Vůjtek bol spokojnejší, Réway zožal veľké ovácie publika

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vůjtek sa teší i na Mrázika, želá si zdravie pre blízkych
Tréner hokejovej reprezentácie Slovenska Vladimír Vůjtek. Foto: SITA/AP

POPRAD 19. apríla (WEBNOVINY) – Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek bol po sobotňajšom stretnutí s Bieloruskom v Poprade (5:2) spokojnejší ako vo štvrtok v Košiciach či pred týždňom v Jihlave po dueloch s Českom. Potešila ho hra i výsledok, aj keď jeho tím sa opäť nevyhol hernému výpadku.

Obrazom: Slováci porazili Bielorusov, rozhodol uragán z prvej tretiny

V druhej tretine za stavu 4:0 dovolili Slováci streliť Bielorusom dva góly a trocha zdramatizovať zápas. Vůjtek bol spokojný najmä s prvou dvadsaťminútovkou, v ktorej jeho zverenci nielenže dali štyri góly, ale na ľade dominovali, boli korčuliarsky lepší a často pri puku.

„Dnešnú prvú tretinu môžeme pokojne porovnať s druhou časťou hry bratislavského zápasu so Švédmi. Zahrali sme ju veľmi dobre, okrem štyroch gólov sme mohli pridať aj ďalšie, šance na skórovanie tam boli. Trocha nás zaskočili zranenia v druhej tretine, museli sme upraviť zostavu a kým si na to hráči zvykli, tak sme ju prehrali. V tretej dvadsaťminútovke sa to vyrovnalo a opäť sme hrali našu hru,“ hodnotil v sobotu popradský duel Vladimír Vůjtek.

Nevyšla im druhá tretina

Zo šiestich prípravných stretnutí pred MS 2015 vyhrali Slováci dve, ďalšie dve prehrali až v samostatných nájazdoch a dvakrát ťahali za kratší koniec v riadnom hracom čase. „Po sobote som viac spokojnejší ako po súbojoch v Jihlave. Ani tam prvý duel nebol zlý, ale druhý sa nám nevydaril. Na druhej strane je potrebné vziať do úvahy aj silu súpera, Česi zatiaľ v tejto sérii Euro Hockey Challenge ‚stratili‘ bod iba s nami. Aj to si musíme vážiť,“ tvrdí Vladimír Vůjtek.

Slováci na užšom popradskom klzisku hrali s chuťou, bojovali a väčšinu času mali duel pod kontrolou. Podľa predstáv im nevyšla iba druhá tretina. „Urobili sme v nej taktické chyby. Druhá tretina je vždy špecifická, keďže striedačka je ďalej. Tlačili sme sa do útoku, niektorí hráči si pretiahli striedania, potom nestačili prestriedať a nestíhali,“ priznal Vůjtek.

Členovia realizačného tímu museli urobiť po sobote ďalší rez v kádri. VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU.

Réway okorenil výkon prihrávkami na góly

Veľké ovácie od publika v rámci sobotňajšieho prípravného zápasu zožal aj dvadsaťročný Martin Réway. Kapitán bronzovej dvadsiatky zo svetového šampionátu v Toronte a Montreale nastúpil prvýkrát v tohtosezónnej reprezentačnej príprave pred majstrovstvami sveta a najmä v prvej tretine predviedol výborný výkon okorenený dvoma skvelými prihrávkami na góly Michelovi Miklíkovi a Jurajovi Mikušovi.

„Predviedol to, čo o ňom vieme. Je vynikajúci technik a má skvelý prehľad. Potvrdil to najmä v prvej tretine, potom už na ňom bolo vidieť, že mu po pauze ešte chýba fyzická kondícia,“ zhodnotil výkon svojho zverenca reprezentačný tréner Vladimír Vůjtek.

V rovnakom duchu hovoril aj útočník pražskej Sparty: „Po prvej tretine som už bol celkom unavený, potom to už nebolo ono. Herná pauza sa prejavila, výkon nemohol byť stopercentný. Nebolo to však až také zlé. Uvidíme, ako to bude vyzerať v ďalších zápasoch.“

Réway hral na úzkom popradskom klzisku prvý duel po dlhšej pauze, ktorú zapríčinilo zranenie nohy. V útoku si dobre porozumel s Miklíkom a Marekom Viedenským. Najmä mladšie zo ženskej časti publika pri každom jeho dotyku s pukom poriadne pišťali. „So spoluhráčmi v útoku sme si celkom sadli. Teraz prídu ďalší chalani, uvidíme, ako to tréneri poskladajú. Ja som sa chcel dnes dostať do hry, je jedno, či mám body. Potešila ma výhra. Do majstrovstiev sveta je ešte ďaleko, musíme vyladiť formu,“ uviedol Réway.

Ocenenie pre nováčika sezóny

V priebehu duelu odstúpili Mário Bližňák s Marekom Ďalogom. Tréneri nechceli riskovať zhoršenie ich zdravotných problémov. Nádej Montrealu Canadiens neuvažovala, že napodobní starších spoluhráčov a duel dohrala. „Nemám ani vek na to, aby som povedal, že nebudem ďalej hrať. Na tréningoch nebola noha hrozná, chcel som to skúsiť,“ doplnil.

Za svoje výkony v drese pražskej Sparty získal Réway ocenenie pre nováčika sezóny v českej extralige. V základnej časti sa stal s 37 bodmi za deväť gólov a 28 asistencií v 34 stretnutiach najproduktívnejším hráčom do 20 rokov v českej najvyššej súťaži.

V play-off pridal v ôsmich zápasoch sedem bodov (1+6). „Ocenenie ma potešilo, ale oň som nehral celú sezónu. Hrali sme ako tím, ocenenie nemôže prebiť bolesť z toho, že sme vypadli v semifinále. V ňom som nehral pre zranenie. Počas sezóny som mal dôveru od trénera, podržal ma v ťažkých chvíľach,“ dodal Martin Réway.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Mário BližňákMartin RéwayVladimír Vůjtek
Firmy a inštitúcie Slovenská hokejová reprezentácia