Vůjtek privítal majstrov, Fínom budú chýbať posily z NHL

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tomáš Marcinko
V stredu ráno sa k slovenskej reprezentácii pripojil aj útočník Tomáš Marcinko. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

POPRAD 23. apríla (WEBNOVINY) – Čerství extraligoví majstri Radek Deyl a Tomáš Marcinko sa pripojili v stredu ráno k slovenskej hokejovej reprezentácii, ktorá sa pripravuje v Poprade na dva duely s Fínskom. Obaja by mali nastúpiť už vo štvrtkovom úvodnom súboji so Suomi v košickej Steel aréne.

„Ktorá formácia si oddýchne, sa hráči dozvedia na mítingu. To isté sa týka aj nasadenia brankára,“ povedal na zväzovom webe tréner Vladimír Vůjtek po stredajšom tréningu.

Prvé zábery na korčuliach mal po troch rokoch v reprezentačnom výbere obranca Radek Deyl. „Cítil som sa lepšie, ako som si predstavoval. Očakával som, že po náročnej sérii s Nitrou nebudem mať toľko síl. Prvý tréning pod vedením trénera Vladimíra Vůjtka sa mi ale veľmi páčil a som rád, že môžem byť v tejto partii,“ skonštatoval po tréningu Radek Deyl, ktorý má na konte tri reprezentačné štarty.

Obrazom: Rozhodujúci siedmy zápas finále hokejovej extraligy

O niečo skúsenejší na medzinárodnej scéne je jeho košický klubový spoluhráč Tomáš Marcinko, ktorý doteraz reprezentoval jedenásťkrát a zúčastnil sa aj na ZOH v Soči, kde si v prvom zápase proti USA roztrhol zadný krížny väz. „Pauzoval som dva mesiace, ale záver sezóny som stihol, takže som veľmi spokojný. Po skončení finálovej série sme síce nemali veľa času na oddych, ale v Poprade je našťastie užšie klzisko, takže sa to dalo v pohode zvládnuť,“ pousmial sa Marcinko, ktorému tréneri dali na krídla Michela Miklíka a Radoslava Tybora.

Slováci si pred štvrtkovým zápasom proti Fínsku, ktorý sa odohrá o 17.00 v Steel aréne, zatrénujú ešte ráno a krátko popoludní sa už presunú na stretnutie, ktoré je vypredané. Realizačný tím sa v stredu ešte telefonicky spojí s útočníkom Tampy Bay Lightning Richardom Pánikom, ktorý ukončil sezónu v NHL po vypadnutí v sérii s Montrealom 0:4 na zápasy. Rovnako sa skontaktuje aj s brankárom Rastislavom Staňom, ktorý získal s Košicami svoj premiérový titul.

Fíni budú na Slovensku bez hráčov NHL

Tréner fínskej hokejovej reprezentácie Erkka Westerlund ešte nenominoval na dvojicu prípravných zápasov na Slovensku posily zo zámorskej NHL. Účasť v tíme na majstrovstvách sveta v bieloruskom Minsku mu už prisľúbili brankár Pekka Rinne a útočník Olli Jokinen. Obaja sa k mužstvu pripoja v ďalšom týždni prípravy.

Na východ Slovenska dorazia Fíni s hráčmi z domácej súťaže, švédskej SHL, švajčiarskej NLA a Kontinentálnej hokejovej ligy, zo zámoria sa o šancu dostať sa do tímu pre MS uchádza útočník Teuvo Teräväinen z mužstva AHL Rockford IceHogs. V kádri sú dvaja brankári, osem obrancov a trinásť útočníkov. Generálnym manažérom fínskej reprezentácie je legendárny Jari Kurri.

Nominácia Fínska na prípravné zápasy so Slovenskom:

Brankári: Mikko Koskinen (Sibir Novosibirsk, Rus./KHL), Juuse Saros (Hämeenlinna)

Obrancovia: Oskari Korpikari (Lahti), Tommi Taimi (Pori), Tommi Kivistö (Ilves Tampere), Esa Lindell, Jere Karalahti (obaja Jokerit Helsinki), Tuukka Mäntylä (Metallurg Novokuzneck, Rus./KHL), Jyri Marttinen (Pori), Juuso Hietanen (Torpedo Nižnij Novgorod, Rus./KHL)

Útočníci: Jani Tuppurainen (Jyväskylä), Petteri Wirtanen (Donbas Doneck, Ukr./KHL), Juha-Pekka Hytönen (Lausanne, Švaj.), Veli-Matti Savinainen (Jugra Chanty-Mansijsk, Rus./KHL), Michael Keränen (Ilves Tampere), Tommi Huhtala, Eetu Pöysti (obaja Espoo Blues), Teuvo Teräväinen (Rockford IceHogs, USA/AHL), Iiro Pakarinen (IFK Helsinki), Jarkko Immonen (Torpedo Nižnij Novgorod, Rus./KHL), Miika Lahti (Jyväskylä), Jere Sallinen (Örebro, Švéd.), Tomi Sallinen (Espoo Blues)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pekka RinneTomáš MarcinkoVladimír Vůjtek
Firmy a inštitúcie Fínska hokejová reprezentáciaSlovenská hokejová reprezentácia