Tím USA otočil zápas proti Švajčiarom a je v semifinále MS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty zo štvrťfinále MS v hokeji
Mark Streit zo Švajčiarska (vľavo) a Steve Moses z USA počas zápasu štvrťfinále na svetovom šampionáte v hokeji. Ostrava, 14. máj 2015. Foto: SITA/AP

OSTRAVA 14. mája (WEBNOVINY) – Hokejisti USA sa stali prvými semifinalistami na majstrovstvách sveta v Česku, vo štvrtkovom popoludňajšom štvrťfinále si poradili so Švajčiarskom 3:1.

Výkonom síce nepresvedčili, ale na úspech proti „helvétom“ im to stačilo. Američania boli naposledy v najlepšej štvorici pred dvoma rokmi, v Štokholme však po výbornej helsinskej časti prehrali v semifinále práve so Švajčiarmi. Obaja súperi sa stretli aj vlani v Minsku, tam bol úspešnejší zámorský výber (3:2).

Na tím USA čaká v semifinále lepší z večerného zápasu Švédsko – Rusko. Američania majú zatiaľ z MS bilanciu 1 zlatá, 4 strieborné a päť bronzových medailí.

Švajčiarsko obsadí na šampionáte 2015 konečnú 8. priečku. Štvrťfinále pritom začalo lepšie, po individuálnej akcii Romana Josiho viedlo, ale zámorskí hráči otočili duel dvoma gólmi za 57 sekúnd v jeho polovici a potom ho už mali pod kontrolou.

Obrazom: Najkrajšie momenty zo štvrťfinále MS v hokeji

Štvrťfinále (Ostrava):
USA – Švajčiarsko 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

– USA postúpili do semifinále

Góly: 31. B. Smith (Vesey, Arcobello), 32. Coyle (S. Jones, Lee), 51. Gardiner (Coyle, Lee) – 14. Josi

Vylúčení: 3:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Bulanov (Rus.), Rönn (Fín.) – Dahmén (Švéd.), Mills (Kan.), 6495 divákov

Zostavy:

USA: Hellebuyck – Faulk, Krug, S. Jones, M. Reilly, Murphy, Moore, Gardiner – Bonino, Coyle, Lee – B. Smith, Vesey, Arcobello – Eichel, T. Lewis, B. Nelson – Moses, Larkin, Hendricks – Morin

Švajčiarsko: Berra – Blum, Josi, Geering, Streit, Helbling, Grossmann, Loeffel – Hollenstein, Romy, Brunner – Ambühl, Bodenmann, Bieber – Schäppi, Fiala, Trachsler – Suri, Wieser, Almond – J. Walker

Američania v úvode zaostali

Favorizovaní Američania zaostávali v úvode za očakávaniami, chýbala im ľahkosť v korčuľovaní a nedokázali sa presadiť cez pozornú švajčiarsku defenzívu. Švajčiari zahusťovali priestor pred svojou bránkou a snažili sa o rýchly prechod do útoku.

V prvej tretine bolo na oboch stranách veľa nepresností. V 14. minúte predviedol svoje ofenzívne schopnosti obranca Roman Josi, po chybnom striedaní amerického tímu využil svoju rýchlosť, dostal sa sklzom okolo brániaceho hráča a v páde pred Hellebuyckom úspešne zakončil nad vyrážačku. Hra sa odvíjala prevažne v strednom pásme.

Švajčiari mohli viesť o dva góly

Už v 20. sekunde druhej tretiny mohli Švajčiari pridať aj druhý gól, puk po nahodení na Hellebuycka puk poskakoval v bránkovisku, ale nikto z dotierajúcich hráčov ho nedostal do siete. Švajčiari boli smerom dopredu aktívnejší a pred bránkou nebezpečnejší, hrali zodpovedne v osobných súbojoch, v ktorých boli dôrazní.

Američanom robila problémy celoplošná hra súpera. V polovici duelu sa obraz hry zmenil, tím USA za 57 sekúnd otočil výsledok a jeho hráči zrazu ožili, vedeli o sebe a nachádzali sa rýchlymi a presnými prihrávkami na jeden dotyk. Najskôr zaviedol puk za bránku Vasey, počkal si na správny moment a našiel pred Berrom nepokrytého Bena Smitha – 1:1.

O necelú minútu vyslal strelu od modrej Seth Jones a pred bránkou ho ešte tečoval Charlie Coyle – 2:1. Američania si vytvorili aj ďalšie šance, do druhej prestávky sa však už nepresadili.

Zverencom Hanlona power-play nepomohla

V 43. minúte mal šancu Brock Nelson, ale výborne zasiahol Berra. Švajčiarsky gólman uspel aj pri zákroku lapačkou pri presilovkovej strele osamoteného Nicka Bonina. Na opačnej strane sa dostal pred Hellebuycka Ambühl, no už nedokázal zakončiť.

Američania využívali pri útočení rovnaký vzorec, zatiahli puk za bránku spolu s brániacim súperom, následne ho posunuli na modrú čiaru a vrátili späť na bránku. Takto sa zrodil aj tretí gól USA, ktorý strelil Gardiner.

Švajčiari museli otvoriť hru, Hallebuyck musel riešiť niekoľko nebezpečnejších situácií. V 58. minúte sa Glen Hanlon odhodlal k power-play, stiahol Berru, jeho zverenci však už nič neurobili s výsledkom.

Hlasy:

Charlie Coyle (útočník USA): „Nezačali sme najlepšie. Až od druhej tretiny sme sa dostali k našej hre, ktorú sme predvádzali počas doterajšieho priebehu turnaja. Všetko sme zjednodušili a prišlo k obratu. Slabšia atmosféra v porovnaní s predchádzajúcimi duelmi nám nevadila. Čakali sme skôr, že ľudia budú podporovať súpera a nie nás.“

Jimmy Vesey (útočník USA): „Keď sme začali hrať našu hru, prišli aj góly. V prvej tretine to nebolo ono, nechávali sme súperovi veľa priestoru a slabšie sme korčuľovali.“

Seth Jones (obranca USA): „Môj tímový kolega z Nashvillu Roman Josi to spravil v prvej tretine výborne, využil naše zlé striedanie. Je to ofenzívny obranca a dnes to potvrdil. Našťastie sme zobrali zápas do svojich rúk a už sme nedovolili Švajčiarom veľa.“

Roman Josi (obranca Švajčiarska): „Po dobrej prvej tretine sme sa akoby uspokojili, prestali sme hrať, komunikovať navzájom, nepodporovali sme sa a hrali sme príliš pasívne. V druhej tretine sme dostali dva góly a potom to už bolo náročné. Americké zásahy boli pre nich typické, vždy nastrelia puk pred bránku a snažia sa ho tečovať.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Glen Hanlon