Video: Španieli titul na MS neobhája, ich sen ukončilo Čile

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
MS vo futbale 2014
Čiľan Eugenio Mena v súboji so španielskymi futbalistami počas stredajšieho zápasu na svetovom šampionáte v Brazílii. Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 18. júna (WEBNOVINY) – Futbalisti Španielska prehrali s hráčmi Čile 0:2 v stredajšom zápase na XX. majstrovstvách sveta v brazílskom Riu de Janeiro a svoju púť za obhajobou titulu ukončia už po bojoch v základnej B-skupine.

Všetko o MS vo futbale nájdete

—-> TU

Španieli nechcene nadviazali na neúspešné vystúpenia Talianov na šampionáte v Juhoafrickej republike 2010, ktorí rovnako v pozícii obhajcu nepostúpili do osemfinále. Čiľania si zabezpečili miestenku medzi šestnásť najlepších mužstiev MS, spolu s nimi postupujú aj Holanďania.

Úvodný gól na štadióne Maracana strelil v 20. min útočník FC Valencia Eduardo Vargas. Ďalší úder zasadil úradujúcim svetovým šampiónom v 43. min stredopoliar Charles Aránguiz, ktorý skóroval po štandardnej situácii. Najväčšie príležitosti Španielov nepremenili Xabi Alonso, Diego Costa a Sergio Busquets.

Obrazom: Stredajšie zápasy na MS vo futbale

Čiľanom vyšla odplata za prehru 1:2 so Španielmi v H-skupine MS 2010. Zaujímavosťou je, že až jedenásť futbalistov, teda polovica aktérov, ktorí nastúpili v predmetnom dueli pred štyrmi rokmi v základných zostavách, vybehlo na trávnik Maracany rovnako od úvodnej minúty.

Čile figuruje so šiestimi bodmi na druhom mieste B-skupiny za rovnako šesťbodovým Holandskom. Španieli sú bez bodu poslední v „béčku“ a v treťom súboji s Austrálčanmi budú bojovať o nepostupovú tretiu priečku. Čile sa ‚pobije‘ s Holandskom o prvú pozíciu.

B-skupina:
Španielsko – Čile 0:2 (0:2)

Góly: 20. E. Vargas, 43. Aránguiz, ŽK: 40. Xabi Alonso – 26. Vidal, 61. Mena, rozhodovali: Geiger – Hurd (obaja USA), Fletcher (Kan.), 74 101 divákov

Zostavy:

Španielsko: Casillas – Azpilicueta, Javi Martínez, S. Ramos, J. Alba – Busquets, Xabi Alonso (46. Koke) – David Silva, Iniesta, Pedro Rodríguez (76. S. Cazorla) – Diego Costa (64. F. Torres)

Čile: C. Bravo – Isla, Medel, F. Silva, Jara, Mena – Aránguiz (64. F. Gutiérrez), Vidal (88. Carmona), M. Díaz – E. Vargas (84. Valdívia), A. Sánchez

Tabuľka B-skupiny:

1. Holandsko 2 2 0 0 8:3 6 – istý postup do osemfinále

2. Čile 2 2 0 0 5:1 6 – istý postup do osemfinále

***********************************************************

3. Austrália 2 0 0 2 3:6 0

4. Španielsko 2 0 0 2 1:7 0

I. polčas

Čiľania mohli otvoriť skóre už v úvodnej minúte duelu, po prieniku Vidala sa v dobrej pozícii nedostali k dôraznému zakončeniu. Po štvrťhodine hry pohrozili Španieli, Xabi Alonso zblízka trafil brankára Brava. Ako prví sa z gólu tešili hráči Čile – po sérii rýchlych prihrávok sa lopta dostala k voľnému Vargasovi, ten prekonal Casillasa a Juhoameričania viedli 1:0.

Video: Gólový zostrih zápasu

Najväčšie príležitosti „La Furia Roja“ na vyrovnanie v prvom polčase nevyužili Xabi Alonso a Diego Costa. Čiľania udreli druhýkrát dve minúty pred polčasovou prestávkou – po štandardnej situácii sa do zakončenia dostal Aránguiz a presnou strelou k ľavej žrdi zvýšil na 2:0.

II. polčas

Španieli v druhom polčase už aj so stredopoliarom Kokem mohli znížiť v 49. min, ale strelu Diega Costu zvnútra šestnástky Čiľania zblokovali. Vynikajúcu príležitosť nevyužil Busquets, ktorý z piatich metrov minul Bravovu svätyňu. Španieli boli pri lopte častejšie, ale nevytvárali si dobré strelecké pozície.

Naopak, nebezpečnejší boli Čiľania, ale rýchle protiútoky nepremenili na tretí gól Isla ani Sánchez. V 84. min pohrozil strelou spoza šestnástky Iniesta, ale Bravo jeho pokus vyrazil. V nadstavenom čase sa nepresadil ani Sergio Ramos, Čiľania sa tak po záverečnom hvizde amerického rozhodcu Geigera tešili z postupu do osemfinále.

Hlasy:

Vicente del Bosque (tréner Španielska): „Samozrejme, že sme smutní. Tento šampionát v Brazílii nám bohužiaľ nevyšiel, je to veľmi bolestivé konštatovanie. V oboch vystúpeniach – proti Holandsku i Čile sme ťahali za kratší koniec a zaostávali za súpermi. Neboli sme schopní dosiahnuť priaznivejšie výsledky. V tejto chvíli však nechcem robiť nejakú obšírnejšiu analýzu, ani pokiaľ ide o moju budúcnosť.“

Jorge Sampaoli (tréner Čile): „Tento tím hrá vynikajúci futbal. Je to asi najlepšie mužstvo, aké malo Čile v histórii. Som šťastný, že sme náročnú konfrontáciu proti Španielsku úspešne zvládli. Chlapci predviedli vynikajúci výkon. V záverečnom vystúpení v skupine sa pokúsime zdolať aj Holandsko, tým by sme vyhrali našu skupinu.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe David SilvaDiego CostaPedro RodríguezSergio BusquetsSergio RamosXabi Alonso