Švédi sú majstrami sveta, vo finále zdolali Švajčiarov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Švajčiarsko - Švédsko
Radosť švédskych hokejistov po finálovom zápase na MS, v ktorom porazili Švajčiarov 5:1. Foto: SITA/AP

ŠTOKHOLM 19. mája (WEBNOVINY) – Hokejisti Švédska sa stali deviatykrát v histórii majstrami sveta. V nedeľňajšom finále 77. šampionátu v Štokholme zdolali prekvapenie turnaja zo Švajčiarska 5:1.

„Tri korunky“ prelomili 27-ročné prekliatie domácich tímov na MS a radovali sa z titulu na ľade haly Globen. Naposledy v domácom prostredí oslavovala „zborná“ ZSSR v roku 1986 v Moskve. Švédsko získalo prvý titul od roku 2006. Švajčiari prehrali v Štokholme až v desiatom vystúpení, prvých deväť duelov vyhrali, čo je ich historické maximum. Severanov v základnej skupine zdolali 3:2.

Švajčiarsko získalo na MS prvú medailu od roku 1953, keď si vybojovalo bronz. Je to pre túto krajinu desiaty cenný kov (0 – 2 – 8). Jediné striebro si Švajčiari vybojovali ešte v roku 1935.

Prvých desať minút finále patrilo Švajčiarom. Skóre otvoril v 5. min Roman Josi. Švédi potom pridali, prevzali iniciatívu a odpovedali ešte v prvej časti hry presnými zásahmi Erika Gustafssona a Henrika Sedina. Ďalšie tri presné zásahy pridali v záverečnej tretine Simon Hjalmarsson, Loui Eriksson a Henrik Sedin.

Súboj o tretie miesto vyhrali hokejisti USA, ktorí zdolali Fínov 3:2 po samostatných nájazdoch.

Fotografie a góly z finálového zápasu si môžete pozrieť —–> v tomto článku

.

Výsledok – finále (Štokholm):

Švajčiarsko – Švédsko 1:5 (1:2, 0:0, 0:3)

Góly:

04:45 – 1:0 R. Josi (J. Walker)

08:42 – 1:1 E. Gustafsson (F. Pettersson, J. Lundqvist)

11:38 – 1:2 H. Sedin – presilová hra

47:13 – 1:3 S. Hjalmarsson (G. Landeskog)

55:31 – 1:4 L. Eriksson (H. Sedin)

56:36 – 1:5 H. Sedin – gól v oslabení do prázdnej bránky

Vylúčenia:

10:23 Andreas Ambühl (Švajčiarsko) – 2+10 min. (úder do hlavy a krku)

13:44 (Švajčiarsko) – 2 min. (príliš veľa hráčov na ľadovej ploche)

30:01 Daniel Sedin (Švédsko) – 2 min. (podrazenie)

37:10 Dennis Hollenstien (Švajčiarsko) – 2 min. (hákovanie)

42:26 Johan Fransson (Švédsko) – 2 min. (nedovolené bránenie v hre)

56:27 Niklas Persson (Švédsko) – 2 min. (podrazenie)

59:41 Julian Walker (Švajčiarko) – 2 min. (podrazeni)

strely na bránu: 27:27, vylúčenia: 4:3 na 2 min. navyše: 11. Ambühl (Švaj.) na 10 min za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:1, rozhodcovia: Jeřábek (ČR), Olenin (Rus.) – Deďuľa (Biel.), Wilmot (Kan.), 12 500 divákov

Zostavy:

Švajčiarsko: Gerber – Vauclair, Seger, Von Gunten, Blum, Josi, Diaz, Blindenbacher, Furrer – Niederreiter, Plüss, Moser – Ambühl, Gardner, Suri – Bodenmann, Cunti, Hollenstein – Julian Walker, Bieber, Trachsler

Švédsko: Enroth – S. Kronwall, Tallinder, Fransson, Granberg, Falth, E. Gustafsson – Axelsson, J. Lundqvist, Thörnberg – Pettersson, Persson, Hjalmarsson – L. Eriksson, H. Sedin, D. Sedin – Lindberg, Järnkrok, J. Ericsson – Danielsson, Landeskog

I. tretina

Prvých päť minút to bola prakticky hra na jednu bránku, Švajčiari nastúpili poriadne nabudení a aktivitou zatlačili Švédov do ich pásma. V jednej chvíli bol pomer striel 7:0. Odmenou im bol prvý gól z hokejky Romana Josiho v 5. min. Obranca prešiel jednoducho okolo troch brániacich hráčov a sám pred Enrothom trafil presne medzi betóny – 1:0.

Švajčiarsko - Švédsko
Foto: SITA/AP
Švajčiarsko - Švédsko
Foto: SITA/AP
Švajčiarsko - Švédsko
Foto: SITA/AP

„Tri korunky“ sa potom spamätali a vyrovnali hru. V 9. min ešte Loui Eriksson sám pred Gerberom neuspel, o minútu už Erik Gustafsson šikovne tečoval nahodenie Petterssona – 1:1.

V 12. min pri presilovke našiel krížnou prihrávkou Daniel Sedin brata Henrika, ktorý ťažký puk s prispením korčule Josiho dokázal dostať do siete – 1:2. Švédi prevzali aktivitu, Švajčiari sa dopúšťali faulov a bránenie ich stálo veľa síl.

II. tretina

„Tri korunky“ hrali ofenzívne dopredu aj po zmene strán, Helvéti sa pred Enrotha dostávali iba sporadicky. V 27. min severania zavreli súpera pred jeho bránku a Gerber mal pri šanciach Henrika Sedina a Erikssona plné ruky práce.

Švajčiari si vypracovali príležitosti na vyrovnanie v presilovke, ale od polovice duelu sa súboj zmenil na veľkú taktickú bitku. Naďalej sa hral kvalitný hokej, ale obrany začali dominovať nad útokmi a šancí ubudlo.

III. tretina

Švédi boli aktívnejší. Švajčiari hrozili najmä v presilovkách, v 44. min len vďaka teču o lapačku Enrotha neskončila strela Trachslera medzi tromi žrďami.

V 48. min po chybe švajčiarskej obrany sa pred Gerbera dostal Hjalmarsson, ukázal pred bránkou dostatočný dôraz a poslal puk za trochu dezorientovaného švajčiarskeho gólmana – 1:3.

Švédi hrali s prehľadom, perfektne bránili a Švajčiari nevedeli nájsť recept dostať sa k Enrothovej bránke. V 56. min trafil Moser v ťažkej pozícii len bočnú sieť a z protiútoku skóroval Loui Eriksson aj s prispením korčule – 1:4.

V 57. min skúsili pri presilovke Švajčiari ešte power-play, ale už po jej deviatich sekundách odpálil puk Henrik Sedin cez všetky čiary až do siete – 1:5.

Švédi si posledné minúty už užívali, na hlavách sa im objavili zlaté prilby a v hale Globen vyvrcholili po poslednej siréne veľké majstrovské oslavy.

Hlasy (zdroj: RTVS):

Nino Niederreiter (útočník Švajčiarska): „V tejto chvíli sme sklamaní zo striebra. Boli sme blízko k zisku titulu majstrov sveta. Vyhrali sme deväť predchádzajúcich zápasov, desiaty sme už nezvládli. Dnes rozhodli bratia Sedinovci. Na ľade dominovali a Švédi vďaka nim vyhrali.“

Gabriel Landeskog (útočník Švédska): „Je to niečo neuveriteľné a neskutočné. Podarilo sa nám prelomiť dlhé čakanie domácich tímov na majstrovský titul. Paráda. Švajčiari sa dnes snažili, ale až na úvod sme ich k ničomu nepustili. Dosiahli sme krásny úspech.“

Daniel Sedin (útočník Švédska): „Celý tím dnes veľmi tvrdo pracoval. S Henrikom Sedinom sme prišli do rozbehnutého turnaja, myslím si, že sme zapadli do tímu. Je to veľký deň pre švédsky hokej. Z našej strany to bol veľký tímový výkon.“

Staffan Kronwall (kapitán Švédska): „Sú to skvelé pocity, dnes sme podali výborný výkon. Teraz si po splnení mediálnych povinností dáme pár drinkov a úspech poriadne oslávime.“

Henrik Sedin (útočník Švédska): „Dnešný úspech si poriadne užijeme. Na začiatku zápasu nás Švajčiari zaskočili, ale rýchlo sme dvakrát odpovedali. Podali sme tímový výkon a to bolo dôležité.“

Zaujímavosti po nedeľňajšom finále 77. majstrovstiev sveta v hokeji medzi Švajčiarskom a Švédskom:

* Švédsko získalo deviaty titul majstrov sveta. „Tri korunky“ majú na svojom konte 44 medailí z MS (9 – 19 – 16).

* Švédsko čakalo na ďalšie zlato z majstrovstiev sveta 7 rokov, naposledy sa radovalo v Rige 2006.

* Švédi od roku 2000 získali na MS 2 zlaté, 3 strieborné a 4 bronzové medaily.

* Švédsko sa stalo prvým tímom od roku 1986, ktorý získal zlato na vlastnom ľade. Naposledy to v Moskve pred 27 rokmi dokázali reprezentanti vtedajšieho ZSSR.

* Švajčiarsko získalo na MS jubilejnú desiatu medailu v histórii (0 – 2 – 8). Naposledy sa Švajčiari radovali z cenného kovu v roku 1953 (bronz). Jediné striebro si vybojovali Švajčiari ešte v roku 1935.

* Švajčiarsko prehralo v Štokholme až v desiatom vystúpení. Deväť víťazstiev v rade je jeho nové historické maximum na MS.

* Do finálového zápasu Švajčiarsko na turnaji prehrávalo len dvakrát a dokopy 14:25 min. Švajčiari neskórovali ako prví len proti Slovinsku, ktoré nad nimi viedlo 8:46 min zo vzájomného zápasu. Kanaďania viedli nad Švajčiarmi 2:1 v tretej tretine 5:39 min.

* Obaja finalisti odohrali na majstrovstvách sveta 32. vzájomný zápas, Švédi vyhrali nad Švajčiarmi 23-krát.

* Pred rokom skončilo Švajčiarsko až na 11. mieste, Švédi na šiestom.

* Tento rok nerozšíril rady členov Triple Gold Clubu na majstrovstvách sveta žiaden hokejista.

* Bratia Henrik a Daniel Sedinovci pridali k olympijskému zlatu z Turína 2006 aj titul majstrov sveta.

* Henrik Sedin strelil gól do prázdnej bránky v semifinále proti Fínsku i vo finále so Švajčiarskom. V oboch prípadoch presnými zásahmi stanovil konečné skóre.

* Posledný švédsky titul si zo súčasného kádra pamätá iba Joel Lundqvist.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel SedinHenrik Sedin
Firmy a inštitúcie Švajčiarska hokejová reprezentáciaŠvédska hokejová reprezentácia