Video: Portugalsko napriek výhre nad Ghanou na MS skončilo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Štvrtkové zápasy na MS vo futbale
Portugalčan Cristiano Ronaldo hlavičkuje počas štvrtkového zápasu G-skupiny na MS v Brazílii proti Ghane. Foto: SITA/AP

BRASÍLIA 26. júna (WEBNOVINY) – Futbalisti Portugalska zvíťazili nad hráčmi Ghany 2:1 vo štvrtkovom zápase G-skupiny na XX. majstrovstvách sveta v Brazílii.

Všetko o MS vo futbale nájdete

—-> TU

Úvodný gól na Estádio Nacional Mané Garrincha v Brasílii strelil v 31. min ghanský stopér John Boye, ktorý po centri Portugalčana Miguela Velosa nešťastne prekonal vlastného brankára Fataua Daudu.

V 57. min vyrovnal presnou hlavičkou Asamoah Gyan, desať minút pred koncom zabezpečil Portugalčanom jedinú výhru na turnaji kanonier Realu Madrid Cristiano Ronaldo.

Obrazom: Štvrtkové zápasy na MS vo futbale

Portugalsko ziskom troch bodov preskočilo Ghanu v tabuľkovom poradí „géčka“, no obsadilo len tretiu pozíciu. S postupu do osemfinále sa tešili Nemci a Američania, Európania zvíťazili vo štvrtkovom vzájomnom stretnutí 1:0 a triumfovali v G-skupine.

G-skupina:
Portugalsko – Ghana 2:1 (1:0)

Góly: 31. J. Boye (vlastný), 80. Cristiano Ronaldo – 57. Asamoah Gyan, ŽK: 90.+ Joao Moutinho – 39. Afful, 55. Waris, 78. J. Ayew, rozhodovali: Shukralla – Tulefat, Saleh (všetci Bahr.), 67 540 divákov

Zostavy:

Portugalsko: Beto (89. Eduardo) – Joao Pereira (61. Varela), Pepe, Bruno Alves, Miguel Veloso – Joao Moutinho, William Carvalho, Rúben Amorim – Nani, Cristiano Ronaldo – Éder (69. Vieirinha)

Ghana: Dauda – Afful, J. Boye, Jonathan Mensah, Kwadwo Asamoah – Atsu, Rabiu (76. Acquah), Agyemang-Badu, A. Ayew (81. Wakaso Mubarak) – Waris (71. J. Ayew), Asamoah Gyan

Konečná tabuľka G-skupiny:

1. Nemecko 3 2 1 0 7:2 7 – postup do osemfinále

2. USA 3 1 1 1 4:4 4 – postup do osemfinále

3. Portugalsko 3 1 1 1 4:7 4

4. Ghana 3 0 1 2 4:6 1

I. polčas

Už po piatich minútach hry mohol otvoriť skóre portugalský kanonier Cristiano Ronaldo, jeho pokus z pravej strany prekvapil gólmana Daudu a opečiatkoval brvno. O sedem minút neskôr opäť nepochodil hráč Realu Madrid, jeho priamy kop vyrazil ghanský brankár mimo priestoru svojej svätyne.

Video: Gólový zostrih zápasu

Po dvadsiatich minútach sa mohlo meniť skóre v prospech Portugalska i Ghany – najskôr tretíkrát neuspel Cristiano Ronaldo, ktorého hlavičku zo šiestich metrov zneškodnil vynikajúcim zákrokom Dauda, na druhej strane sa nepresadil Asamoah Gyan zoči-voči brankárovi Betovi.

V 31. min sa Portugalsko tešilo z úvodného gólu. Center Velosa z ľavej strany usmernil za chrbát Daudu stopér Ghany Boye, od jeho kolena sa lopta odrazila postupne do brvna a ľavej žrde do siete – 1:0. O tri minúty neskôr mohol zvýšiť rozdiel v skóre Amorim, ale z hranice šestnástky trafil len bočnú sieť Daudovej bránky.

II. polčas

Ghančania sa vrátili do hry o víťazstvo v 57. min, center Kwadwa Asamoaha usmernil hlavou do portugalskej bránky Asamoah Gyan – 1:1. O štyri minúty strelec vyrovnávajúceho gólu ideálne našiel v pokutovom území Warisa, jeho nepresná hlavička neposunula Ghanu na postupovú pozíciu číslo dva v rámci G-skupiny. V 69. min vyskúšal šťastie strelou z diaľky striedajúci Portugalčan Varela, jeho pokus letel nad bránku Ghany.

Desať minút pred koncom riadneho hracieho času potrestal zaváhanie brankára Daudu Cristiano Ronaldo, ktorý nekompromisne poslal loptu k ľavej žrdi – 2:1. Ten istý hráč mohol o dve minúty neskôr prakticky rozhodnúť o víťazovi duelu, nepremenil však vynikajúcu pozíciu v pokutovom území. V nadstavenom čase Ronaldo nepremenil ešte dve výborné príležitosti, Ghančania však už výhru Portugalčanov neohrozili.

Hlasy (zdroj: orf.at):

Paulo Bento (tréner Portugalska): „Bol to pre nás náročný zápas. Ukázal nám však mnoho pozitív, a to aj napriek skutočnosti, že sme nepostúpili do osemfinále.“

James Kwesi Appiah (tréner Ghany): „Oba tímy si vypracovali dobré príležitosti, bol to vzrušujúci súboj. Portugalsko svoje šance využilo lepšie než my. Som sklamaný, že sme neuspeli, zápas som si však užil.“

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Asamoah GyanCristiano Ronaldo