Jaromír Jágr nedohral zápas, elitu po debakli opúšťa Rakúsko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty z dvanásteho dňa MS v hokeji
Kanadský útočník Matt Duchene v súboji s Rakúšanom Alexandrom Cijanom počas zápasu A-skupiny na svetovom šampionáte v Česku. Praha, 12. máj 2015 Foto: SITA/AP

PRAHA 12. mája (WEBNOVINY) – Hokejisti Kanady suverénnym spôsobom zakončili svoje vystúpenie v A-skupine majstrovstiev sveta v Prahe. V utorkovom súboji v O2 Aréne prevalcovali Rakúšanov 10:1 a bez straty bodu a skóre 49:14 sa stali víťazmi A-skupiny.

Vo štvrťfinále sa Kanaďania stretnú so štvrtým tímom ostravskej B-skupiny, ktorým sú Bielorusi. Najproduktívnejšími hráčmi Kanaďanov v súboji s Rakúšanmi bol útočníci Jason Spezza a Matt Duchene, autori dvoch gólov a dvoch asistencií. Vytúžený desiaty gól strelil v 55. minúte práve útočník Colorada Duchene.

Rozhodli vzájomné zápasy

Francúzi zdolali Lotyšov 3:2 po samostatných nájazdoch, zachránili sa v elitnej kategórii a poslali Rakúsko do A-skupiny I. divízie.Dvojica utorkových súperov i Rakúsko má na svojom konte po päť bodov a o konečnom poradí rozhodli vzájomné zápasy. Francúzi i Lotyši zdolali Rakúšanov, ktorí sa po roku vracajú do nižšej kategórie.

Obrazom: Najkrajšie momenty z dvanásteho dňa MS v hokeji

Lotyši vyťažili v prvej polovici zápasu z minima maximum. V prvej tretine mali len dve strely, napriek tomu viedli 1:0. Chybnú rozohrávku Janila potrestal v 12. minúte počas presilovky Kaspars Daugaviňš. V 23. minúte trafil presne od modrej čiary do siete aj Guntiš Galviňš, znova v početnej výhode.

Francúzi bojovali, dreli a napokon sa dočkali aj gólov. V 49. minúte znížil Stéphane da Costa a potom vyrovnal Sacha Treille. Lotyšský brankár Masalskis podržal svoj tím deväť sekúnd pred koncom, keď zlikvidoval sólo Desrosiersa. V predĺžení mohol ukončiť duel Sotnieks, ale trafil žŕdku francúzskej bránky.

Na opačnej strane zastavila bránková konštrukcia pokus Fleuryho. Zostupujúci tím do I. divízie určili až samostatné nájazdy, v ktorých boli úspešní všetci traja francúzski strelci. Po skončení duelu vypukla na ľade veľká radosť hráčov krajiny galského kohúta.

Jágr nedohral zápas

Domáca reprezentácia zvíťazila 2:1 po samostatných nájazdoch nad Švajčiarmi. O prvý gól duelu sa v 18. minúte postaral v presilovke o dvoch mužov Kevin Fiala, potomok českých rodičov reprezentujúci „krajinu helvétskeho kríža“.

Fanúšikov v pražskej O2 aréne však znepokojil Jaromír Jágr, ktorý už v polovici druhej tretiny zamieril do kabín v spoločnosti fyzioterapeuta Pavla Kolářa, masíroval si oblasť zadného stehenného svalu či slabín. Jágr už v úvodnom dueli šampionátu proti Švédom inkasoval „sekeru“ do malíčka, ale napokon pokračoval v turnaji. V doterajších šiestich stretnutiach dal štyri góly.

Čechom sa podarilo vyrovnať až v polovici poslednej tretiny z hokejky Martina Zaťoviča. V predĺžení nepadol gól a v rozstrele zo samostatných nájazdov rozhodol v tretej sérii Michal Vondrka. Už pred stretnutím bolo isté, že Česko obsadí tretiu a Švajčiarsko štvrtú priečku v skupine.

Výsledky – A-skupina (Praha):
Kanada – Rakúsko 10:1 (4:0, 2:0, 4:1)

Góly: 7. Barrie (O´Reilly, C. Giroux), 10. Duchene (Spezza, Muzzin), 12. T. Hall (Burns), 15. Ekblad (Eberle), 22. Spezza (Duchene, Wiercioch), 36. Eberle (Burns), 43. MacKinnon (Muzzin), 44. Spezza, 47. B. Schenn (Duchene), 55. Duchene (MacKinnon, Spezza) – 43. Heinrich (Rotter)

Vylúčení: 0:2 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Sidorenko (Biel.), Gofman (Rus.) – Puokka (Fín.), ŠEFČÍK (SR)

Konečná tabuľka A-skupiny:

1. Kanada 7 7 0 0 0 49:14 21 – postup do štvrťfinále

2. Švédsko 7 4 2 0 1 34:19 16 – postup do štvrťfinále

3. Česko 7 4 1 1 1 27:18 15 – postup do štvrťfinále

4. Švajčiarsko 7 2 0 4 1 12:18 10 – postup do štvrťfinále

—————————————-

5. Nemecko 7 2 0 1 4 11:24 7

6. Francúzsko 7 1 1 0 5 13:20 5

7. Lotyšsko 7 0 2 1 4 11:25 5

—————————————-

8. Rakúsko 7 0 2 1 4 10:29 5 – zostup do A-skupiny I. divízie MS

Legenda: poradie, mužstvo, zápasy, víťazstvá v riadnom hracom čase (3 b.), víťazstvá po predĺžení alebo sam. nájazdoch (2 b.), prehry po predĺžení alebo sam. nájazdoch (1 b.), prehry v riadnom hracom čase (0 b.), skóre, body.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jaromír JágrJason SpezzaMichal Vondrka