Video: Lotyši vzali Švédom bod, Česi 'dali' Rusov na nulu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty z prvého dňa MS v hokeji

MOSKVA 6. mája (WebNoviny.sk) – Hokejisti Švédska víťazne vstúpili do 80. majstrovstiev sveta v Rusku, keď v Moskve zdolali Lotyšov 2:1 po predĺžení. O osude vyrovnaného stretnutia rozhodol gól Gustava Nyquista v piatej minúte predlženia.

Útočník Detroitu vypichol puk jednému z obrancov Lotyšska, vymenil si ho s Alexandrom Wennbergom a sám zoči-voči gólmanovi súpera skóroval. Lotyši napriek tomu prekvapujúco na úvod MS 2016 vybojovali bod.

Obrazom: Najkrajšie momenty z prvého dňa MS v hokeji

Lotyši si predĺženie vynútili v závere

Švédi v moskovskom Ice Palace z prvej väčšej šance skórovali, keď v 3. kole Jimmie Ericsson z otočky strelou pod hornú žŕdku otvoril skóre. Lotyši mohli vyrovnať o desať minút neskôr. Obranca Oskars Cibulskis po odraznej strele Mikelisa Redlihsa pálil len do pripraveného brankára Švédov Jacoba Markströma. V 18. min Markström zasahoval po ďalšej strele Redlihsa.

V polovici zápasu mohlo byť 2:0, ale Elvis Merzlikinš v bránke Lotyšov sa vytiahol proti strele Linusa Klasena. Lotyši naďalej držali krok s favorizovanými Švédmi a v 53. min sa dočkali vyrovnania. Obranca Sotnieks presilovkovým gólom od modrej čiary si vynútil predĺženie. V ňom predsa len slávil víťazstvo švédsky tím.

Český brankár Furch stiahol roletu

Hokejisti Česka zdolali v Moskve vo svojom úvodnom stretnutí domácu reprezentáciu 3:0. Český obranca, na klubovej úrovni v službách Slovana Bratislava, Tomáš Kundrátek otvoril skóre stretnutia v 15. min. Na začiatku druhej tretiny zvýšil na 2:0 počas presilovej hry o jedného hráča pred bránkou nikým nepokrytý Roman Červenka. Konečnú podobu dal výsledku presným zásahom do opustenej ruskej bránky Michal Birner.

Domáca reprezentácia aj napriek miestami enormnému tlaku nedokázala do záverečného hvizdu zvrátiť kvalitné stretnutie vo svoj prospech. V ceste im stál výborne chytajúci brankár Dominik Furch, ktorý zaznamenal čisté konto. Zverenci Vladimíra Vůjtka si pripísali tri body za triumf v riadnom hracom čase a sú lídrami A-skupiny.

Česi sa predstavia v ďalšom stretnutí už v sobotu 7. mája proti Lotyšsku o 19.15 h SELČ. Ruská zborná nastúpi v druhom dueli v nedeľu 8. mája proti Kazachstanu o 11.15 SELČ.

A-skupina (Moskva):
Švédsko – Lotyšsko 2:1 po predĺžení (1:0, 0:0, 0:1 – 1:0)

Góly: 3. Ericsson (Backlund, Fransson), 65. Nyquist (Wennberg) – 53. Sotnieks (Redlihs, Džeriňš)

Vylúčení: 6:4 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Fonselius (Fín.), Sidorenko (Biel.) – McIntyre, Otmachov (Rus.)

Česko – Rusko 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Góly: 15. Kundrátek (Jan Kovář, Kempný), 21. Červenka (Jeřábek, Pastrňák), 59. Birner

Vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Piechaczek (Nem.), Wehrli (Švaj.) – Nieminen (Fín.), Pihlblad (Švéd.)

Tabuľka A-skupiny:

1. Česko 1 1 0 0 0 3:0 3

2. Švédsko 1 0 1 0 0 2:1 2

3. Lotyšsko 1 0 0 1 0 1:2 1

4. Rusko 1 0 0 0 1 0:3 0

.

Dánsko, Nórsko, Švajčiarsko a Kazachstan ešte nehrali.

Legenda: poradie, mužstvo, zápasy, víťazstvá v riadnom hracom čase (3 b.), víťazstvá po predĺžení alebo sam. nájazdoch (2 b.), prehry po predĺžení alebo sam. nájazdoch (1 b.), prehry v riadnom hracom čase (0 b.), skóre, body.

Tieto správy prinášame s podporou internetových stávok eTIPOS.sk.
Tipos

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Roman ČervenkaTomáš Kundrátek