Švajčiarsky sen pokračuje, Česi na šampionáte dohrali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Švajčiarsko - Česko
Švajčiarsky brankár Martin Gerber zneškodňuje českú príležitosť v zápase štvrťfinále majstrovstiev sveta. Foto: SITA/AP

ŠTOKHOLM 16. mája (WEBNOVINY) – Hokejisti Švajčiarska zvíťazili vo štvrtkovom štvrťfinálovom stretnutí na 77. majstrovstvách sveta nad výberom Česka 2:1 a prvýkrát od roku 1998 sa kvalifikovali medzi kvarteto najlepších na šampionáte.

Stále majú šancu získať medailu z MS premiérovo od domáceho bronzu v roku 1953. V Štokholme viedli reprezentanti krajiny „helvétskeho kríža“ už 2:0, keď do streleckej listiny sa zapísali Hollenstein a v presilovke Josi.

Česi dokázali odpovedať iba jedným presným zásahom, autorom ich gólu bol v 46. min obranca Kutlák. Český tím po troch medailových rokoch (zlato v Nemecku 2010, bronz na Slovensku 2011 a Fínsku 2012) nepostúpil do semifinále. V histórii samostatnosti sa medzi najlepšie štyri družstvá nekvalifikoval siedmy raz. V semifinále v Štokholme nastúpia Švajčiari v sobotu proti výberu USA.

Obrazom: Švajčiarsko postúpilo do semifinále cez Česko

Švajčiarsko - Česko
Švajčiar Roman Josi v súboji s Čechom Jířim Hudlerom počas zápasu štvrťfinále majstrovstiev sveta. Foto: SITA/AP

Švajčiarsko - Česko
Švajčiarsky hokejista Matthias Bieber počas zápasu štvrťfinále majstrovstiev sveta proti Česku. Foto: SITA/AP
Švajčiarsko - Česko
Švajčiarsky brankár Martin Gerber zneškodňuje českú príležitosť v zápase štvrťfinále majstrovstiev sveta. Foto: SITA/AP
Švajčiarsko - Česko
Švajčiar Denis Hollenstein oslavuje gól v sieti Česka počas zápasu štvrťfinále majstrovstiev sveta. Foto: SITA/AP
Švajčiarsko - Česko
Švajčiar Roman Josi v súboji s Čechom Jakubom Voráčkom počas zápasu štvrťfinále majstrovstiev sveta. Foto: SITA/AP

Švajčiarsko – Česko 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Góly: 6. Hollenstein (Blindenbacher, Suri), 34. Josi (Gardner, Diaz) – 46. Kutlák (Plekanec, Voráček)

Vylúčení: 5:3 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Olenin (Rus.), Vinnerborg – Dahmen (obaja Švéd.), Schrader (Nem.), 2237 divákov

Zostavy:

Švajčiarsko: Gerber – Vauclair, Seger, Blindenbacher, Furrer, Von Gunten, Josi, Diaz – Niederreiter, Plüss, Moser – Ambühl, Gardner, Suri – Bodenmann, Cunti, Hollenstein – Bieber, Trachsler, Walker

Česko: Pavelec – Židlický, Čáslava, Z. Michálek, Šmíd, Hejda, Nakládal, Kutlák – Fleischmann, Plekanec, Tlustý – Hertl, Hudler, Voráček – Vrbata, Hanzal, Koukal – Hubáček, Novotný, Irgl – Tenkrát

Ohlasy médií na vypadnutie Česka si môžete pozrieť ——> v tomto článku

I. tretina

Po „zoznamovacom“ úvode ako prví udreli doteraz nezdolaní Švajčiari, keď v 6. min Hollenstein poslal za Pavelcov chrbát odrazenú vlastnú strelu.

Švajčiarsko - Česko
Foto: SITA/AP

Na opačnej strane mal vzápätí vyrovnanie na hokejke Voráček, ale spoza bránky neprekonal dezorientovaného Gerbera a situáciu pohotovo vyriešili švajčiarski obrancovia.

V závere 10. min pohrozil Suri, ktorý sa vrátil z trestnej lavice, no pri forhendovom blafáku mu puk skĺzol z čepele hokejky.

II. tretina

Ani v druhej tretine si obaja súperi nevypracovali veľa šancí. Skóre sa zmenilo v 34. min: v presilovke vystrelil z kruhu Josi a s prispením teču jedného z českých obrancov skončil puk za Pavelcom. V 39. min mohol pridať tretí gól Suri, ale netrafil odkrytú bránku súpera.

III. tretina

V 46. min vykresal iskričku nádeje pre český tím obranca Kutlák, keď sa v početnej výhode dostal k odrazenému puku a poslal ho za Gerbera. V závere duelu sa Česi snažili vyrovnať, ale v 57. min neuspel Vrbata a zverenci trénera Aloisa Hadamczika neskórovali ani v 68-sekundovej hre bez brankára.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Švajčiarska hokejová reprezentácia