Nagy si na MS nezahrá, Gáborík si zvyká na časový posun

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Marián Gáborík
Marián Gáborík (vľavo) sa teší na svetový šampionát. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 28. apríla (WEBNOVINY) – Slovenský hokejový útočník Ladislav Nagy sa nezúčastní na majstrovstvách sveta v Česku (1. – 17. mája). Oporu Slovana Bratislava nepustí na šampionát zranenie stehna.

„Vyšetrenia ukázali, že poškodenie svalu v oblasti stehna je v takom rozsahu, že mu neumožní pokračovať v príprave a štartovať na majstrovstvách sveta,“ informoval lekár slovenskej hokejovej reprezentácie Ján Grauzel. Nagy sa zranil v minulotýždňovom prípravnom súboji v Lotyšsku.

Ďalší nominovaní hráči sú momentálne zdravotne v poriadku. Výrazne sa zlepšil aj zdravotný stav brankára Júliusa Hudáčka, ktorý pre problémy s chrbtom nemohol zasiahnuť do minulotýždňového prípravného bloku. „Verím, že bude pokračovať v príprave podľa plánu,“ uviedol Ján Grauzel.

Vůjtek sleduje dianie v NHL, osloví Haláka

Tréner Vladimír Vůjtek povolal do mužstva pre svetový šampionát namiesto Ladislava Nagya útočníka Třinca Štefana Ružičku, ktorý má za sebou sedemzápasovú finálovú sériu českej extraligy.

V utorok pribudol do tímu aj ďalší útočník Třinca Vladimír Dravecký. „Zranenie Laca Nagya sa ukázalo ako vážne, nemôže ísť na MS. Neúčasť každého takého hráča naruší systém a koncepciu. Rátali sme s ním do prvých dvoch formácií. Zranení začína pribúdať – Sekera, Chára, teraz Laco. Skúsení a dobrí hráči z prvých dvoch pätiek nám odchádzajú. Štefan Ružička hral v play-off veľmi dobre. Hodí sa nám do mužstva, potrebujeme praváka,“ uviedol Vladimír Vůjtek, ktorý počíta s Ružičkom do presilových hier.

Reprezentačný kouč SR pozorne sleduje aj vývoj sérii v zámorskych súťažiach NHL a AHL. V pondelok sa klubová sezóna po vyradení s Washingtonom skončila pre brankára Jaroslava Haláka.

„Chceme sa s ním spojiť ešte pred utorňajším tréningom (utorok, pozn.), uvidíme, či nám zdvihne telefón a ako to dopadne. Samozrejme, čakáme aj na to, ako skončí Detroit, kde sú Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo,“ doplnil informácie Vladimír Vůjtek, na ktorého čaká ešte vyraďovanie hráčov z mužstva. Malo by sa tak stať už po stredajšom predpoludňajšom tréningu. Z AHL sledujú zostavovatelia tímu aj Mareka Hrivíka či Martina Marinčina.

Gáborík je zvedavý na umenie Réwaya

K reprezentácii sa v utorok popoludní pripojil útočník Marián Gáborík z Los Angeles Kings. Na prvom mítingu s trénerom Vladimírom Vůjtkom sa dozvedel, že na tréningoch v Bratislave by mal korčuľovať vo formácii s Tomášom Kopeckým a Michelom Miklíkom.

Gáborík pricestoval na Slovensko v nedeľu popoludní. Dovtedy sa pripravoval v Los Angeles, kde po sklamaní z nepostúpenia do play-off absolvoval aj výstupné zdravotné testy a ďalšie klubové mítingy.

„Trochu som si doma oddýchol. Ešte som si úplne nezvykol na časový posun, chvíľu to potrvá, ale do začiatku MS to bude v poriadku,“ uviedol Marián Gáborík, ktorý viacerých spoluhráčov v mužstve pred prvým tréningom nepoznal. Tešil sa na stretnutie s nimi a zvedavý bol na umenie Martina Réwaya, o ktorom mal pozitívne správy.

V Ostrave budú mať Slováci takmer domáce prostredie

Tridsaťtriročný krídelník bude premiérovo hrať v reprezentácii pod vedením trénera Vladimíra Vůjtka. Na prácu českého odborníka má pozitívne referencie. „Teším sa na pôsobenie v jeho tíme. Spravil kus roboty, dosiahol úspechy,“ poznamenal Gáborík, ktorý hral naposledy na majstrovstvách sveta v Bratislave v roku 2011.

Pred štyrmi rokmi bol slovenský tím plný hviezd, mužstvu sa však nedarilo a nepostúpilo pred vlastnými fanúšikmi do play-off. Takmer domáce prostredie čaká na slovenskú reprezentáciu aj na šampionáte v Ostrave.

„V Bratislave sme mali hviezdnejší tím ako teraz, keď je v mužstve veľa mladých chalanov. Všetci majú chuť, každý vie, o čo hráme. Atmosféra v Ostrave bude určite vynikajúca. Musíme sa odosobniť, aby nás podpora neviedla zlým smerom. Každý nechá na ľade maximum, sústredime sa na každé striedanie. Pôjdeme zápas od zápasu,“ povedal Marián Gáborík.

Do začiatku majstrovstiev sveta si bude musieť trenčiansky krídelník zvyknúť na širšie európske klziská. Pár tréningov by mu malo stačiť. „V zápasoch musíme hrať na krátke striedania. Program je náročný, bude dôležité, aby sme sa neunavili,“ tvrdí Gáborík.

Dravecký verí v účasť na druhom šampionáte

Hokejový útočník Vladimír Dravecký má šancu zúčastniť sa na svojom druhom svetovom šampionáte v kariére. K slovenskému tímu sa pripojil v utorok na poslednom zraze pred turnajom v Prahe a Ostrave. Až do druhej polovice minulého týždňa mal 29-ročný krídelník povinnosti v Třinci, s ktorým bojoval vo finále českej extraligy. „Oceliari“ napokon prehrali siedmy finálový duel s Litvínovom a získali strieborné medaily.

„Prehra už prebolela. Keď si však na to finále spomeniem, stále mám zmiešané pocity. Finále i celé play-off boli dobré, mali úroveň. Škoda, že sme ten siedmy duel doma prehrali. Myslím si, že ak by sme dali prvý gól, tak uspejeme,“ vrátil sa Dravecký k finálovej sérii českej extraligy.

Dvadsaťdeväťročný rodák z Košíc hral už na MS 2010 v Nemecku. Tento rok má dobré šance dostať sa opäť do mužstva. Do tímu sa dostal v poslednej možnej chvíli krátko pred začiatkom šampionátu. „Uvidíme, čo prinesú najbližšie dni. Bol by som zlý športovec, ak by som neveril, že sa nedostanem do mužstva. Uvidíme, ako to dopadne. Som rád, že som opäť v reprezentácii. Tešil som sa na všetkých chlapcov, už som ich dlhšie nevidel,“ tvrdí Dravecký, ktorý by mal zotrvať v Třinci aj v sezóne 2015/2016.

Počas pôsobenia v českej extralige mal možnosť sledovať bezprostredné prípravy na šampionát. „V Česku to dosť znamená, je cítiť, že sa blíži turnaj. Ľudia ním žijú. V Ostrave na zápasoch bude veľa Slovákov, tím bude mať veľkú podporu,“ uviedol Vladimír Dravecký.

Slovensko začne šampionát v sobotu 2. mája

Slovensko začne šampionát v sobotu 2. mája súbojom s Dánskom, o deň neskôr hrá s Bieloruskom a potom po jednodňovej pauze ho čaká Slovinsko. Tieto tri duely by mali naznačiť, aké môže mať tím ambície.

„Na majstrovstvách sveta už nehrá slabý tím, všetci vedia hrať hokej. Dnes už nemôžete nikoho podceniť. Netreba mať pred šampionátom veľké oči. Ideme bojovať,“ dodal Marián Gáborík.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ladislav NagyMarián GáboríkŠtefan RužičkaTomáš TatarVladimír DraveckýVladimír Vůjtek
Firmy a inštitúcie Slovenská hokejová reprezentácia