Portugalsko bolo sekundy od vypadnutia, USA prišli o výhru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Cristiano Ronaldo
Napriek remíze s USA nemajú Cristiano Ronaldo a spol. postupový osud z G-skupiny len vo svojich rukách. Foto: SITA/AP

MANAUS 23. júna (WEBNOVINY) – Futbalistov USA len pár sekúnd delilo od postupu do osemfinále majstrovstiev sveta v Brazílii, v závere nadstaveného času však stratili vedenie a s Portugalskom získali po remíze 2:2 v Manause iba bod. Záchrancom nádejí európskeho tímu bol Varela. Napriek tomu nemajú Cristiano Ronaldo a spol. postupový osud len vo svojich rukách. Výhra by posunula Američanov do vyraďovacej časti.

Všetko o MS vo futbale nájdete

—-> TU

Portugalsko malo výborný vstup do stretnutia. Skóre duelu otvoril v 5. min po presnej strele Nani, ku ktorému sa dostala lopta po neobratnom zákroku Camerona. Američania boli potom aktívnejší, v závere prvého polčasu im však pomohla po ďalšom pokuse Naniho žrď. V druhom dejstve sa Američanom podaril obrat, po góloch Jermaina Jonesa a Clinta Dempseyho sa dostali do vedenia 2:1. V závere však vyrovnal Varela.

Američania sú v tabuľke G-skupiny na 2. mieste so štyrmi bodmi o skóre za Nemeckom. Portugalsko má podobne ako Ghana na svojom konte bod. Až v poslednom kole sa rozhodne o postupujúcich z tejto skupiny. Američanov čakajú Nemci a reprezentantov Portugalska zasa Ghančania.

Obrazom: Nedeľňajšie zápase na MS vo futbale

Výsledok – G-skupina (Manaus):
USA – Portugalsko 2:2 (0:1)

Góly: 64. J. Jones, 81. Dempsey – 5. Nani, 90.+ Varela ŽK: 75. J. Jones (USA), rozhodovali: Pitana – Maidana, Belatti (všetci Arg.), 40 123 divákov

Zostavy:

USA: T. Howard – F. Johnson, Cameron, Besler, Beasley – Beckerman, J. Jones – Bedoya (72. Yedlin), Bradley, Zusi (90. O. Gonzalez) – Dempsey (87. Wondolowski)

Portuglasko: Beto – Joao Pereira, Ricard Costa, Bruno Alves, A. Almeida (46. William Carvalho) – Joao Moutinho, Miguel Veloso, Raul Meireles (69. Varela) – Nani, Cristiano Ronaldo – Hélder Postiga (16. Éder)

Tabuľka G-skupiny:

1. Nemecko 2 1 1 0 6:2 4

1. USA 2 1 1 0 4:3 4

3. Ghana 2 0 1 1 3:4 1

4. Portugalsko 2 0 1 1 2:6 1

I.polčas

V opatrnom úvode zaskočil Američanov rýchly prvý gól Portugalcov. V 5. min po centri Velosa zahral neobratne loptu Cameron a úplne voľný Nani nemal problém skórovať – 0:1. Hráčov USA inkasovaný gól nabudil a boli aktívnejší. Portugalská obrana odolávala nebezpečným atakom súpera.

Video: Gólový zostrih zápasu

V 13. min mieril len tesne nad z priameho kopu Clint Dempsey. Americký kapitán potom zakončoval nepresne aj pri ďalších troch dobrých možnostiach. V 32. min sa nepresadil ani Fabian Johnson.

Záver prvého polčasu patril hráčom Portugalska. Najskôr vychytal Howard dobrý pokus Naniho, potom strela rovnakého hráča skončila na žrdi a americký gólman potom zlikvidoval aj dorážku Édera.

Loptu dostal do siete bruchom

Zaujímavý duel pokračoval aj v druhom polčase. Američania veľmi túžili po vyrovnaní, ale museli si dávať pozor aj na rýchle výpady súpera. V 55. min z druhej vlny nabiehajúci Bradley mal pred sebou takmer prázdnu bránku, ale jeho strelu vykopol z bránkovej čiary Ricardo Costa.

Hráči USA sa dočkali v 64. min, po rohu Zusiho odvrátila portugalská obrana loptu mimo pokutového územia, ale Jermain Jones ju poslal späť k vzdialenejšej žrdi a brankár Beto nestačil ani reagovať – 1:1. V 81. min sa podaril Američanov veľký obrat, aktívny Dempsey dostal zblízka loptu do siete svojim bruchom – 2:1

V závere tím USA obetavo bránil, ale v piatej minúte nadstaveného času neubránili stopéri Varelu, ktorý hlavou usmernil do siete centrovanú loptu Cristiana Ronalda – 2:2

Hlasy:

Jürgen Klinsmann (tréner USA): „Teraz sme sklamaní, ale na konci dňa sa musíme pozrieť na pozitíva. Bol to divoký zápas a skvelý výkon mojich zverencov. Dnes sme mohli dať viac gólov. Čaká nás náročnejšia cesta, musíme zdolať Nemecko alebo aspoň dosiahnuť dobrý výsledok.“

Paulo Bento (tréner Portugalska): „Výsledok nie je pre nás dobrý. Našťastie, nie sme ešte mimo hry. Vydali sme posledné sily, aby sme vyrovnali na 2:2. Teraz nás čaká zápas o všetko.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Cristiano Ronaldo