Video: Španieli utŕžili na MS debakel, sfúkli ich Holanďania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty z druhého dňa na MS vo futbale
Španielsky útočník Diego Costa v súboji s Holanďanom Stefanom de Vrijom počas piatkového zápasu B-skupiny na MS vo futbale. Foto: SITA/AP

SALVADOR 13. júna (WEBNOVINY) – Futbalisti Holandska zvíťazili nad úradujúcimi svetovými šampiónmi Španielmi 5:1 v piatkovom zápase B-skupiny na XX. majstrovstvách sveta v brazílskom Salvadore. Ide o najvyššiu prehru Španielov na majstrovstvách sveta od roku 1950, keď podľahli domácej Brazílii.

Všetko o MS vo futbale nájdete

—-> TU

Úvodný gól na štadióne Arena Fonte Nova strelil v 27. min stredopoliar „La Furia Roja“ Xabi Alonso, ktorý premenil pokutový kop. Minútu pred koncom prvého polčasu vyrovnal hlavičkou Robin van Persie po centri z polovice ihriska v podaní Daleya Blinda.

Obrazom: Piatkové zápasy na MS vo futbale

Po zmene strán skórovali už len Holanďania, v rozpätí jedenástich minút sa presadili Arjen Robben a Stefan de Vrij. Na 4:1 upravil po chybe brankára Ikera Casillasa svojím druhým presným zásahom Van Persie. Konečnú podobu výsledku určil po individuálnom prieniku v 80. min krídelník Robben.

Holanďania figurujú zásluhou zisku troch bodov a na čele tabuľkového poradia B-skupiny.

B-skupina:
Španielsko – Holandsko 1:5 (1:1)

Góly: 27. Xabi Alonso (z pok. kopu) – 44. a 72. Van Persie, 53. a 80. Robben, 64. S. de Vrij, ŽK: 65. Casillas – 25. J. de Guzmán, 41. S. de Vrij, 66. Van Persie, rozhodovali: Rizzoli – Faverani, Stefani (všetci Tal.)

Zostavy:

Španielsko: Casillas – Azpilicueta, S. Ramos, Piqué, J. Alba – Xabi Alonso (63. Pedro Rodríguez), Busquets – David Silva (78. Fábregas), Xavi Hernández, Iniesta – Diego Costa (62. F. Torres)

Holandsko: Cillessen – Janmaat, Martins Indi, Vlaar, S. de Vrij (77. Veltman), Blind – N. de Jong, Sneijder, J. de Guzmán (62. Wijnaldum) – Van Persie (79. Lens), Robben

Tabuľka B-skupiny

1. Holandsko 1 1 0 0 5:1 3

2. Čile 1 1 0 0 3:1 3

3. Austrália 1 0 0 1 1:3 0

4. Španielsko 1 0 0 1 1:5 0

I. polčas

Úvodnú príležitosť zápasu nevyužil vo 8. min holandský stredopoliar Sneijder, ktorý sa po prihrávke od Robbena rútil sám na brankára Casillasa, no gólmana Realu Madrid strelou z hranice šestnástky neprekonal.

Španieli sa usilovali prekonať defenzívu súpera presnými prihrávkami, po jednej z nich sa v 13. min dostal k zakončeniu útočník s brazílskymi koreňmi Diego Costa, neohrozil však bránku Holandska.

Video: Gólový zostrih zápasu

O sedem minút neskôr mohol skórovať David Silva, v dobrej pozícii sa ešte neúspešne pokúsil o prihrávku. V 26. min spadol v šestnástke Diego Costa, taliansky rozhodca Rizzoli nariadil pokutový kop a ten premenil Xabi Alonso – 1:0.

Dve minúty pred koncom úvodnej časti hry mohol pridať druhý gól Španielov David Silva, ale skvelým zákrokom mu radosť zmaril brankár Cillessen. V predposlednej minúte udreli Holanďania, center Blinda usmernil do bránky hlavou Van Persie a vyrovnal – 1:1.

II. polčas

Po zmene strán posunul „Oranjes“ do vedenia v 53. min Robben, ktorý sa uvoľnil cez Piquého a prekonal Casillasa – 1:2. O sedem minút neskôr napálil loptu do brvna Van Persie.

Holanďania si naďalej vytvárali príležitosti a zaskočeným Španielom uštedrili tretí úder – v 64. min skóroval po centri Sneijdera stopér De Vrij – 1:3.O tri minúty dostal loptu do siete Holandska David Silva, ale jeho gólovú radosť zmaril ofsajdový verdikt rozhodcov. V 72. min sa svojho druhého gólu v Brazílii dočkal Van Persie, ktorý využil zaváhanie Casillasa pri rozohrávke a skóroval do prázdnej bránky – 1:4.

Útočníka Manchestru United napodobnil Robben, druhý gól krídelníka nemeckého Bayernu Mníchov padol v 80. min po tom, čo sa Holanďan pohral s brániacimi hráčmi aj gólmanom Casillasom – 1:5. Poltucet v španielskej sieti mohol zavŕšiť striedajúci Wijnaldum, ale Casillas predviedol vynikajúci zákrok.

Poslednú príležitosť na skórovanie nevyužil útočník Španielska Torres, ktorý v stopercentnej pozícii nezasunul loptu do opustenej bránky Holanďanov.

Hlasy:

Vicente Del Bosque (tréner Španielska): „Prehrali sme a musíme to akceptovať. V druhom polčase bolo v našej hre veľa, preveľa chýb. Holanďania sa gólmi dostali fo eufórie a my sme boli čoraz viac zneistení. Sami seba sme touto vysokou prehrou dostali do zložitej situácie.“

Robin van Persie (útočník a kapitán Holandska): „Je neuveriteľné, čo sa stalo. Sen sa stal skutočnosťou pre celé Holandsko. Neviem to vysvetliť, ako sme to dokázali, ale je to fantastické.“

Arjen Robben (útočník Holandska): „Pre takéto víťazstvá žijete, pre takéto víťazstvá hráte futbal. Stále som veril v silu tohto mužstva. Teraz už vieme, že na to máme. Musíme len veriť sami sebe.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Arjen RobbenDavid SilvaDiego CostaXabi AlonsoXavi Hernández