Video: Brazília na úvod MS vyhrala, rozhodla sporná penalta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
MS vo futbale 2014
Brazílčan Hulk v súboji s Chorvátom Ivanom Perišičom počas štvrtkového zápasu na MS vo futbale. Foto: SITA/AP

SAO PAULO 13. júna (WEBNOVINY) – Futbalisti domácej Brazílie zvíťazili vo štvrtkovom otváracom zápase XX. majstrovstiev sveta na štadióne Arena Corinthians v Sao Paule v základnej A-skupine nad Chorvátmi 3:1 (1:1).

Všetko o MS vo futbale nájdete

—-> TU

Úvodné dva góly „kanárikov“ dosiahol krídelník FC Barcelona Neymar, pričom skóroval najprv umiestnenou strelou spoza šestnástky a v druhom polčase premenil pokutový kop nariadený za faul na Freda.

Tretí zásah pridal Oscar v nadstavenom čase. Európania viedli od 11. min, keď Júlia Césara prekonal jeho spoluhráč, obranca Realu Madrid Marcelo. „Selecao“ sa zásluhou trojbodového zisku dostalo na čelo poradia A-skupiny.

Obrazom: Otvárací ceremoniál majstrovstiev sveta v Brazílii

Zvyšnými dvoma členmi „áčka“ sú Kamerun a Mexiko, ich vzájomný súboj je na programe v piatok 13. júna o 18.00 h SELČ v Natale.

A-skupina:
Brazília – Chorvátsko 3:1 (1:1)

Góly: 29. a 71. Neymar (druhý z pok. kopu), 90.+ Oscar – 11. Marcelo (vlastný), ŽK: 27. Neymar, 88. Luiz Gustavo – 65. Čorluka, 69. Lovren, rozhodovali: Nišimura – Sagara, Nagi (všetci Jap.)

Zostavy:

Brazília: Júlio César – D. Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo – Luiz Gustavo, Paulinho (63. Hernanes) – Hulk (68. Bernard), Oscar, Neymar (88. Ramires) – Fred

Chorvátsko: Pletikosa – Srna, Čorluka, Lovren, Vrsaljko – Modrič, Rakitič – Perišič, Kovačič (61. Brozovič), Olič – Jelavič (78. Rebič)

Hlasy:

Luiz Felipe Scolari (tréner Brazílie): „Neymar je výnimočný hráč, čo veľmi dobre vieme. A on potrebuje cítiť, že ho tak vnímame. Tisícky ľudí nevideli, že pred druhým gólom to mala byť penalta? Arbiter, ktorý o tom rozhoduje, to tak videl. My si to tiež myslíme. Osobne som si ten moment pozrel desaťkrát a podľa mňa to bol pokutový kop. O tom, čo sa mi na našom výkone nepozdávalo, budem diskutovať v prvom rade s hráčmi, nie médiami. Ak si mám vybrať postupujúceho z tejto skupiny, stavil by som na Chorvátsko.“

Niko Kovač (tréner Chorvátska): „Ak toto bol zákrok na penaltu, zrejme hráme basketbal. Takéto fauly sa trestajú? Je hanba, že takýto rozhodca píska na svetovom šampionáte. Na posudzovanie súperových zákrokov vytiahol jeden meter, na nás druhý. Rozhodne však nebol rovnaký.“

I. polčas

Úvodný zásah stretnutia si síce pripísal Brazílčan Marcelo, ale keďže prekonal spoluhráča v bránke Júlia Césara, Chorváti sa v 11. min senzačne ujali vedenia – 0:1.

Domáci potom ožili, ale po parádnom prieniku Neymara neskórovali Fred ani Oscar. Po necelej polhodine hry vyrovnal umiestnenou strelou k ľavej žrdi aktívny Neymar – 1:1.

Do konca prvého polčasu sa hralo už prevažne na polovici Európanov, ale Brazílčania si nevypracovali ďalšie gólové príležitosti.

Video: Gólový zostrih zápasu

II. polčas

Do druhého polčasu vstúpili aktívnejšie Scolariho zverenci. V jeho úvodnej desaťminútovke však neohrozili bránku súpera. Potom sa dlho nič zaujímavé nestalo, až v 71. min so šťastím premenil pokutový kop Neymar – 2:1.

Štvrťhodinu pred koncom riadneho hracieho času spálil tutovku David Luiz, keď hlavičkou z bezprostrednej blízkosti poslal loptu len tesne nad brvno.

Štyri minúty pred koncom riadneho hracieho času to ešte skúsil strelou z poriadnej diaľky Modrič, ale Júlio César bol pozorný. Chorváti napokon inkasovali ešte raz, keď v nadstavenom čase prekvapil hosťujúceho brankára Oscar – 3:1.

Tabuľka A-skupiny:

1. Brazília 1 1 0 0 3:1 3

2. Chorvátsko 1 0 0 1 1:3 0

Kamerun a Mexiko ešte nehrali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe David LuizJúlio CésarThiago Silva