Fíni a Američania zvíťazili, ruský tréner soptil na rozhodcu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rusko - USA
Torey Krug z tímu USA skóruje popri brankárovi Ruska Sergejovi Bobrovskom v zápase B-skupiny na svetovom šampionáte v Česku. Ostrava, 4. máj 2015. Foto: SITA/AP

OSTRAVA 4. mája (WEBNOVINY) – Hokejová reprezentácia USA zvládla aj tretí duel v základnej B-skupine na 79. majstrovstvách sveta v Česku, keď v ostravskej ČEZ aréne v pondelok popoludní zdolala úradujúcich majstrov sveta Rusov 3:2.

Súťažte s nami o dres a lístky na zápasy MS:

Za selfie na MS v hokeji 2015!

Američania ukončili 12-zápasovú víťaznú sériu zbornej, ktorá na MS naposledy prehrala vo štvrťfinále svetového šampionátu v roku 2013. Rusom smolu priniesla nešťastná trinástka.

Obrazom: Najkrajšie momenty zo štvrtého dňa MS

Američania majú plný počet bodov

Prestížny súboj začali lepšie Američania a v 7. minúte sa ujali vedenia gólom Trevora Lewisa. V úvode druhej časti síce vyrovnal Anton Belov na 1:1, no v presilovke o dvoch korčuliarov opäť naklonil misky váh na stranu výberu USA Torey Krug.

Gólovú poistku pridal v 52. minúte Mark Arcobello, necelé štyri minúty pred koncom tretej časti už len skorigoval Sergej Plotnikov. V poslednej minúte síce Rusi odvolali brankára Bobrovského a zatlačili súpera, no vyrovnať sa im nepodarilo. Naopak, deväť sekúnd pred koncom Brock Nelson gólom do prázdnej bránky upravil na 4:2.

Američania v doterajších troch dueloch získali plný počet bodov a dostali sa na čelo B-skupiny pred Rusko, tretí je priebežne slovenský výber.

Najkrajšie momenty zo štvrtého dňa MS v hokeji
Foto: SITA/AP

Znaroks mal ťažké srdce na rozhodcu

Bezprostredne po prehre Rusov mal tréner zbornej Oleg Znaroks ťažké srdce na švédskeho hlavného rozhodcu Marcusa Vinnerborga. Podľa kouča Rusov arbiter posudzoval situácie zaujato.

„Neuznaný gól Plotnikova? Nemožno si nepamätať tohto rozhodcu z nášho zápasu proti Američanom na olympiáde v Soči. Pri zásahu Plotnikova zapískal priskoro, navyše netrestal pri zákroku na Jakovleva, ktorý má päť stehov. Našťastie je v poriadku,“ zneli slová Znaroksa.

Podľa kouča ruskej reprezentácie je v hre žiadosť o nedelegovanie Vinnerborga na súboje zbornej. „Nie je to však v mojej kompetencii. Na to je direktoriát turnaja. Aj v súboji proti Slovincom sme od arbitrov nedostali trestné strieľanie za zákrok na Moziakina. Vedeli sme, že rozhodcovia budú voči nám zaujatí, špeciálne v súboji proti Američanom,“ dodal Znaroks.

Rinne vychytal nulu

Fínska hokejová reprezentácia potvrdila úlohu favorita v súboji proti Nórsku, keď v pondelok večer zdolala svojho súpera hladko 5:0. Suomi majú na svojom konte z troch duelov šesť bodov a v tabuľke základnej B-skupiny sa posunuli už na tretie miesto pred Slovákov, Nóri sú bez bodového zisku na poslednej 8. pozícii.

Skóre duelu otvoril v 6. minúte v presilovke Lindell, na ďalšie dva góly si fínski fanúšikovia museli počkať až do druhej časti, keď sa dvakrát v početnej výhode o dvoch korčuliarov presadil Kemppainen. V treťom dejstve na 4:0 upravil Jokipakka a konečnú podobu výsledku dal o 56 sekúnd neskôr J. Jokinen. Gólman Pekka Rinne vychytal už svoj druhý shutout na turnaji, neinkasoval ani v nedeľu, kedy Suomi porazili Nórsko 3:0.

Výsledky – B-skupina (Ostrava):
Rusko – USA 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)

Góly: 24. Belov (Panarin, Dadonov), 57. Plotnikov (Kulikov, Anisimov) – 7. Lewis (Jones, Eichel), 27. Krug (Jones, Faulk), 52. Arcobello (Vesey), 60. Nelson (A. Lee)

Vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Vinnerborg (Švéd.), Piechaczek (Nem.) – Tošenovsjan (ČR), Mills (Kan.)

Tabuľka B-skupiny:

1. USA 3 3 0 0 0 11:4 9

2. Rusko 3 2 0 0 1 13:9 6

3. Fínsko 3 2 0 0 1 9:5 6

4. Slovensko 2 0 2 0 0 6:4 4

5. Bielorusko 2 1 0 1 0 5:4 4

6. Dánsko 2 0 0 1 1 3:7 1

7. Slovinsko 2 0 0 0 2 5:9 0

8. Nórsko 3 0 0 0 3 3:13 0

Legenda: poradie, mužstvo, zápasy, víťazstvá v riadnom hracom čase (3 b.), víťazstvá po predĺžení alebo sam. nájazdoch (2 b.), prehry po predĺžení alebo sam. nájazdoch (1 b.), prehry v riadnom hracom čase (0 b.), skóre, body.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anton BelovPekka Rinne