hákovanie)

32:05 Ivan Švarný (Slovensko) – 2 min. (podrazenie)

38:19 Peter Ölvecký (Slovensko) – 2 min. (držanie)

56:02 Iľja Kovaľčuk (Rusko) – 2 + 2 min. (nebezpečná hra so zdvihnutou hokejkou)

strely na bránu: 24:23, vylúčenia: 5:4 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 1:0, rozhodcovia: Piechaczek (Nem.), Reiber (Švajč.) – Hunnius (Kan.), Arm (Švajč.), 4041 divákov

Zostavy:

Slovensko: Janus – Sekera, V. Mihálik, Sersen, Švarný, Jurčina, Vydarený – Radivojevič, Surový, Kopecký – Miklík, Kukumberg, Záborský – Šatan, Ölvecký, L. Hudáček – Marcel Haščák, Bližňák, M. Daňo

Rusko: Bryzgalov – Nikulin, J. Biriukov, J. Medvedev, Ťutin, Belov, Denisov – A. Radulov, Tereščenko, Kovaľčuk – Moziakin, A. Popov, Perežogin – J. Kuznecov, Anisimov, K. Petrov – Svitov, Soin, Kokarev

.

I. tretina

Slovenskí hráči začali aktívne, napádali Rusov už pri rozohrávke. V 2. min sa preštrikoval pred slovenskú bránku Anisimov, obišiel aj Janusa, ale puk mu v rozhodujúcej chvíli odskočil. Slováci sa snažili prekvapiť Bryzgalova strelami zo všetkých vzdialeností.

Slovensko - Rusko
Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Slovensko - Rusko
Foto: SITA/AP
Slovensko - Rusko
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

V 6. min našiel Šatan spoza bránky Ölveckého, ktorý však mieril z dobrej pozície do brucha pripraveného ruského gólmana. Slovenská obrana prežívala horúce chvíle od 9. min pri vylúčení Mihálika, ale Janus držal čisté konto.

Rusi pokračovali v tlaku, ktorý prerušil až trest Soina. Pri presilovke trafil Radivojevič v závare ľavú žrď. Zverencom Vladimíra Vůjtka sa darilo držať súpera ďaleko od svojej bránky a častejšie musel zasahovať Bryzgalov.

II. tretina

Rusi začali druhú tretinu oveľa aktívnejšie, defenzívni hráči SR k nim však pristupovali včas a blokovali všetky pokusy. V 25. min strávila prvá ruská formácia vyše minútu v útočnom pásme a Radulov poslal vyrazený puk do siete – 1:0.

Tlak „zbornej“ silnel a jej hráči boli čoraz nebezpečnejší. V 29. min po aktivite Daňa sa dostal k dobrej možnosti na zakončenie Surový, ale netrafil presne.

V 32. min vycvičil Radulov pri zadnom mantineli Sekeru, potiahol puk pred Janusa, prenechal ho Kovaľčukovi, ktorý už vedel, čo urobiť – 0:2.

Slováci sa už pred Bryzgalova dostávali ojedinele a Rusi boli aktívnejším tímom. Ich kombinácie a prihrávky na jeden dotyk robili slovenskej defenzíve veľké problémy.

V záverečných sekundách druhej časti hry využil Radivojevič zaváhanie Nikulina na modrej čiare a samostatné sólo zakončil presnou strelou – 1:2.

III. tretina

Do tretej tretiny vstúpili Slováci aktívne, ale pribrzdil ich gól Denisova. V 45. min vykorčuľoval od zadného mantinelu a spoza obrancu prekvapil Janusa – 1:3.

Rusi potom strážili vedenie, puk držali často na hokejkách a veľa toho súperovi nedovolili. Slovenská snaha sa končila na pozornej defenzíve súpera. V 53. min trafil po zaváhaní Janusa zboku Perežogin ľavú žŕdku. V závere Slováci po Kovaľčukovom faule na Sekeru nevyužili dlhú presilovú hru.

Hlasy:

Vladimír Vůjtek (tréner Slovenska): „V prvej tretine sme hrali veľmi dobre, súperovi sme stačili herne i v tempe. Gólom v druhej tretine v presilovke ‚zborná‘ potvrdila svoju prevahu a zvýraznila ju ešte ďalším gólom. Dali sme však presný zásah do kabíny a boli sme späť v hre. V tretej tretine sme však po hrubej chybe brankára opäť inkasovali a potom sa dvojgólové manko proti Rusku len veľmi ťažko otáča. Dnes som spokojný s nasadením mužstva i bojovnosťou proti majstrom sveta.“

Zinetula Biľaletdinov (tréner Ruska): „K zápasu sme pristúpili veľmi zodpovedne, hráči boli veľmi dobre pripravení. Bol to pre nás náročný súboj. Vedeli sme, že dnes nemôžeme zaváhať. Stretnutie sme zvládli.“

Branko Radivojevič – útočník SR (zdroj RTVS): „Myslím si, že sme podali dobrý výkon, ale s jedným streleným gólom sa ťažko víťazí. Trochu nám neprialo šťastie, ale musíme ďalej bojovať. V závere sme mali štvorminútovú presilovku, ale ak nevystrelíme na bránku, čo sa už dá robiť. Rusi si to už ustrážili. Strelený gól by som vymenil za víťazstvo alebo aspoň bod. Teraz potrebujeme vyhrať nad Američanmi, nič iné nám nezostáva. Musíme do toho dať všetko. Verím, že nepadneme dole a proti Američanom odovzdáme maximum.“

Jaroslav Janus – brankár SR (zdroj RTVS): „Pri treťom inkasovanom góle sa puk zle odrazil od ľadu a prepadol mi tam. Bol to zlomový okamih, veľká škoda. Ukázali sme, že vieme hrať aj proti silným súperom. Dnes sme hrali dobre, ale nevychádzala nám koncovka. Škoda nepremenených šancí a smoliarsky tretí gól. Musíme bojovať až do konca. Proti kvalitnejším tímom sa nám hrá lepšie, dostávame sa do brejkov, ktoré však musíme premieňať.“

Andrej Sekera – obranca SR (zdroj RTVS): „Keby sme viac držali puk v útočnej tretine a lepšie kombinovali, výsledok mohol byť priaznivejší. Prihrávame si však po mantineloch a to nie je správne, dnešný hokej sa hrá pred bránkami. Až do záveru sme si verili, ale nedarilo sa nám. Vieru v naše schopnosti a dobrý výsledok mám v každom súboji, niekedy to vyjde a niekedy nie. Dnes to nevyšlo.“

Vladimír Mihálik – obranca SR (zdroj RTVS): „Proti Rusku sa nevypláca inkasovať ako prví. Dostali sme góly po nešťastných momentoch. Ak prehrávate s Rusmi, potom sa hrá proti nim už veľmi ťažko.“

Ivan Švarný – obranca SR (zdroj RTVS): „Dal som síce tvrdý a čistý hit Radulovovi, ktorý bol pekný, ale zápas nám nevyhral. Bohužiaľ, Rusi sa dostali do vedenia a potom si to už strážili. Mrzí nás tretí gól, keď sme sa mohli ešte nadýchnuť a urobiť niečo so zápasom. Nevyšla nám potom ani záverečná presilovka, v ktorej sme sa nedostali ani poriadne do ich tretiny.“

Zaujímavosti po stretnutí Slovensko – Rusko:

* Slovensko prehralo v 28. vzájomnom zápase s Ruskom štrnástykrát.

* Na majstrovstvách sveta sa oba tímy stretli trinástykrát, Rusko dosiahlo siedme víťazstvo.

* Slovensko naposledy zdolalo Rusko vo februári 2010 na zimných olympijských hrách vo Vancouveri (2:1 po sam. nájazdoch). Odvtedy prehralo na MS v Kolíne 2010, Bratislave 2011 a Helsinkách 2012 i v príprave dvakrát v Jaroslavli 2012.

* Na majstrovstvách sveta si Slováci naposledy poradili s Rusmi 30. apríla 2004 v Ostrave (2:0).

* Brankár Iľja Bryzgalov nastúpil proti Slovensku piatykrát. Z predchádzajúcich štyroch zápasov dva prehral (Turín 2006 – 3:5, Vancouver 2010 – 1:2 po sam. nájazdoch), jeden remizoval (Ottawa 2004 – 0:0) a jeden vyhral (Toronto 2004 – 5:2).

* Proti Slovensku nastúpilo desať vlaňajších majstrov sveta (Nikulin, Denisov, Svitov, Kokarev, Popov, Tereščenko, Perežogin, J. Biriukov, Medvedev, Kuznecov), navyše na striedačke bol pripravený aj Varlamov.

* Slovensko hralo proti Rusku pod vedením Vladimíra Vůjtka štvrtýkrát, ešte ani raz nevyhralo.

* Branko Radivojevič sa stal štvrtým hráčom na svetovom šampionáte, ktorý skóroval vo vlastnom oslabení. Pre Radivojeviča to bol desiaty gól na MS v kariére a devätnásty v reprezentácii.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexander RadulovBranko RadivojevičIľja BryzgalovIľja KovaľčukIvan ŠvarnýJaroslav JanusMarcel HaščákMichal SersenPeter ÖlveckýVladimír Mihálik
Firmy a inštitúcie Ruská hokejová reprezentáciaSlovenská hokejová reprezentácia