Obrazom: Najkrajšie momenty z pätnásteho dňa MS vo futbale

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Štvrtkové zápasy na MS vo futbale
Belgická fanúšika počas štvrtkového zápasu G-skupiny na svetovom šampionáte v Brazílii. Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 27. júna (WEBNOVINY) – Na jubilejných XX. majstrovstvách sveta vo futbale sa vo štvrtok rozhodlo o posledných postupujúcich do osemfinále. Hrali sa záverečné zápasy v skupinách G a H.

Všetko o MS vo futbale nájdete

—-> TU

Portugalskí futbalisti zažili vo štvrtok v Brazílii jedno z menej príjemných víťazstiev v kariére. Po výhre 2:1 nad Ghančanmi v ich poslednom vystúpení v rámci G-skupiny sa oba tímy rozlúčili so šampionátom. Po prehre s Nemeckom 0:4 a remíze 2:2 s USA to bolo pre Portugalsko prvé víťazstvo na turnaji.

Jeho reprezentanti však chceli na tohtoročnom šampionáte dosiahnuť viac než jeden zápasový úspech. „Odohrali sme hrozný turnaj,“ citoval portál orf.at obrancu Bruna Alvesa, ktorého doplnil stopér Pepe: „Je to smutný deň pre celé Portugalsko.“

Kormidelník Portugalska Paulo Bento hľadal napriek neúspechu aj svetlé stránky hry jeho zverencov. „Bol to pre nás náročný zápas. Ukázal nám však mnoho pozitív, a to aj napriek skutočnosti, že sme nepostúpili do osemfinále,“ vyhlásil Bento.

Obrazom: Štvrtkové zápasy na MS vo futbale

Účasť v osemfinále si z „géčka“ vybojovali Nemci a hráči USA, ktorých vzájomný štvrtkový súboj sa skončil víťazstvom „nationalelf“ 1:0. Tri body pred trojnásobných majstrov sveta zabezpečil Thomas Müller pohotovou strelou z hranice šestnástky. „Mali sme zápas pod kontrolou a konečne som strelil a pekný gól. Ambície Nemecka na tomto šampionáte sú vysoké a ja verím, že ešte prispejem ku konečnému dobrému výsledku,“ zaželal si Müller. V súčte MS 2010 a MS 2014 má kanonier Bayernu Mníchov na konte už deväť presných zásahov, v Brazílii ich strelil zatiaľ štyri.

Po zápase mali dôvod na radosť obaja ostrieľaní nemeckí futbaloví tréneri Joachim Löw a Jürgen Klinsmann. podali si ruky a možno aj trochu pošpásovali. „Spýtal som sa ho, ako dopadol druhý zápas našej skupiny. Nevedel som to, ale keď mi vravel, že aj oni postúpili, odvetil som, že som z toho šťastný,“ priblížil Löw, čo si povedali s Klinsmannom po stretnutí. Vzápätí pochválil okrem svojho mužstva aj tím USA, ktorý na druhom svetovom šampionáte v rade postúpil do osemfinále.

Štvrtkové zápasy na MS vo futbale
Foto: SITA/AP

Američania nastúpia v osemfinále proti Belgičanom, ktorí prešli H-skupinu bez zaváhania. O ich štvrtkovom víťazstve nad Južnou Kóreou rozhodol kapitán Jan Vertonghen. Zverenci Marca Wilmotsa hrali celý druhý polčas oslabení o vylúčeného Stevena Defoura.

Z „háčka“ postúpili medzi šestnásť najlepších mužstiev aj Alžírčania, stačila im na to aj štvrtková remíza 1:1 s Rusmi. Zverenci trénera Vahida Halilhodžiča sa prvýkrát v histórii kvalifikovali do ďalšej fázy svetového šampionátu, v predchádzajúcich troch prípadoch (1982, 1986 aj 2010) skončili účinkovanie na MS už po troch zápasoch v základnej skupine. Súperom Alžírska vo vyraďovacej časti bude v pondelok 30. júna v Porto Alegre víťaz G-skupiny Nemecko.

Rusi sa ani tretíkrát po rozpade Sovietskeho zväzu neprebojovali do osemfinále, predtým v rokoch 1994 a 2002 zostali tiež pred bránami osemfinále.

Štvrtkové zápasy na MS vo futbale
Foto: SITA/AP
Štvrtkové zápasy na MS vo futbale
Foto: SITA/AP
Štvrtkové zápasy na MS vo futbale
Foto: SITA/AP
Štvrtkové zápasy na MS vo futbale
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Joachim LöwJürgen KlinsmannThomas Müller