Slováci si vo štvrťfinále nezahrajú, Vůjtek je sklamaný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
MS v hokeji 2014
Slovenskí hokejisti odohrajú v utorok na svetovom šampionáte posledný zápas. Foto: SITA/Ján Viazanička

MINSK 19. mája (WEBNOVINY) – Slovenská hokejová reprezentácia nenaplnila očakávania verejnosti na druhom veľkom turnaji v sérii, po neúspešnom vystúpení na zimných olympijských hrách v Soči sa nepresadila ani na majstrovstvách sveta v bieloruskom Minsku, kde nepostúpila do štvrťfinále.

Slovákov stopli Francúzi

Definitívu osudu Slovákov dalo pondelkové víťazstvo Francúzska nad Dánskom 6:2, súboj od prvej do poslednej minúty sledoval na tribúne Čižovka Areny aj tréner Vladimír Vůjtek.

Všetko o MS v hokeji nájdete —>>> TU.

Obrazom: Pondelňajšie zápasy na MS v hokeji

Po návrate tímu domov sa bude v sídle Slovenského zväzu ľadového hokeja diskutovať aj o budúcnosti reprezentačného kouča „Turnaj ešte pokračuje, preto o budúcnosti nebudem hovoriť. Končí sa mi zmluva, nie som z tých, ktorí by sedeli nasilu na svojej stoličke. Všetko je to otázka budúcnosti, stretnutia, zhrnutia všetkých pre a proti. Dva turnaje sa nepodarili, možno pôjdem ďalej, možno skončím s hokejom,“ povedal krátko po skončení súboja Francúzov s Dánmi Vladimír Vůjtek.

Obrazom: Slováci absolvovali v Minsku jeden z posledných tréningov v sezóne

Budúcoročné majstrovstvá sveta sú v Prahe a Ostrave, kde je súčasný kouč Slovenska ako doma. Šampionát 2015 by ho lákal, ale jasne si uvedomuje fakty: „Znie to dobre, ale k tomu, aby som tam mohol byť, sú potrebné aj výsledky.“

Francúzi dali štyri góly v záverečnej tretine

Po pondelkovom podvečernom súboji v Minsku bol reprezentačný kouč sklamaný. Po dvoch tretinách mal jeho tím ešte nádej, Francúzi hrali s Dánmi 2:2. V záverečnej časti hry však hráči „galského kohúta“ potvrdili, že im tieto tretiny na turnaji sedia a dali v nej štyri góly. „Keď Dáni vyrovnali na 2:2 a mali šance na ďalší gól, tak som si veľmi želal, aby sme v utorok mali o čo hrať,“ poznamenal obyvateľ moravských Klimkovíc.

MS v hokeji  sutaze
Foto: Webnoviny.sk

Štvrťfinálové brány sa Slovensku zavreli naposledy v domácom prostredí v roku 2011. Po troch rokoch ich nedosiahol tím opäť. „Je to pre mňa sklamanie. Viem však dobre, s akým mužstvom sme do Minska prišli. Okrem jedenástich minút s Francúzskom podal tím výkon na hranici svojich možností. Zohral dobré zápasy s Českom či Kanadou, ktoré však prehral. Nemôžeme povedať, že hráči nebojovali alebo nehrali na hranici možností,“ skonštatoval Vladimír Vůjtek.

O slovenskom neúspechu rozhodli záverečné tretiny

Pokazené tretie tretiny v prvých troch stretnutiach na turnaji definitívne rozhodli o slovenskom osude. Hráčov i trénera mrzí najmä tretia tretina s Francúzmi, v ktorej neudržali vedenie 3:1 a súper dokázal otočiť na 5:3. Práve Francúzi bojovali v posledných troch o štvrťfinále so Slovákmi. Na tretí pokus sa im podarilo uspieť.

„Od zápasu s Francúzskom sme čakali, že to bude ťažké. Ten zápas nám utiekol. Francúzi hrajú už tretí rok dobrý hokej, majú mužstvo pokope. V útoku majú kvalitných hráčov, ktorí sa tlačia do bránky. Budujú svoj systém tri či štyri roky a je vidieť veľký pokrok. Keď dostanú šancu, vedia ju využiť,“ popisuje francúzsky tím Vladimír Vůjtek.

Kouč odchádzal smutný z druhého veľkého turnaja. Kým v Soči mal k dispozícii najlepší možný výber, do Minska nemohol zobrať najsilnejšiu zostavu. „Sú to iné pocity ako po olympiáde. Teraz sa nám ospravedlnilo dvadsať hráčov. Verejnosť síce bola naladená na štvrťfinále a prípadne aj medailu, ale my sme už pred turnajom hovorili, že vyraďovacia časť bude veľkým úspechom,“ tvrdí 67-ročný lodivod a o mladom veku tímu doplnil: „Možno pre budúcnosť slovenského hokeja je len dobré, že tu boli títo mladí chlapci, ktorí sa mohli vyhrať na medzinárodnom poli. Možno niektorých z nich na Slovensku pred dvoma mesiacmi nikto nepoznal.“

Slovenský tím zakončí šampionát v utorok o 15.45 SELČ duelom s Dánskom. Pre obe mužstvá to bude rozlúčka s Minskom. „Bude náročné motivovať hráčov. Nehráme iba pre postup do štvrťfinále, ale aj pre divákov a renking pre ďalšie MS. Zápasy sú sledované, nemôžeme si preto dovoliť odfláknuť duel,“ dodal Vladimír Vůjtek.

Tabuľka A-skupiny:

1. Kanada 6 4 1 1 0 25:11 15 – istý postup do štvrťfinále

2. Švédsko 6 4 1 1 0 16:9 15 – istý postup do štvrťfinále

3. Francúzsko 6 2 2 0 2 21:15 10 – istý postup do štvrťfinále

4. Česko 6 2 1 2 1 15:14 10

*************************************************************************

5. Slovensko 6 2 0 1 3 16:18 7 – bez šance na postup do štvrťfinále

6. Nórsko 6 2 0 1 3 14:16 7

7. Dánsko 6 1 1 0 4 14:23 5

*************************************************************************

8. Taliansko 6 1 0 0 5 5:20 3

Legenda: poradie, mužstvo, zápasy, víťazstvá v riadnom hracom čase (3 b.), víťazstvá po predĺžení alebo sam. nájazdoch (2 b.), prehry po predĺžení alebo sam. nájazdoch (1 b.), prehry v riadnom hracom čase (0 b.), skóre, body.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vladimír Vůjtek
Firmy a inštitúcie Slovenská hokejová reprezentácia