Video: Kostarika zdolala na MS aj Talianov, Anglicko končí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Piatkové zápasy na MS vo futbale
Hráči Kostariky sa tešia zo svojho víťazstva nad Talianmi počas piatkového zápasu D-skupiny. Piatkové duely na XX. majstrovstvách sveta vo futbale v Brazílii. Foto: SITA/AP

RECIFE 20. júna (WEBNOVINY) – Futbalisti Kostariky šokovali celý svet. Maličká krajina z Karibiku senzačne postúpila do osemfinále majstrovstiev sveta v Brazílii, napriek tomu, že v D-skupine jej spoločnosť robia traja bývalí šampióni Taliansko, Uruguaj a Anglicko.

Všetko o MS vo futbale nájdete

—-> TU

Zverenci Jorgeho Luisa Pinta najprv nečakane zvíťazili pri svojom vstupe do turnaja nad dvojnásobnými majstrami sveta Uruguajčanmi (triumfy na MS v rokoch 1930 a 1950) 3:1 a v piatok v Recife zdolali najtesnejším výsledkom (1:0) aj Talianov (1934, 1938, 1982, 2006). Účinkovanie v „déčku“ ukončia utorkovým súbojom proti hráčom „Albiónu“, ktorý je bez bodu a už nemá šancu na prienik do osemfinále.

D-skupina:
Taliansko – Kostarika 0:1 (0:1)

Gól: 44. Bryan Ruiz, ŽK: 69. Balotelli – 71. Cubero, rozhodovali: Osses – Astroza, Román (všetci Čile)

Zostavy:

Taliansko: Buffon – Darmian, Barzagli, Chiellini, Abate – De Rossi – Candreva (57. Insigne), Pirlo, Thiago Motta (46. Cassano), Marchisio (69. Cerci) – Balotelli

Kostarika: K. Navas – Gamboa, Ó. Duarte, Giancarlo González, Umaňa, Júnior Díaz – Bryan Ruiz (81. Brenes), Borges, Tejeda (68. Cubero), Bolaňos – Joel Campbell (74. Ureňa)

Tabuľka D-skupiny:

1. Kostarika 2 2 0 0 4:1 6 – istý postup do osemfinále

2. Taliansko 2 1 0 1 2:2 3

——————————————————————–

3. Uruguaj 2 1 0 1 3:4 3

4. Anglicko 2 0 0 2 2:4 0

Jediný gól piatkového súboja dosiahol útočník anglického Fulhamu Bryan Ruiz, ktorý strávil jarnú časť uplynulej ligovej sezóny na hosťovaní v holandskom PSV Eindhoven. Dvadsaťosemročný útočník hlavičkou zužitkoval nezištný center Júniora Díaza v závere prvého polčasu.

Regulárnosť zásahu hlavnému rozhodcovi Čiľanovi Enriqueovi Ossesovi potvrdila signálom do náramkových hodiniek moderná technológia, keďže lopta sa po zakončení Stredoameričana odrazila od brvna len tesne za bránkovú čiaru.

Piatkové zápasy na MS vo futbale

V úvodnej štvrťhodine zaujala len 7. min a v nej rohový kop Kostariky, ale pri hlavičke Borgesa nemusel Buffon zasahovať. Až v 27. min prvýkrát pohrozili aj Taliani – nepresnou strelou Thiaga Mottu.

Vyložená šanca sa zrodila až po vyše polhodine, Pirlo geniálne našiel prihrávkou za obranu Balotelliho, ale taliansky kanonier neuspel prehadzujúc kostarického brankára. Skóre duelu otvoril krátko pred koncom prvého polčasu hlavičkou Bryan Ruiz zužitkujúc nezištný center Júniora Díaza.

Video: O víťazstve Kostariky rozhodol Ruiz

Druhý polčas otvoril priamy kop Pirla, s ktorým si Navas poradil. Kostaričania hrali zodpovedne v defenzíve a nepúšťali hráčov európskeho tímu do príležitostí. Stredoameričania boli spokojní s jednogólovým náskokom, nehrnuli sa do útoku a s prehľadom si udržali tesné vedenie až do konca.

Najhorší z D-čka majú istý postup

Kostarika sa dostala so osemfinále, aj keď z D-skupiny je to najhoršie postavený národný tím v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). V júnovom vydaní renkingu krátko pred šampionátom patrila tejto karibskej krajine až 28. pozícia, Anglicko bolo desiate, Taliansko deviate a Uruguaj dokonca siedmy.

Kostaričania napriek tomu zatiaľ ohurujú jednoduchosťou a zároveň efektivitou v koncovke celý futbalový svet. „Odovzdali sme maximum, ale nestačilo to. Súper hral excelentne v obrane a zablokoval každú našu prihrávku do ofenzívy,“ vyhlásil tréner „azúrovej squadry“ Cesare Prandelli. Taliani majú napriek piatkovému výsledkovému zaváhaniu všetko vo vlastných rukách. „Nebojím sa, že by sme mali skončiť na šampionáte už v skupine, čaká na nás ešte jedno stretnutie. Teraz si potrebujeme odpočinúť a načerpať novú energiu, aby sme zvládli súboj s Uruguajom,“ doplnil skúsený 56-ročný odborník.

Kostarika sa predstaví vo vyraďovacej fáze MS len druhýkrát v histórii. Premiérovo sa jej to podarilo pri debute v roku 1990 na šampionáte v Taliansku, keď pod vedením známeho kormidelníka Boru Milutinoviča zdolala v základnej skupine Švédsko a Škótsko, potom stroskotala v osemfinále na Československu.

Angličania sú bez šance na postup

Zhodou okolností je to na deň presne 24 rokov, keď Kostaričania vyhrali na Apeninskom polostrove nad Švédmi 2:1 a zabezpečili si postup do „vyraďovačky“. „Bol to krásny zápas. Veľmi ma teší, že sme z neho odišli so zdvihnutými hlavami. Ľudia v Kostarike si zaslúžia toto víťazstvo, od začiatku podporujú mňa i celý tím. Tento úspech patrí jednoznačne im,“ poznamenal po meraní síl v Recife kolumbijský lodivod Kostariky Pinto.

Katastrofický scenár pre futbalistov anglickej reprezentácie na majstrovstvách sveta v Brazílii sa v piatok naplnil. Keďže Kostaričania zdolali Talianov, „Albión“ je už bez šance na postup do osemfinále.

Zverenci Roya Hodgsona prehrali obe ich doterajšie stretnutia s Talianmi i Uruguajčanmi zhodne 1:2 a nezískali ani bod.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Cesare Prandelli