Miroslav Šatan definitívne ukončil hráčsku kariéru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slováci porazili Dánov, tretia tretina bola divoká
Miroslav Šatan po víťaznom zápase Dánsko - Slovensko základnej A-skupiny majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2014 v Minsku. Bielorusko, Minsk, 20. máj 2014. Foto: SITA/Ján Viazanička

MINSK 20. mája (WEBNOVINY) – Pre slovenského hokejistu Miroslava Šatana bol zápas s Dánskom na majstrovstvách sveta v Minsku posledným v reprezentačnej kariére. Po víťazstve 4:3 znamenajúcom konečné 9. miesto pre Slovensko musel 39-ročný útočník v mixzóne médiám hádam aj päťkrát zopakovať, že to s koncom kariéry myslí vážne. Tak na reprezentačnej, ako aj na klubovej úrovni.

„Bol to posledný zápas. Vyhlásil som to už počas tejto sezóny, že po nej skončím. Sám tomu ťažko verím, ale myslím si, že je to správne rozhodnutie. Stojím si za tým,“ povedal jednoznačne Šatan. Neláka ho ešte účasť na budúcoročnom svetovom šampionáte v Česku, kde by si mohol zahrať už ako štyridsiatnik?

Obrazom: Slováci porazili Dánov, tretia tretina bola divoká

„Tréneri budú určite pokračovať v prebudovávaní mužstva, v jeho omladzovaní. Asi by som tam len kazil vekový priemer. Už nie!“ zopakoval Šatan, ktorý má v zbierke všetky štyri slovenské medaily z majstrovstiev sveta.

Rodák z Jacoviec pri Topoľčanoch ukončil svoj posledný svetový šampionát s bilanciou 1 gól a 2 asistencie. Viac ako vyšší osobný bodový zisk ho však mrzí to, že slovenský tím nepostúpil do štvrťfinále medzi osmičku najlepších na svete. „Prevláda sklamanie. Zápas s Dánskom bol už len povinná jazda bez extra náboja. Myslím si, že obe mužstvá už nehrali o nič, len o konečné umiestnenie,“ podotkol Šatan.

Všetko o MS v hokeji nájdete —>>> TU.

Život bez hokeja si nevie predstaviť

Na otázku, v ktorej fáze turnaja Slováci stratili nárok na postup do štvrťfinále, už len bývalý kapitán reprezentácie odpovedal: „Turnaj nám ušiel v zápase s Francúzmi. Obrat súpera počas presilovky piatich proti trom a piatich proti štyrom, keď nám strelili dva góly. Mrzieť nás môže aj zápas s Čechmi, keď sme boli dve a pol minúty od väčšieho bodového zisku. To sú však normálne veci. Mali sme mladé mužstvo, ktoré sa učí na vlastných chybách a toto sú presne tie dva zápasy, z ktorých sa musia mladí chlapci poučiť.“

Šatan sa chce v najbližšom času venovať oddychu a najmä rodine. Život bez hokeja si momentálne ešte nevie predstaviť, keďže to doteraz nezažil. „S rodinou budem dobiehať to, čo som zameškal za posledných šesť týždňov, odkedy som bol v príprave na majstrovstvá sveta,“ doplnil Šatan.

MS v hokeji  sutaze
Foto: Webnoviny.sk

Kabína reprezentácie bola prekvapená

Kabínu slovenskej hokejovej reprezentácie prekvapila pozápasová správa o ukončení kariéry dlhoročného kapitána tímu Miroslava Šatan. Reprezentačný kouč Vladimír Vůjtek sa o rozhodnutí svojho zverenca dozvedel po skončení posledného súboja Slovenska na svetovom šampionáte v bieloruskom Minsku proti Dánsku (4:3).

„Pred zápasom nám nič nehovoril. Prečítal som si v dnešných novinách, že sa rozhodne v lete, preto ma to prekvapilo. Miro je lídrom a osobnosťou slovenského hokeja. Ja ho prehovárať k zmene rozhodnutia nebudem, ale iní to budú robiť,“ povedal Vladimír Vůjtek.

Šatan hral pod vedením 67-ročného českého kouča na majstrovstvách sveta 2012, 2013 i 2014. Najlepšie spomienky má táto dvojica na Helsinki 2012, kde Slovensko získalo strieborné medaily. „Na všetkých troch turnajoch, na ktorých pod mojim vedením nastúpil, hral dobre a potvrdil svoje kvality,“ dodal Vůjtek.

Vizitka hokejového útočníka MIROSLAVA ŠATANA:

Dátum a miesto narodenia: 22. októbra 1974, Topoľčany

Výška: 188 cm

Váha: 88 kg

Pozícia: pravé krídlo

Počet štartov/gólov v slovenskej reprezentácii: 183/86

Klub v sezóne 2013/2014: Slovan Bratislava

Klub, v ktorom vyrastal: HC Topoľčany

Predchádzajúce pôsobiská: Dukla Trenčín, Cape Breton Oilers (AHL), Detroit Vipers (IHL), Detroit Falcons (CoHL), San Diego Gulls (IHL), Edmonton Oilers, Buffalo Sabres, New York Islanders, Pittsburgh Penguins, Boston Bruins, Dinamo Moskva

Draft do NHL: Edmonton Oilers, 1993, 111. miesto

Štatistiky v NHL: 1050 zápasov, 363 gólov, 372 asistencií, 735 bodov, 464 trestných minút

Štatistiky v boji o Stanleyho pohár: 86 zápasov, 21 gólov, 33 asistencií, 54 bodov, 41 trestných minút

Štatistiky v KHL: 54 zápasov, 18 gólov, 10 asistencií, 28 bodov, 34 trestných minút

Štatistiky v slovenskej extralige: 147 zápasov, 107 gólov, 93 asistencií, 200 bodov, 248 trestných minút

Najväčšie úspechy: štvornásobný medailista z majstrovstiev sveta, držiteľ kompletnej medailovej zbierky z MS (zlato 2002, striebro 2000 a 2012, bronz 2003), víťaz Stanleyho pohára 2009, majster Slovenska 1994, 2005 a 2012, trojnásobný víťaz Zlatého puku pre najlepšieho hokejistu SR (2000, 2001, 2004), najlepší strelec olympijského turnaja 1994 v Lillehammeri, najlepší útočník MS 2000, najužitočnejší hráč MS 2002, člen All-Star tímu MS 2000 a 2002, najproduktívnejší hráč MS 2000 a 2002, účastník Zápasov hviezd NHL 2000 a 2003 a KHL 2014, dlhoročný kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie.

Odporúčame aj:

Video: Najkrajšie momenty z dvanásteho dňa na MS v hokeji

Pozrite si ďalší program MS, Česi narazia na Američanov

Slováci porazili Dánov, tretia tretina bola divoká

Obrazom: Slovenskí hokejisti v derniére na MS tesne vyhrali

Slováci podľa Vůjtka nesklamali, doplatili aj na zlé závery

Kanada sa natrápila s Nórskom, Česi otočili zápas s Francúzmi

Američania zvládli prestrelku s Nemcami a poslali ich domov

Slováci si vo štvrťfinále nezahrajú, Vůjtek je sklamaný

Obrazom: Najkrajšie dresy majú na majstrovstvách Slováci

Slovenskí hokejisti majú stále v pamäti drsnú prehru s Dánmi

Na MS hrajú na želanie, slovenským hokejistom Nech Bože dá

Fanúšikovia vypijú hektolitre piva, MS sú bez tabaku

Obrazom: Fanúšikov na MS zabávajú sexi roztlieskavačky

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav ŠatanVladimír Vůjtek