Rusi nedovolili Švédom obrat, rozhodli v napínavom závere

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty zo štvrťfinále MS v hokeji
Jevgenij Malkin z Ruska (vpravo) strieľa gól brankárovi Švédska Jhonasovi Enrothovi počas zápasu štvrťfinále na svetovom šampionáte v hokeji. Ostrava, 14. máj 2015. Foto: SITA/AP

OSTRAVA 14. mája (WEBNOVINY) – Po Američanoch a Kanaďanoch aj reprezentanti Ruska postúpili do semifinále 79. majstrovstiev sveta v hokeji v Česku. Vo štvrtkovom podvečernom súboji v Ostrave úradujúci majstri sveta Rusi zdolali Švédov 5:3 (2:0, 1:1, 2:2).

V zaujímavo sa vyvíjajúcom súboji v ČEZ Aréne viedli Rusi na začiatku druhej tretiny už 3:0, ale päť minút pred naplnením 60. minúty Švédi vyrovnali na 3:3.

Ruská odpoveď však prišla takmer vzápätí, keď Jevgenij Malkin opäť poslal mierneho favorita do vedenia. Útočník Pittsburghu Malkin bol ústrednou postavou Rusov v zápase s bilanciou 2 góly a 2 asistencie.

Súpermi Rusov v semifinále budú v sobotu 16. mája Američania. Ruskí hokejisti majú šancu získať tretíkrát zlaté medaily z MS za ostatné štyri roky, vlani bronzoví Švédi zostanú po dvoch rokoch bez medaily.

Obrazom: Najkrajšie momenty zo štvrťfinále MS v hokeji

Štvrťfinále (Ostrava):
Švédsko – Rusko 3:5 (0:2, 1:1, 2:2)

– Rusko postúpilo do semifinále

Góly: 32. Klingberg (Lander), 44. Lander (Ekman-Larsson, Klingberg), 55. Eriksson (Lander, Ekholm) – 11. Moziakin (Malkin, Tarasenko), 17. Širokov (Tichonov, Tarasenko), 21. Malkin (Kuľomin, Belov), 56. Malkin (Moziakin), 59. Tarasenko (Malkin)

Vylúčení: 8:7 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Wehrli (Švaj.), Šindler (ČR) – Lederer (obaja ČR), Carnathan (USA), 7248 divákov

Zostavy:

Švédsko: Enroth (23. Nilsson) – Klefbom, Ekman-Larsson, Ekholm, Klingberg, Rahimi, Granberg, Ahnelöv – Lander, Eriksson, Forsberg – Möller, Sjögren, Lindström – Rask, Lindholm, Ericsson – Lundqvist Josefsson, Hjalmarsson – Danielsson

Rusko: Bobrovskij – Belov, Jakovlev, Antipin, Kulikov, Mironov, Čudinov,- Šipačov, Dadonov, Panarin – Kuľomin, Malkin, Moziakin – Tarasenko, Kovaľčuk, Anisimov – Širokov, Plotnikov, Tichonov

Rusi využili presilovku o dvoch hráčov

V 11. minúte išiel za podrazenie na trestnú lavicu švédsky útočnik Lindholm a keďže už predtým mali severania priveľký počet hráčov na ľade, Rusom sa naskytla presilovka piatoch proti trom. Ich trest prišiel po 21 sekundách.

Malkin našiel Moziakina a kanonier Rusov piatym gólom na šampionáte s pomocou žrde otvoril skóre – 1:0. Druhý gól aktívnejších Rusov prišiel na začiatku 17. min, ale dorážku Širokova musel potvrdiť ešte videorozhodca.

Z druhej tretiny uplynulo iba 48 sekúnd a ruská útočná ikona Malkin nekompromisne prestrelil Enrotha – 3:0. Švédi vyzerali chvíľu na uterák, no pozbierali sa. V bránke Enrotha vystriedal Nilsson a v útoku pridali „tri korunky“ na dôraze.

Švédi dotiahli, zradila ich však korčuľa

V 29. minúte síce Nilssonovi pomohla po strele Plotnikova horná žrď, potom však prišlo vylúčenie Dadonova za hákovanie a konečne aj švédska gólová radosť. Obranca Klingberg si v 32. minúte nakorčuľoval od modrej ku kruhom a švihol pukom pod hornú žrď – 1:3.

Zvýšená švédska snaha bola odmenená druhým gólom v 44. minúte. Len dve sekundy po skončení švédskej presilovky strelil kontaktný gól Lander – 2:3. V 49. minúte mohlo byť vyrovnané, ale tečovaná strela Raska sa len odrazila od pravej žrde ruskej bránky späť na ľadovú plochu. Švédi sa napokon dočkali vyrovnávajúceho gólu v 55. minúte, keď Eriksson umne tečoval Landerovu polostrelu medzi betóny Bobrovského – 3:3.

Ruská odpoveď prišla prakticky z protiútoku, keď Malkin aj s nechcenou pomocou korčule obrancu Ekmana-Larssona opäť poslal úradujúcich šampiónov do vedenia – 4:3. Švédi sa v záverečnom vabanku pri hre bez brankára dopustili chyby a v čase 58:13 Tarasenko gólom do prázdnej bránky spečatil na konečných 5:3 pre Rusov.

Hlasy:

Sergej Bobrovskij (brankár Ruska): „Bol to veľmi náročný zápas so šťastným koncom pre nás. Presvedčili sme sa, že treba hrať 60 minút, lebo Švédi sú veľmi silní. Nemohli sme si myslieť, že v zápase play-off ich zdoláme 10:0. Samozrejme, bolo to najdôležitejšie víťazstvo pre nás na celom turnaji a uvidíme, ako to pôjde ďalej. V semifinále na nás čaká ďalšia náročná bitka, ale nič iné sa od play-off duelov nedá očakávať.“

Viktor Tichonov (útočník Ruska): „Áno, zvíťazili sme aj so šťastím. Po úvodnom náskoku sme boli sebavedomí, ale stačil jeden švédsky gól v presilovke, a to nás zabrzdilo. Prestali sme hrať agresívne, dostali sme sa s pukom maximálne do ich zóny a nezakončili sme. Toto sa nám v ďalších vystúpeniach nesmie stávať.“

Loui Eriksson (útočník Švédska): „Bol to ťažký zápas. Dohnať náskok súpera nás stálo veľa síl. Je v tom aj dávka smoly, keď vyrovnáte z 0:3 na 3:3 a potom rýchlo dostanete štvrtý gól. Nie je to vôbec príjemné, skončiť na majstrovstvách sveta takýmto spôsobom.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jevgenij Malkin