Slováci vyrovnali z 0:2 na 2:2, ale v Lotyšsku opäť prehrali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hokej
Foto: SITA/AP

RIGA 25. apríla (WEBNOVINY) – Slovenská hokejová reprezentácia prehrala v generálke na majstrovstvá sveta v Prahe a Ostrave (1. – 17. mája) v Rige s domácim Lotyšskom 2:3 po samostatných nájazdoch.

V porovnaní s piatkovým duelom nastali zmeny v zostave, prvýkrát v príprave na MS 2015 zasiahol do hry aj útočník Marko Daňo. Slováci ani tentokrát nepodali oslnivý výkon, no ich hra a najmä koncovka boli lepšie ako v piatok. Skóre zápasu otvoril v 36. minúte Kaspars Daugaviňš, ktorý strelou spomedzi kruhov prekonal brankára Jána Laca. Lotyšský kapitán skóroval aj v 48. minúte – na jeho druhý presný zásah v zápase mu prihral Lauris Darziňš.

Slovákom sa v tretej tretine podarilo zmazať dvojgólové manko, keď najprv v 53. minúte strelil kontaktný gól Libor Hudáček a na 2:2 vyrovnal 97 sekúnd pred koncom tretej tretiny Tomáš Surový. V predĺžení gól nepadol a v nájazdoch skórovali iba Lotyši – Konráda, ktorý vystriedal Laca, prekonali Darziňš a Daugaviňš.

Piatkový zápas v Rige našim hokejistom absolútne nevyšiel a prehrali 1:5. Obaja tréneri dali v zostavách priestor hráčom, ktorí bojujú o miesta v zostavách pre majstrovstvá sveta.

V slovenskom tíme prvýkrát nastúpili v tohtosezónnej príprave hráči z NHL. Šancu dostali Andrej Meszároš, Tomáš Kopecký a Richard Pánik, na ich výkone bolo vidieť, že sa ešte zoznamujú po roku na užších zámorských klziskách so širokým európskym. —-> VIAC O PIATKOVOM ZÁPASE.

Slovensko v aprílových prípravných zápasoch pred svetovým šampionátom zaznamenalo bilanciu dve víťazstvá šesť prehier (tri v riadnom hracom čase).

VÝSLEDOK:
Lotyšsko – Slovensko 3:2 po sam. nájazdoch (0:0, 1:0, 1:2 – 0:0, 1:0)

Góly:

35:19 – 1:0 K. Daugaviňš (G. Galviňš, L. Darziňš) – presilová hra

47:09 – 2:0 K. Daugaviňš (L. Darziňš, K. Sotnieks)

52:26 – 2:1 L. Hudáček (M. Ďaloga)

58:23 – 2:2 T. Surový (L. Hudáček)

Samostatné nájazdy:

1. séria: L. Darziňš (gól) – R. Dej (nedal)

2. séria: R. Bukarts (nedal) – M. Daňo (nedal)

3. séria: K. Daugaviňš (gól)

Vylúčenia:

07:08 Richard Pánik – 2 min. (nedovolené bránenie)

12:42 Richard Pánik – 2 min. (seknutie)

19:51 Lotyšsko – 2 min. (príliš veľa hráčov na ľade)

29:55 Krišjanis Redlihs – 2 min. (nedovolené bránenie)

30:19 Martin Réway – 2 min. (držanie)

34:35 Richard Pánik – 2 min. (nebezpečná hra so zvihnutou hokejkou)

34:35 Richard Pánik – 2 min. (hrubosť)

34:35 Janis Sprukts – 2 min. (hrubosť)

36:58 Roberts Bukarts – 2 min. (podrazenie)

42:13 Nikita Jevpalovs – 2 min. (seknutie)

strely na bránu: 24:33, vylúčenia: 5:5 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Agertoft, Zviedritis – Kupcus, Griskevics, 3308 divákov

Zostavy:

Lotyšsko: Muštukovs – K. Redlihs, Jerofejevs, Sotnieks, Galviňš, Cibulskis , Širokovs – M. Redlihs, Sprukts, Bukarts, Daugaviňš, Džeriňš, Darziňš, Cipulis, Berziňš, Saulietis, Abols, Lipsbergs, Jekimovs, Jelisejevs

Slovensko: Laco (sam. nájazdy odchytal Konrád) – Meszároš, Baranka, Jurčina, Sersen, Marek Ďaloga, Graňák, A. Jánošík, Švarný – Miklík, T. Kopecký, Réway – Pánik, Bližňák, Bartovič – M. Daňo, Surový, L. Hudáček – Marcel Haščák, Lušňák, Dej – Viedenský

I. tretina

Prvú väčšiu šancu v zápase mali slovenskí reprezentanti, no Bližňák v 6. minúte nezužitkoval dostatok času, ktorý mu domáci darovali. Vzápätí putoval na trestnú lavicu Pánik a brankár J. Laco musel vytiahnuť efektívny zákrok pri jednej z veľkých šancu súpera. Pánika rozhodcovia neskôr opäť vylúčili, no Slováci udržal čisté konto. Pred prvou sirénou ešte pohrozili Džeriňš či Bukarts, ale J. Laco bol naďalej stopercentný.

II. tretina

Na začiatku druhej časti malo početnú výhodu aj slovenské družstvo, ale gólman Muštukovs nemal veľa práce. V 24. minúte Bartovič našiel Pánika, ktorému puk skĺzol z hokejky a zo šance nebolo nič. Na opačnej strane pohrozil Darziňš, no nechal len vyniknúť gólmana J. Laca.

V 33. minúte nepochodil v úniku L. Hudáček a zahrmelo na opačnej strane. Pri ďalšom vylúčení Pánika si domáci kapitán Daugaviňš nakorčuľoval z pravej strany bližšie o osi hracej plochy a strelou pod hornú žŕdku nedal Lacovi šancu – 1:0.

III. tretina

V 48. minúte pridal druhý gól domáceho kolektívu opäť Daugaviňš, ktorý využil krížnu prihrávku Darziňš z pravej strany – 2:0.

Slovákom sa podarilo skorigovať v 53. minúte, L. Hudáček sa najlepšie zorientoval pred Muštukovsom – 2:1. Kouč Vůjtek už plánoval hru bez brankára, keď Surový z väčšej vzdialenosti prestrelil gólmana súpera a zariadil predĺženie – 2:2.

Predĺženie a sam. nájazdy

V nadstavenej päťminútovke v dobrej šanci neuspel obranca Sersen a rozhodnúť museli až nájazdy. V nich neuspeli Dej ani M. Daňo, kým Darziňš a Daugaviňš áno – 3:2.

Hlas:

Vladimír Vůjtek – tréner SR): „Dnes sme hrali lepšie ako v piatok. V prvej tretine sme ešte boli pod tlakom súpera, ale od druhej časti sme sa zdvihli. Veľmi si vážim, že sme aj za stavu 0:2 nezložili zbrane, bojovali a dokázali vyrovnať. Bohužiaľ, nájazdy nie sú naša silná stránka. Čakali sme viac, ale úplne sklamaný nie som. Stále miešame so zostavou. Skončilo sa obdobie skúšania a od utorka by sme mali byť kompletní. Musím dať dokopy formácie a začať sa pripravovať na šampionát. Zápasy v Lotyšsku nám v niečom pomohli pri výbere hráčov, v niečom zamotali hlavu. Od niektorých špičkových hráčov sme čakali viac, zase sa nám zranil Laco Nagy. Na dnešné nájazdy sme stiahli Jána Laca, vieme, že ich vie chytať veľmi dobre, ale chceli sme súpera trochu prekvapiť.“

Libor Hudáček – útočník SR (zdroj: RTVS): „Tréner Vůjtek po týchto zápasoch vie, čo je potrebné zmeniť. My sa musíme zlepšiť a hrať oveľa lepšie ako v Lotyšsku.“

Richard Pánik – útočník SR (zdroj: RTVS): „Mužstvo ukázalo charakter, keď dokázalo vyrovnať dvojgólový náskok súpera a vrátiť sa do zápasu. Lotyši majú kvalitný tím, čo ukázali v oboch dueloch. V našom družstve je potenciál, potrebujeme hrať kvalitne najmä v defenzíve.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej MeszárošLibor HudáčekMarcel HaščákMarek ĎalogaMarko DaňoMartin RéwayRichard PánikTomáš KopeckýTomáš Surový
Firmy a inštitúcie Lotyšská hokejová reprezentáciaSlovenská hokejová reprezentácia