Slováci otočili z 0:3 na 4:3, ale s Američanmi prehrali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
USA - Slovensko
Americký útočník Matt Hendricks sa snaží prekonať slovenského brankára Jána Laca počas zápasu B-skupiny na svetovom šampionáte v Česku. Ostrava, 12. máj 2015. Foto: SITA/Ján Viazanička

OSTRAVA 12. mája (WEBNOVINY) – Slovenskí hokejisti vo svojom poslednom zápase na 79. majstrovstvách sveta prehrali s Američanmi 4:5 po predĺžení.

V 21. vzájomnom súboji sa zrodil jedenásty triumf USA, deviaty súboj oboch súperov na svetovom šampionáte sa skončil piatym úspechom tímu USA. Najlepšími hráčmi boli Vladimír Dravecký a Anders Lee.

Stretnutie v ostravskej ČEZ aréne Slováci začali zle a J. Laco inkasoval z prvých štyroch striel dva góly z hokejok B. Smitha a S. Jonesa. V bránke ho potom nahradil J. Hudáček.

Lee zvýšil v úvode druhej časti na 3:0, no Gáborík v presilovke odpovedal a po ňom obranca A. Jánošík skorigoval na rozdiel jedného gólu. Na 3:3 vyrovnal v 37. minúte Dravecký a vedúci gól vzápätí dal Bartovič. Na 4:4 upravil 52 sekúnd pred druhou sirénou Coyle. Tretie dejstvo po gólovo bohatom druhom neprinieslo zmenu skóre. V predĺžení rozhodol o triumfe Američanov mladík Eichel.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjtka už nemali šancu postúpiť do štvrťfinále a v základnej B-skupine obsadia piate miesto a v celkovom účtovaní budú deviaty. Slováci druhýkrát po sebe nepostúpili do štvrťfinále turnaja, deviati skončili aj pred rokom v Minsku. Na tejto priečke sú na MS tretíkrát v histórii, boli na nej tiež vo Fínsku 1997.

Obrazom: Zápas USA – Slovensko

Slováci v predchádzajúcich stretnutiach po nájazdoch zdolali Dánsko, po predĺžení si poradili s Bieloruskom, otočili aj súboj proti Slovinsku, v stredu nevyužili vedenie 2:0 Nórom nakoniec podľahli 2:3, v sobotu nestrelili Fínom ani gól (0:3) a v súboji s Ruskom získali cenný bod (2:3 po predĺžení).

Američania v prvých troch zápasoch na turnaji nezaváhali, postupne zdolali Fínsko (5:1), Nórsko (2:1), Rusko (4:2) potom prišla prehra s Bieloruskom 2:5 a triumfy nad Dánskom (1:0) a Slovinskom (3:1).

Obrazom: Najkrajšie momenty z dvanásteho dňa na MS v hokeji

Výsledok: B-skupina (Ostrava)
USA – Slovensko 5:4 po predĺžení (2:0, 2:4, 0:0 – 1:0)

Góly:

02:36 – 1:0 B Smith (M. Arcobello, J. Moore)

04:11 – 2:0 S. Jones (J. Eichel, T. Lewis) – presilová hra

20:27 – 3:0 A. Lee (J. Faulk, N. Bonino)

26:29 – 3:1 M. Gáborík (V. Dravecký, A. Meszároš) – presilová hra

30:36 – 3:2 A. Jánošík (M. Gáborík, M. Sersen)

36:27 – 3:3 V. Dravecký (M. Ďaloga, T. Kopecký)

38:22 – 3:4 M. Bartovič (D. Graňák)

39:08 – 4:4 Ch. Coyle (Z. Redmond, A. Lee)

64:32 – 5:4 J. Eichel

Vylúčenia:

03:23 Marián Gáborík – 2 min. (seknutie)

25:56 USA – 2 min. (príliš veľa hráčov na ľade)

33:50 Milan Bartovič – 2 min. (seknutie)

33:50 Justin Faulk – 2 min. (podrazenie)

43:37 Libor Hudáček – 2+2 min. (hrubosť)

43:37 Marek Viedenský – 2 min. (hrubosť)

43:37 John Moore – 2 min. (hrubosť)

43:37 Torey Krug – 2 min. (hrubosť)

48:25 Brock Nelson – 2 min. (hákovanie)

48:25 Richard Pánik – 2 min. (hrubosť)

strely na bránu: 34:25, vylúčenia: 5:6 na 2 min., presilovky: 1:1 na 2 min., oslabenia: 0:0, rozhodcovia: Wehrli, (Švajč.), Piechaczek (Nem.) – Dahmén (Švéd.), Fluri (Švajč.), 8812 divákov

Zostavy:

USA: Hellebuyck – Faulk, Krug, S. Jones, Reilly, C. Murphy, J. Moore, Redmond – Coyle, Lee, Bonino – B. Smith, Arcobello, Vesey – B. Nelson, Eichel, T. Lewis – Larkin, Hendricks, Moses

Slovensko: J. Laco (5. J. Hudáček) – Meszároš, Graňák, J. Mikuš, Marek Ďaloga, Sersen, Jurčina, Jánošík, Baranka – Gáborík, Surový, L. Hudáček – Miklík, Viedenský, Tatar – Bližňák, Bartovič, Lušňák – Dravecký, T. Kopecký, Pánik

I. tretina

V úvodných sekundách zápasu inkasoval tvrdý bodyček Hudáček a len ťažko sa dvíhal z ľadu. Prvú vážnejšiu šancu mali Američania – po strele Mosesa sa puk za Lacov chrbát snažil do bránky doraziť Hendricks, ale skóre sa nemenilo. Celú situáciu musel posúdiť videorozhodca.

Američania však udreli hneď v ďalšom útoku, keď Moorovu „delovku“ od modrej čiary pred Lacom tečoval Smith – 1:0. Ďalšia rana prišla o 85 sekúnd neskôr pri vylúčení Gáboríka – Eichel našiel pred bránkou Jonesa a ten vyhnal Laca na striedačku – 2:0.

Konečná tabuľka B-skupiny:

1. USA 7 5 1 0 1 22:14 17 – postup do štvrťfinále

2. Fínsko 7 4 2 0 1 22:9 16 – postup do štvrťfinále

3. Rusko 7 4 1 1 1 30:16 15 – postup do štvrťfinále

4. Bielorusko 7 4 0 2 1 20:19 14 – postup do štvrťfinále

——————————————

5. Slovensko 7 1 2 2 2 17:19 9

6. Nórsko 7 2 0 0 5 12:23 6

7. Dánsko 7 1 0 1 5 10:20 4

——————————————

8. Slovinsko 7 1 0 0 6 9:22 3 – zostup do A-skupiny I. divízie MS

Legenda: poradie, mužstvo, zápasy, víťazstvá v riadnom hracom čase (3 b.), víťazstvá po predĺžení alebo sam. nájazdoch (2 b.), prehry po predĺžení alebo sam. nájazdoch (1 b.), prehry v riadnom hracom čase (0 b.), skóre, body.

Slováci v prvých ôsmich minútach Hellebuycka veľmi neohrozili a po akcii Larkina mohli prehrávať už o tri góly, ale Hudáček puk vyrazil na ľavú žŕdku. V 13. minúte vyskúšal Lušňák pozornosť gólmana Hellebuycka, ktorý puk vyrazil pred seba, ale americkí obrancovia nepustili Bartoviča k dorážke. Na rozdiel gólu mohol znížiť Sersen, ale s jeho strelou z ľavého kruhu si americký brankár poradil.

V 17. minúte Larkin nahadzoval puk na Hudáčka, našťastie pre našich hokejistov sa však Hendricks k dorážke nedostal. Na opačnej svoj tím podržal Hellebuyck, ktorého z bezprostrednej blízkosti nedokázal prekonať Pánik. V poslednej minúte spomedzi kruhov najprv prestrelil Viedenský a pokus Bonina skončil tiež nad bránkou.

II. tretina

Hneď v úvode druhej dvadsaťminútovky sa Američanom podarilo tretíkrát skórovať, keď Faulkovu strelu za Hudáčka tečoval Lee – 3:0. V 24. minúte zahrozili aj Slováci, ale s Pánikovou strelou si Hellebuyck poradil a Kopecký sa k dorážke nedostal. V 26. minúte sa po kombinácii Miklíka s Viedenským dostal pred bránkou k puku Tatar, ktorý ho však neusmernil do bránky.

Slovenskí fanúšikovia v ČEZ aréne si prvýkrát zakričali gól v 27. minúte. V presilovej hre vypálil z pravého kruhu Dravecký a puk za Hellebuycka Gáborík – 3:1. Hudáček následne vytiahol skvelý zákrok pri šanci Larkina a Slovákom sa v 31. minúte podarilo znížiť na rozdiel gólu, keď Gáborík prihral na Jánošíka a ten bekhendovou strelou prekonal amerického gólmana – 3:2.

V 36. minúte sa od modrej čiary až pred bránku dostal obranca Meszároš, ale Hellebuyck pravým betónom puk vyrazil v pokračujúcom slovenskom tlaku ešte neskóroval Ďaloga, ale po jeho ďalšej strele sa puk odrazil Draveckému a ten ho bekhendom poslal do bránky – 3:3. Tlak slovenských hokejistov pokračoval – v 37. minúte sa po pravej strane do útočného pásma predral Pánik, ktorý prihral pred bránku Draveckému, ale Hellebuyck si s jeho pokusom poradil.

Dokonalý obrat zavŕšili Slováci v 39. minúte, keď Graňák vysunul Bartoviča do samostatného nájazdu a ten bekhendovým blafákom nedal americkému brankárovi šancu – 3:4. Divokú druhú časť hry zakončil 52 sekúnd pred jej koncom Coyle, ktorý tečoval puk za Hudáčka – 4:4

III. tretina

Na začiatku tretej tretiny sa slovenskí hokejisti usadili v útočnom pásme, ale ich snahu ukončilo postavanie Gáboríka v bránkovisku. Potom prevzali iniciatívu do svojich rúk Američania, ale strely Arcobella a Redmonda nenarobili Hudáčkovi väčšie problémy. V 44. minúte zápas okorenili pästné súboje Hudáčka s Krugom a aj Viedenského s Moorom. Výsledkom týchto potýčiek bola presilová hra pre Američanov, v ktorej sa im však nepodarilo skórovať.

Vášne vzplanuli aj v 49. minúte po faule Nelsona na Pánika. Americký útočník po svojom nedovolenom zákroku strelil puk do ležiaceho Pánika, ktorý sa neovládol a uštedril Američanovi jednu ranu do tváre a obaja putovali na trestnú lavicu. V hre štyroch proti štyrom si ani jeden tím nevypracoval väčšiu gólovú šancu.

V 55. minúte sa dostali Američania do prečíslenia dvoch proti jednému – Coyle prihral Leemu, ale puk po jeho strele Hudáček skryl do náručia. Šancu nakloniť misky váh na americkú stranu mal aj Moses, ale skóre sa vďaka výbornému zákroku Hudáčka nemenilo. Pred Hellebuyckom neuspel Lušňák, ktorý nastrelil len konštrukciu jeho bránky.

Predĺženie

Nadstavenú päťminútovky začali aktívnejšie Američania, keď takmer 90 sekúnd zvierali Slovákov v pásme – strely Leeho, Jonesa a Arcobella vyrazil Hudáček. V 63. minúte neuspel Faulk a neskóroval ani Jones, ale 28 sekúnd pred koncom predĺženie Eichcel rozhodol o triumfe USA – 5:4.

Hlasy:

Vladimír Vůjtek (tréner SR): „Dnes sme sa krátko pred zápasom dozvedeli, že už nemáme šancu postúpiť do štvrťfinále. V takom prípade je ťažké, aby sa hráči nachystali na svoj zápas. Začali sme duel pod dojmom neúspechu, keďže sme nepostúpili. Od druhej časti sme sa dostali do hry a až do konca sme stretnutie zdramatizovali. Duel sa musel divákom páčiť. Myslím si, že sme prehrali nešťastne – takou náhodnou strelou.“

Todd Richards (tréner USA): „Mali sme veľmi dobrý začiatok a získali sme dvojgólový náskok. V druhej časti sme pridali tretí gól, no potom súper dokázal svojou aktívnou hrou zdramatizovať priebeh. Slováci ukázali, že v mužstve majú technicky zdatných a talentovaných hráčov, zároveň ich dopredu hnalo skvelé publikum.“

Marián Gáborík (útočník SR): „Pred zápasom sme si povedali, že musíme zabrať a odohrať to pre divákov. Prvá tretina nebola ideálna, ale potom sme zahrali solídne. Škoda toho amerického gólu v predĺžení… Turnaj nám nevyšiel, ľudia, najmä tí v ostravskej aréne, si zaslúžili viac. Najmä viac zápasov od nás. Náš výkon na šampionáte gradoval, ale už bolo neskoro. Chýbali nám góly. Je to za nami, hlavy hore, ide sa ďalej.“

Tomáš Kopecký (útočník a kapitán SR): „Chceli sme veľmi zvíťaziť pre trénera aj fanúšikov. Žiaľ, nevyšlo nám to. Nemáme sa za čo hanbiť, otočili sme z 0:3 na 4:3, mali sme to povestné ´momentum´, ale nedotiahli sme to. Po prvej tretine sme si všetci v šatni povedali, že musíme začať hrať a niečo skúsiť. V druhej tretine sme potom predviedli náš najlepší hokej na tomto šampionáte. Samozrejme, teraz prevláda veľké sklamanie, lebo naším cieľom bolo štvrťfinále. V hokeji je to tak: raz ste hore a inokedy zase dolu. Každý z nás bojoval, ale chýbalo trochu šťastia. Keď nedáme góly, nemôžeme vyhrať.“

Dominik Graňák (obranca SR): „Bol to zaujímavý zápas. Nemali sme dobrý začiatok, súper bol efektívny. Od druhej tretiny sme začali viac korčuľovať a bojovať a vrátili sme sa do zápasu. Možno to nebolo takticky dobre hrané, ale pre divákov to muselo byť zaujímavé. Škoda, že sme nezískali aj druhý bod. Mám radosť, že sme sa vrátili do zápasu, lebo ľudia, ktorí prišli do Ostravy a fantasticky nás podporovali, a rovnako i tí pred televíznymi obrazovkami si to zaslúžili.“

Libor Hudáček (útočník SR): „Po prvej tretine sme si povedali, že množstvu ľudí, ktorí opäť prišli, musíme ukázať, že vieme hrať hokej. Škoda, že sme tento duel nevyhrali. Z poludňajšieho zápasu som videl asi dve tretiny, Nóri nám proti Bielorusom nepomohli. Ak by sa to stalo, aj náš súboj s USA by sa asi vyvíjal inak. Na šampionáte sme si však mali počínať lepšie. Mrzí ma, že som nepomohol mužstvu gólom a nepostúpili sme do štvrťfinále. V každom zápase sme bojovali, chýbalo nám trocha viac šťastia a v úvode aj viac hokejovosti.“

Patrik Lušňák (útočník SR): „Odohrali sme dobrý zápas. Škoda inkasovaného gólu na 4:4, ktorý sme dostali rýchlo po našom strelenom štvrtom. Mohli sme turnaj ukončiť troma bodmi a vyhrať zápas v riadnom hracom čase kvôli fantastickým fanúšikom.“

Richard Pánik (útočník SR): „Nemali sme vydarený štart do zápasu. Od druhej tretiny sme sa upokojili a začali sme s Američanmi korčuľovať, odzrkadlilo sa to aj na hre. Dnes bolo vidieť, že keď nešlo o nič, tak sme zrazu hrali uvoľnene a dávali góly. Takto sme mali hrať od začiatku, čo sa nám nepodarilo. Chceli sme postúpiť do play-off, ale nedokázali sme to a sme sklamaní.“

Július Hudáček (brankár SR): „Zápas sme začali vlažne. Vedeli sme, že nám ide iba o česť. Po prvej prestávke sme sa nakopli, povedali si, že to musíme odohrať pre fanúšikov. Začali sme hrať a od druhej tretiny to už bolo krásne pre oko diváka. Začali sme byť agresívni, hrať s pukom. Takto sme si mali počínať celé majstrovstvá sveta: nebáť sa hrať. Musíme sa poučiť a budúci šampionát odohrať lepšie. Tím mal veľký potenciál, mohli sme a mali sme skončiť vyššie. So slabšími tímami musíme hrať agresívnejší hokej, bolo však na nás vidieť príliš veľkú zodpovednosť.“

USA - Slovensko
Foto: SITA/Ján Viazanička
USA - Slovensko
Foto: SITA/Ján Viazanička

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Libor HudáčekMarek ĎalogaMarek ViedenskýMarián GáboríkMilan BartovičRichard PánikVladimír Dravecký
Firmy a inštitúcie Americká hokejová reprezentáciaSlovenská hokejová reprezentácia